MEGOSZTÁS

Tulajdonképpen ez egy weboldal ajánló, ugyanis létezik egy site a weben, aminek a címe Guess The Lighting, vagyis “találd ki a világítást”. Egy ismerősöm ajánlotta anno a figyelmembe, ugyanis az oldal gazdája nem kevesebbre vállalkozik, minthogy megpróbálja kitalálni milyen világítással készül egy-egy nevezetesebb fotó.

Példaként lefordítottam egyet, Adele Mert & Marcus fotós duó által készített fotóját a 2012 márciusi amerikai Vogue magazinból.

“Mert & Marcus a Vogue magazinnak készített, elképesztően pompás és drámai sztorija nem is passzolhatna jobban Adele-hoz és a az ő hangjához. A fotós duó hihetetlen stylingot, környezetet és fényeket csempészett a projektbe, ezáltal olyan kép született, amit Adele anyukája tuti, hogy kitesz a hűtője oldalára. Nagyon beletrafáltak, ráadásul 4db állandó fény és vaku kombinációjával.

Kamera: digitális középformátum, 70mm-es objektív állványon, kb 3,5 méterre. 1/60s, f/11, ISO50.

Világítás: Kezdőknek leírnám, hogy be kell ismerjem ezen a képen bizony kőkemény utómunka van, bár nem hinném, hogy ez érinti a fényformálást. A főfény (már ha hívhatjuk annak) egy 2,5kW fresnel HMI lámpa f/16-os blendén (+1 FÉ a munkablendéhez képest), szűkre befókuszálva, kb 2,5 méterre jobbra a kamerától és kb 2 méterre Adele feje fölött. Ezt közvetlenül az arcára irányították más nem is nagyon világít meg. Egy hasonló fresnel szintén f/16-on (+1 FÉ ez is) van alacsonyan, kb 3,5 méterre jobbra a kamerától, majdnem merőlegesen a kanapéra és picit felfelé állítva. Ez világítja meg a csokor fátyolvirágot a kép sarkában, a lila anyagot, Adele kezét és ruháját. Egy méhsejtráccsal ellátott stripbox van még boomra szerelve, full CTB (1 FÉ-es kék) fóliával ellátva, f/11 értékre beállítva Adele fölött, ami a mögötte lévő falat világítja meg. Ez egy flag segítségével ki is van takarva, hogy Adele-ra ne menjen a fénye. Egy hatalmas méretű, fehér visszaverő ernyő f/4-es értéken (-3 FÉ a munkablendéhez képest) adja a minimális derítést, magasról, közvetlenül a kamera mögül.

Ti mit gondoltok? Nem úgy tűnik, mintha egyetlen fényforrás lenne? Vagy valóban egy fény van a képen, vagy elmondhatjuk, hogy a Mert & Marcus duó érti a dolgát, és képes 4 lámpával is úgy világítani, mintha csak a nap sütne be az ablakon. Ez az igazi fotográfia!
Forrás és további fotók a guessthelighting.com weboldalon találhatók.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here