MEGOSZTÁS

Egyre több a próbálkozó az akkumulátoros stúdióvakuk piacán, legutóbb a Broncolor lépett be a Siros L-el. Valaki TTL-el jön, valaki HSS-sel, valaki mindkettővel, valaki egyikkel sem. A Jinbei a budget típusok közül a legígéretesebbnek tűnik, és elmondhatjuk, hogy némi kompromisszumok árán ugyan, de a feladatát elvégzi.

A HD600v tehát monoblokkos, akkumulátoros vaku, ami azt jelenti, hogy a vakufejbe van építve nem csak a generátor, hanem a lítium-akku is. Emiatt a vakufej relatíve nagy, pláne amiatt, hogy ez egy 600Ws-os vaku, és picit nehéz is. Már ha egy Godox Witstro barebulb vagy akár egy bármilyen rendszervakuhoz hasonlítom. Ha azonban egy normál stúdióvakuhoz, akkor azt lehet kijelenteni, hogyna Jinbei egészen kompakt vázba tudta ültetni a technikát. Igen, húzni fogja a vállunkat a táskában, de 600-as létére ez inkább 400-as méret.

Maga a vaku építési minősége egész pofás, bár a gombok picik rajta. Amit nem is értek. Most vagy mindenre dedikált gomb van és sok gomb van és muszáj, hogy picik legyenek, vagy kevés de normál méretű gomb van, és egyes funkciókat mindenféle gombkombinációkkal, hosszú nyomvatartással stb lehet elérni. Itt gombkombókkal érünk el egy csomó funkciót, többségét fel is írták a kijelző fölé, a gombok mégis pöttömnyiek. Az egész vaku egyébként elég budgetnek néz ki ilyen szempontból, formatervezés ügyileg nem erőltette meg magát a gyártó, sőt még a beépített rádiós vevő antennáját sem voltak restek egy kis műanyag dudorral kivezetni a házból, kb. mint amilyen a Nokia 5110 tetején volt anno.

Megemlíteném még a vaku szorítóit, amik aprócska gübicsek, elsápadtam, mikor először megláttam, de kiderült hogy működik. Az alsó az állványcsonkra szorul ezt ugye sosem kell megtépni, a felső a vakufej billentését hivatott szabályozni, amire a kis gübics édeskevés lenne, ha okosan nem tett volna fém fogazatot a gyártó a zsanérba. Így a fogak tartják a vakufejet a fényformálóval és nem a súrlódás, ergo nem kell komoly erőt kifejteni a rögzítéshez. 

A bekapcsoláshoz (és ugyanígy a kikapcshoz is) meglehetősen sokáig kell nyomni a Power gombot, cserébe a kijelzőn elindul egy visszaszámlálás a be/kikapcsolásig. A kijelző maga zöld háttérvilágítást kapott, viszont én úgy tapasztaltam, hogy nem kapcsol ki automatikusan, hanem kézzel lehet ki-be kapcsolgatni (ha mégis, akkor elég sokára kapcsol ki). A gombok nyomkodáskor pittyegnek, mikrokapcsolósak, határozottan működnek…csak kicsik és a gombkiosztás a mindenféle fura ikon miatt elsőre nem lesz egértelmű. Találunk itt szemet, nyulat, teknőst, villámot, Multi feliratot külön… Nincs ugyanakkor Mode felirat, nincs Test felirat, nincs Cell felirat, amit egy stúdióvakun eddig általánosnak véltünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek a funkciók ne lennének meg a Jinbeien, csakhát a kínai tervező vélhetően romlott csíbort kapott ebédre a Cityben és megszaladt a keze. 

A vakut ugyanis állíthatjuk Manuál, Multi, és Slave 1 ill. Slave 2 módok között. (Utóbbi a legsúlyosabb, Slave 1 esetén egy szem ikon van a kijelzőn, aminek van szempillája, Slave 2 esetén eltűnik a pilla és a kijelző alján megjelenik egy 2-es szám…szerintetek…?)

A teszt gombot jelölik a villám ikonnal, ezt még megszokottnak vehetjük, de ott a teknős és a nyúl meséje. A Power gombot nyomkodva ugyanis a vaku teknős és nyúl üzemmód között vált. (A nyúlon túlra már nem lehet menni, ezt ugye tudjuk, max akkor ha egy afrikai fecske elbír egy félkilós tököt.) A teki és nyuszi módok között a feltöltési időben rejlik a különbség. Előbbi lassú (és gondolom akksi kímélő, bár ezt sehol nem említik), vagyis kb 5.5mp-re van szüksége a vakunak az újratöltéshez 1/1 villanás esetén. A nyúl mód a gyors feltöltés, ekkor 1mp ráver a nyúl a teknősre, tehát 1/1-el 4,5mp-ként villanthatunk. Ez se kevés, tegyük hozzá. Egy feltöltéssel egyébként kb 500 villantást tudunk  megtenni teljes erőn.

