MEGOSZTÁS

A Canon tavaly mutatta be az úttörőnek mondható rádiós vakuvezérlését, a Canon 600EX-RT és a hozzá való ST-E3-RT rádiós vezérlő személyében. Ezzel a nagy gyártók közül elsőként kínál olyan vakuvezérlést, amely esetében nincs szükség közvetlen rálátásra a master és a slave között, vagyis a vezérlő és a vezérelt vakuk között.

Ezért a húzásért viszont sokan nem lelkesedtek, ugyanis egyrészt horror árban kínálja a Canon az új rendszerét, ráadásul teljes körűen csak a legújabb Canon gépekkel működik együtt, mint az 5D Mark III vagy az 1D X.

Ezt a piaci rést kihasználva a kínai Triopo is előrukkolt saját rádióvezérelt TTL vakurendszerével, a TR-850EX és TR-860EX típusok személyében. Mindkét vaku tud masterként (commanderként) és slave-ként is működni, azonban a Canon (vélhetőleg bonyolult, a kínaiak által nehezen megfejthető) rendszerétől eltérően a Triopo vakui elhitetik a gépvázzal, hogy azon egy optikai alapon működő vakuvezérlő rendszer van. Annyi történik csupán, hogy a vakuk a TTL vezérlési információkat rádión küldik át, de a Canon vázak úgy látják, mintha hagyományos rendszer lenne működésben, mintha mondjuk egy Canon 580EXII lenne fent a vázon. Ezzel a Triopo azt érte el, hogy a rendszere visszafelé is kompatibilis lett, nem csak a legújabb Canon vázakkal működik együtt, így rádiós alapon tudunk A:B vagy A:B+C vakuarányokat (8:1 – 1:8) megadni, HSS gyorsszinkront vagy 2. redőnyre szinkronizálást elérni. A két típus között egyébként annyi a különbség, hogy a 850-es a gépvázról levéve megszűnik ETTL vakuként működni.

A kezdeményezés szép, a dologgal csak egyetlen bibi van, ez pedig maga a Triopo. Eddigi tapasztalatok alapján ugyanis nem túl megbízható a vakuik elektronikája. De ne temessük azonnal, hátha ők is olyanok mint a Yongnuo és képesek idővel fejlődni. Előbbinek sikerült, hátha a Trioponak is összejön.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .