MEGOSZTÁS

Tudjátok-e, hogy mi a különbség a HSS (Nikonnál FP Sync vagy Auto FP) és a HyperSync között? Van olyan rádiós kioldó, ami egyiket sem tudja, van olyan, ami csak HSS-t és van amelyik HyperSyncet is. Merthogy a kettő nem ugyanaz, jóllehet mindkét technológia lényege az, hogy át tudjuk lépni vakuzáskor a fényképezőgépünk vakuszinkron idejét, vagyis azt a zársebességet, amikor a zárszerkezet nyitásakor a teljes képérzékelő látszik és fény éri. Ennél gyorsabb záridő esetén már a szenzor valamelyik szélén megjelenik a zárlamella az expozíció során, még mielőtt a másik lamella eltűnne a szenzor elől. Még gyorsabb zársebességnél pedig csak egy vékony nyílás fut le a szenzor előtt.

Az alábbi videón jó látható a különbség: 1/200s-nál még a teljes szenzor látszik az expo ideje alatt, 1/1000s-nál pedig már csak egy csík fut le, mikor exponál a gép.


A túl gyors zársebesség hatása pedig így néz ki:

Forrás: neilvn.com

A HSS/Auto FP gyorsszinkron azokban a vakukban található meg, melyek TTL-technológiával készülnek. Ennek a módszernek a lényege, hogy a vakunk HSS üzemmódban képes kivilágítani a teljes szenzorfelületet, ugyanis az expozíció pillanatában lényegében nem egy nagyot villan, hanem folyamatosan pulzál egy állandó fényerővel, így végig világít, amíg a zárlamella nyílása lefut a szenzor előtt. Ez persze olyan gyorsan történik, hogy a szemünkkel ezt is villanásnak látjuk.

Ezzel szemben a HyperSync egy másik technológia, nem a TTL-re épül, mint a HSS. Legjobb tudomásom szerint először a PocketWizard érte el, hogy a kioldói segítségével manuális vakuk, akár stúdióvakuk esetén is át tudjuk lépni a szinkronidőt. Azóta már kínai kioldók is tudnak ilyet. A Hypersync a vakuvillanás hosszát használja ki, ugyanis a stúdióvakuknak eleve meglehetősen hosszú a villanási ideje, de a rendszervakuké sem túl rövid maximális erőre állítva, utóbbiak is csak akkor villannak gyorsat, ha leszabályozzuk őket. HyperSync kioldás esetén a vaku nem pulzál, mint a HSS-nél, hanem normálisan villan ahogy szokott, de a villanás ideje lényegében hosszabb, mint a záridőnk, és a HyperSync képes rádiós kioldó ezzel tud “játszani” – úgy villantja el a vakut, hogy annak villanási ideje lefedje a záridőt.

Merthogy, ahogy a FlashMob 4 tesztben már kifejtettem, a rendszervakuknál a villanás erejét a vaku nem a teljesítmény szabályozásával éri el, hanem a villanás hosszaának növelésével vagy csökkentésével. Ergo egy rendszervakut (vagy hasonló IGBT áramkörös stúdióvakut, mint pl. a FlashMob 4) minél erősebb teljesítményre állítunk, annál hosszabbat fog villanni. Ezzel szemben a stúdióvakuk valóban a teljesítményt szabályozzák, kisebbet vagy nagyobbat villannak, viszont a stúdióvakuk villanási ideje eleve lassú, és lassú is marad ha erősebbre, ha gyengébbre állítjuk.

Vegyünk egy példát. Adott mondjuk egy rendszervaku, ami manuális módban, 1/1 max erőn villantva a villanás hossza 1/230s. Ez nem azonos a fényképezőgép fentebb említett vakuszinkron idejével, ez azt jelenti, hogy full erőn a vakunk villanócsöve 1/230s ideig világít. Ha mi 1/1000s záridővel fotózunk akkor a zárszerkezet hamarabb lefut a szenzor előtt, mint ameddig a vakunk villanócsöve világít, vagyis a vaku fénye ki tudja világítani a teljes expozíciót. Ez így egyszerűnek hangzik, de a vaku ebben az 1/230s intervallumban nem egyenletes fényt ad ki, hanem az első pár ezred vagy tízezred másodpercben sokat, majd a villanás végéig egyre kevesebbet. A HyperSync kioldók ezt tudják valahogy “kitrükközni”, hogy úgy villantják el a vakut, hogy az expozíció pillanatában a villanás épp a csúcsán tartson.

Mivel a rendszervakuk csak 1/1 erő esetén villannak elég lassan ahhoz, hogy HyperSynccel lehessen használni őket, így a HyperSync kioldók gyártói mindig megszabják, hogy rendszervaku esetén csak 1/1 manuál módban működik a dolog. Viszont ez nem olyan nagy baj, mert gyors záridőt általában erős fényben használunk, akkor meg úgyis full erőn szoktak menni a rendszervakuk. Stúdióvakunál a fent leírtak miatt nincs ilyen megkötés.

HSS/Auto FP tehát csak az erre alkalmas TTL vakukkal érhető el, HyperSync pedig bármilyen vakuval + az erre alkalmas rádiós kioldóval.

Az alábbi videón emberünk elég jól bemutatja a vakuszinkront, a vakuk villanási idejének diagramját, a diagramon láthatjuk a Flash Mob tesztben említett t0.5 és t0.1 mérések közti különbséget, azt hogy miért lesz rövidebb a rendszervaku villanása a leszabályozzuk, illetve láthatjuk a HSS-t is működés közben.


Kiegészítés: a HyperSync szó a PocketWizard által jegyzett trade-mark, így más gyártók nem használhatják, emiatt SuperSyncnek írják a funkciót helyenként.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here