A 600Ws bizony 600Ws, elég tekintélyes ereje van a vakunak, már szemre is meg lehet mondani, hogy erősebb a FlashMob 6-nál, kimérve pedig egészen pontosan 1FÉ-et ver rá, ami azért elég durva. Az alábbi képek felhős időben készültek, 150cm-es oktoboxszal, kb 2-3 méter távolságból világítva. Ilyen szituban nem hogy 1/1-et nem kellett használni, de emlékeim szerint kb 1/4-ed vagy 1/8-ad értéken duruzsolt a Jinbei

{gallery}Jinbei Fanni{/gallery}

A Jinbei HD600v rendelkezik LED modellfénnyel, bár ezekről tudjuk, hogy csak vaksötétben érnek valamit. Tud viszont HSS módot is, ami egy remek dolog, de gyorsan tegyük hozzá, hogy nem csak úgy, simán a dobozból kivéve. Ehhez erre alkalmas rádiós kioldó kell. A cég ad ugyan egy szörnyen gagyi, CR2032 elemet használó rádiós vezérlőt a vaku mellé (melynek vevője be van építve a vakuba, mint említettem), ezzel a vaku erejét és modellfényét tudjuk vezérelni – sajnos mindenféle vizuális visszajelzés nélkül (értsd fogalmad sincs 30 méter távolságról, hogy mit állítasz), ám ez a rádiós kioldó nem tud HSS-t. A HSS-hez egy HSS-képes rádiós kioldó kell, legyen az Yongnuo vagy Godox, vagy akármi. A vakut ekkor HSS módba kell állítani (gombkombináció nyomvatartásával), ilyenkor a hosszú villanási idő biztosítása érdekében 1/128-ad helyett csak 1/16-odig tudjuk leszabályozni a Jinbeit…no és itt érdekes lesz a dolog. Ugyanis netes tesztek szerint a HSS-képes kioldó (pl. Yongnuo YN622) vevőjét szinkronkábellel a vakuhoz csatlakoztatjuk, a jeladóját a gépvázra tesszük, és a jeladó tetejére rakjuk a Jinbei saját kioldóját. Sőt olyan tesztet is láttam, hogy a HSS kioldó csak a gépvázra kell, hogy engedje bekapcsolni a vázon a HSS gyorsszinkron funkciót. Én úgy próbáltam a dolgot, hogy a gépvázra tettem egy Yongnuo YN622-t, a vakuhoz is csatlakoztattam egy Yongnuo YN622-t, a Jinbei saját kioldóját egyáltalán nem használtam, és a vakut és a gépvázat is HSS módba álíltottam. Így szépen működött a gyorsszinkron, akár 1/8000s záridő mellett is.

Apropó szinkroncsatlakozó…nem értem miért raknak 3,5mm-es jacket bármilyen vakuba. Mindenki nagyjacket használ ami masszívabb, stabilabb is. Némely gyártó gondol egyet, mint a Jinbei is, és 3,5mm-est szerel a vakujába, mi meg nyűglődhetünk az átalakítókkal. Aztán a vevő meg alkalomadtán csak lóg a vakuról a madzagon, húzza a vékonka kisjack csatlakozót…egy nagy jack legalább megtartja a vezetéken lógó vevőt.

A HD600v színhőmérséklete meglepően stabil, igaz pici hűvös fénye van, kb mint minimum erő környékén egy rendszervakunak, viszont alig van eltérés fehéregyensúlyban a minimum és a maximum értékek között. WB/Tint értéket tekintve max erőn 5800K/-3 értéket mértem, minimum erőn 5900K/+2. Ez mind WB-ot, mind a Tint értéket tekintve szupernek számít! Nincs magentás eltolódás és nincs 5500 és 6000K között ugráló fehéregyensúly.

Összegzés

A vaku tehát nem egy Broncolor, de 175.000 Ft-ért nyilván nem is várjuk el tőle. Ennyiért azt várjuk, hogy tisztességesen ellássa feladatát, amit meg is tesz. Brutál erős, erősebb, mint a FlashMob 6 ráadásul olcsóbb is nála (ciki… :P, bár a FlashMob becsületére legyen mondva hogy 5 év gari van rá, míg a Jinbeire csak 1, és a Flashmob kezelőfelülete – szerintem – kényelmesebb), és ha már van egy Yongnuo YN622 kioldópárosunk akkor a HSS-hez nem is kell külön kioldót venni hozzá. A villanások stabilak, a színhőmérséklet szerintem kategóriájában a legjobb lehet, bár erre nincs tudományosan megalapozott bizonyítékom. Az akku jól bírja a strapát és kivehető, külön is tölthető, így két akkuval bármit meg tudunk oldani. A szettben kapunk egy hordtáskát, amibe belefér a vaku, a töltő és egy alapreflektor is. A Jinbei II HD600v stúdióvaku itt található a Mikrosat webshopjában.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here