MEGOSZTÁS

A szlovén illetűségű Lumu a Kickstarter oldalon indított el gyűjtést, hogy összeszedjék saját termékük piacra dobásához szükséges tőkét. A célt elérték mintegy 300 adományozóval, így megvalósulni látszik a Lumu projekt, ami egy kis fénymérő kiegészítő iPhone-hoz. A Lumunak saját chipje van, a készítők szerint ez azért szükséges, mert a telefon saját érzékelői a precíz fényméréshez nem kellően pontosak (valószínűleg ezen bukott el a hasonló kezdeményezésű Luxi is). Az eszköz egy 180 fokos diffúzort és alumínium házat kapott, a telefonhoz pedig a fejhallgató kimeneten keresztül csatlakozik és kommunikál(!). Hordhatjuk nyakban és a hozzá adott bőrtokban is.

A telefonba dugva csak el kell indítanunk a Lumu appot és már látjuk is a beeső fény mérésének értékeit. Sajnos a Lumu csak állandó fényt mért, villanófényt nem, így vakuhoz nem tudjuk használni. Viszont akik állandó fénnyel dolgoznak (halogén, LED, kompakt fénycső, napsütés), illetve a régi filmes, pl középformátumú, vagy síkfilmes nagyformátumú kamerával dolgozók is hasznát vehetik. Várhatóan 150 dollár lesz az ára, és szeptembertől dobják piacra.

Nincs már messze szerintem, hogy ugyanezt kidobják vakufény méréséhez alkalmas változatban is, nem véletlen, hogy például a fénymérők terén piacvezető Sekonic is kezd elmozdulni az extraszolgáltatások felé, mint pl. a PocketWizard kompatibilitás.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here