MEGOSZTÁS

Az elmúlt héten volt szerencsém kipróbálni a rendszervakukhoz tervezett Mikrosat 75cm-es Speedboxot. Röviden? Tényleg “szpíd”! 🙂
 

A 75cm-es azt hiszem már egy jó választás. Összehasonlításképpen eddig egy 60×60-as kínai softboxom volt rendszervakuhoz, ez a Lastolite konstrukcióra épülő verzió, négyzetes forma. Ehhez képest a Mikrosaté valamivel nagyobb, a legnagyobb átmérője 75cm. Ez a használható méret portrézáshoz, még az 55-ös verzió se rossz, de minél nagyobb a fényformálónk annál lágyabb a fényünk ugye, ergo ha igazán szép, lágy fényt szeretnénk akkor semmi sem elég nagy. Portrézás alatt a headshotot, esetleg fél alakot értem, egész alakhoz bizonyos esetekben ez a méret már kevés lehet. Ha a lágy fény érdekében közel visszük a vakut, akkor deréktől lefelé már nem lesz megvilágítva az alanyunk, ha messzebb visszük, oda a lágy fényünk, mivel az alanyhoz képest minél messzebb lesz a lámpánk, annál inkább tendál a fényforrásunk a pontszerűhöz. Közeli portréhoz viszont ideális!

 

 

 

No ennyit az elméletről, lássuk mit tud a Speedbox. A konstrukció lényege, hogy ezt a hatszögletű softboxot fém pálcák merevítik, melyek egy-egy zsanérszerűséggel csatlakoznak a foglalathoz, így a box ha nem is ernyőszerűen (nincsenek keresztmerevítők), de hasonló módon nyitható csukható. A pálcákat egyesével lehet nyitni és beakasztani egy rugós kallantyúba, de ha sietünk lehet két kézzel, átellenben kettesével is nyitogatni. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag pár másodperc alatt nyitható a box, a diffúzor vászon fix, így nem kell bajlódni a tépőzárazással.

 

 

 

 

 

A vakutartó konzol két részből áll, az egyik egy állványra erősíthető, billenthető, fogazattal ellátott műanyag csukló (ernyő tartására is alkalmas). Ezt önmagában is használhatjuk rendszervaku tartására, ha akarjuk, mert a tetején egy vakupapucs található. Ebbe a papucsba csatlakozik bele a Speedbox vakutartó kozolja, melynek két függőleges fémpálcájára húzhatjuk és szoríthatjuk rá magát a boxot. Ezeken a pálcákon csúsztatva tudjuk beállítani a cuccost a vakunk fejének magasságához, a konzolon pedig egy sínt találunk, amivel a box és a vaku közti távolságot lehet szabályozni. A szerencsés kialakításnak köszönhetően egész mélyen be lehet tolni a vakufejet a boxba.

 

 

 

 

 

 

Egy hibát véltem felfedezni ezen a ponton: a konzolon lévő sínbe szintén egy vakupapucs van szerelve ebbe csúszik bele a vakunk, viszont ezen a sínen nincs semmiféle szorító alkalmatosság. Így ha a vakunkat rádiós kioldóval használjuk, és olyan kioldónk van, aminek a vevője nem szorítós (pl Yongnuo RF-602 v. RF-603), akkor nagyon vigyáznunk kell, nehogy munka közben kicsússzon a vaku a konzolból. Kapunk viszont a sínen egy helyes kis fogantyút, ezzel tudjuk megragadni az egész szerkezetet és forgatni, billenteni állítgatni stb.

 

 

 

 

 Összecsukáskor két gyorsgomb áll rendelkezésünkre, ezeket összenyomva a kallantyúk kifordulnak, és a box – egy elsőre elég ijesztő durranással – összecsuklik. És ennyi. Mondtam hogy “szpíd”. 🙂

 

 

 

 

Nézzük tovább… A Speedboxnak sajnos nincs belső diffúzora, viszont a külső vászon elég vastag így helyesen használva szépen, homogénen szórja a fényt. A belseje ezüst anyaggal van bevonva. Mit jelent a helyesen használva? Az alábbi teszt magáért beszél:

 

 

 

 

 

 

 

Az alul látható összehasonlításban az első képen csupasz vakut használtam, a legtágabb zoom állásban, 24mm-en. Láthatjuk, hogy egy hotspot alakult ki a softbox közepén, nem homogén a fénye. Ezt az okozza, hogy nincs belső diffúzor benne. Némileg áthidalható a dolog, ha a második képen látható módon kihajtjuk a vakufejbe épített 14 (vagy 17?) millimétert produkáló diffúzor lapkát, de még így sem az igazi. A legjobb megoldásnak a harmadik verzió tűnt amikor a vakufejre diffúzor kupakot helyeztem és jó mélyen betoltam a softboxba. Ekkor már szépen minden irányba szórta a fényt a vaku a softbox belsejében, megtöltve azt fénnyel, így homogén felületet kapunk. Egy szó mint száz ezeket a boxokat rendszervaku esetén nem árt diffúzor kupakkal használni.

Van lehetőség stúdióvakuval való használatra is, ugyanis a konzolra szerelhetünk Bowens adaptert.

Konklúzió

A Mikrosat Speedboxot leginkább gyors melókhoz ajánlom, tipikusan ilyen az esküvői kreatív fotózás, amikor nincs idő tökörészni a technikával. Egy perc alatt fel tudjuk szerelni, és mehet tovább a fotózás. Méretre én a 75-öset ajánlanám, összecsukva egy kis tütyőben könnyedén szállítható, kinyitva viszont használható mérete van. A gyors összecsukás akkor is jól jött, mikor elkezdett fújni a szél: csak megnyomtam a két gombot, a box összecsuklott és már kisebb volt az esélye, hogy feldőljön. Egy nehezebben szerelhető boxot nem áll neki az ember összecsukni egy kis szellő miatt. Aprócska de bizonyos esetekben bosszantó hátrány, hogy nincs szorító a vakupapucson, így ha szorító nélküli kioldónk van, vagy vigyázunk, hogy ki ne csússzon, vagy a vakut helyezzük a papucsba és a kioldót szinkronkábellel kötjük hozzá. Az ára viszont barátságos, az 55cm-es verzió 27.330 Ft, a 75cm-es verzió pedig 34.900 Ft, ráadásul a Bowens adapterrel stúdió- és rendszervaku közt átjárható fényformálót kapunk.

Az alábbi kép a 75cm-es változattal készült egy hétvégi esküvőn, a fent leírt diffúzorkupak használata nélkül, és az alanytól kb 1-1,5méterre volt a fényformáló.

 

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here