MEGOSZTÁS

Egyidőben volt nálam a minap tárgyalt Pixel King Pro rádiós kioldó, és a Yongnuo új csúcsvakuja, mely a Phottix Mitros után a második kínai villanó, amely képes Masterként működni, ha vezetéknélküli vakuvezérlő rendszerbe illesztjük.

Mit jelent ez? Hát azt, hogy a kamera tetejére helyezve optikai vezérlőjelek segítségével képes irányítani más, távol lévő ún. Slave, jó magyar nevén szolgavakukat, pont úgy, mint a Canon 580EXII és 600EX, vagy épp a Nikon SB-900 és 910. Mivel az YN-568EX-II E-TTLII vaku, így nem csak magán a vakun végezhetjük el a vezérlés beállításait, hanem a gépváz menüjében is. Ez persze a Canonra vonatkozik, sajnos a Nikon változatra ezúttal is várni kell egy kicsit, de az már biztosra vehető, hogy a Nikon verziónál magán a vakun kell majd elvégezni a beállításokat. Gondolom ez a késleltetett kiadás rendszeresen fájdalmas szitu szokott lenni a Nikon tulajdonosoknak, de sajnos az összes kínai gyártó a Canonra van ráfeszülve, a Nikon rendszerét vagy nehezebb visszafejteni, vagy szimplán csak a Canonnak van nagyobb piaca, ezért ezt részesítik előnyben.
 

Yongnuo YN-568EX II egy Zorkij-4 vázon, amin persze soha senki nem fogja használni

A Yongnuo YN-568EX-II vaku egyébként a Master vezérlést leszámítva gyakorlatilag mindenben megegyezik elődjével, az YN-568EX-el, a Master mód miatt pedig mondhatjuk, hogy majdnem teljesen megegyezik a Canon 580EXII-vel. Specifikációi tehát a következők:

 • 58-as kulcsszám (ISO100, 105mm-es zoomállás, méter), 35mm-es zoomállásban 39-es kulcsszám
 • Motoros zoomfej: 24-105mm, manuális és automata (szenzormérethez igazodik), kihajtható 14mm-es diffúzor, és fehér lap
 • Fej mozgatás: 270 fok
 • Háttérvilágítású LCD kijelző, a kezelőgombok kiosztása lényegében ugyanaz, mint a Canon 580EX vakué
 • Ki-be kapcsolható hangjelzés (jelez ha a vaku villant, jelez ha feltöltött, jelez ha lemerülőben vannak az elemek)
 • Szinkronmódok: 1. redőny szinkron, 2. redőny szinkron, HSS gyorsszinkron 1/8000s-ig
 • Üzemmódok: E-TTL, Manuál, Multi (stroboszkóp)
 • Optikai vezérlés: Master (A-B-C csoportok) és Slave módok
 • AF-segédfény: van
 • Csatlakozók: vakuszinkron csatlakozó (micro-jack)
 • Külső elemforrás csatlakozás: nincs 

Íme egy összehasonlítás a Canon 580EXII-vel:
 

 

Ami a kulcsszámot illeti, külföldi mérések szerint a valós kulcsszáma (univerzális 35mm-es állásban) 35.5 méter, ami hajszálpontosan megegyezik a Nikon SB-900 mért erejével, és kb a Canon 430EXII és a Canon 580EXII mért ereje között van. A fej forgathatóságánál továbbra sem értem, hogy miért pont az a 90 fok hiányzik, ami hiányzik, ugyanis ha portrémarkolattal akar valaki maga fölé-mögé villantani, nem tudja odatekerni a vakufejet. Olyat már láttam, hogy egy vakufej 360fokban forog, de olyat még sosem, hogy 270 fokban úgy, hogy ne ez a tartomány maradjon ki.

 

 

 

A Zorkij-4 hátulról…meg az YN-568EX-II is

 

 

Építési minőség

A vaku építési minősége egész egyszerűen semmi kifogásolni valót nem hagy maga után. Talán már egyedül csak a vakupapucs szorító megoldásba lehet belekötni a Yongnuonál, a Canon billenőkapcsolója sokkal elegánsabb, és néhány esetben könnyebben működtethető megoldás, mint a Yongnuo szorítócsavarja. Ezt leszámítva a burkolat, az elemfedél, a gombok működése, teljesen patent, mintha ez a Yongnuo nem is ugyanaz a Yongnuo lenne, mint néhány éve volt az YN-460-nal. Le a kalappal a kínaiak előtt! A szinkroncsatlakozást is végre jack-dugóval oldották meg, a régi, megbízhatatlan PC-dugó helyett. A vakufej formája egyébként így szemre megegyezik a Canon 580-aséval, így az ehhez való diffúzor kupakokat és mindenféle fejre applikálható kiegészítőt kompatibilisnek gondolnék.
 

Villanási sebesség

A Yongnuo ereje mint látható a fenti táblázatból némileg elmarad a Canon nagyvakuitól, de erősebb, mint a Canon 430EX. Ellenben a villanási sebessége kezdetek óta jobb a Canonénál, mérések szerint a Yongnuo 58-as kulcsszámú vakui 1/1 erőn, t0.1 méréssel 1/325s időt villannak, szemben a Canon 1/285s-ával. Viszonyításképpen a Canon 430EX villanási ideje 1/350s, a Metz 48 1/230s, a Nissin Di866 1/200s, a Yongnuo YN-460II 1/435s. Aki gyors mozgást szeretne megfagyasztani a vakuval erős fényben, annak ezek fontos adatok. Azt azonban tudni érdemes, hogy mind a Yongnuot, mind a Canon vakukat egy fényértékkel, 1/2-re szabályozva a villanási idejük bőven 1/1000s alá rövidül, ezt érdemes szem előtt tartani, és ha a mozdulat megfagyasztása a cél, érdemes inkább csokorba fogni több vakut, mint egy-egyet fullon járatni. Az olcsó Yongnuo vakukkal ezt kicsit pénztárcakímélőbb megoldani, mint gyári Canon vagy Nikon vakukkal. (érdekes ilyen szempontból például a Nissin Di866, ami a legerősebb normál rendszervaku még mindig a piacon, de a villanási ideje nagyon lassú, 1/4-ig kell leszabályozni, hogy 1/1000s alá kerüljünk)
 

Wireless vezérlés

Kipróbáltam az YN-568EXII Master funkcióját is, hamár ez a legnagyobb truváj ebben a vakuban. Mindig is szidtam az optikai kioldást, mondván hogy elavult, korlátozott, macerás. Azt kell mondjam, hogy a helyzet ennél egy fokkal jobb, a Yongnuo optikai wireless funkciója egész használható. Az, hogy “lájn of szájt” (line of sight – ahogy a művelt angol vakutesztelő mondja), vagyis látómezőben elvillantja és vezérli a Slave vakukat egy dolog, inkább arra voltam kíváncsi, hogy mi a helyzet napsütésben (ami az optikai kioldás rákfenéje ugye), illeve mi a helyzet közvetlen rálátás nélkül, mondjuk, ha fal választja el egymástól a Master és Slave vakut. Jelentem egész jók az eredmények, déli nyári napsütésben kb 15m-ig teljesen jól működik a rendszer, efölött már néha kihagy, 17m fölött egyáltalán nem működik.
 

Kb 15 méterre a Slave vakutól

Zárt térben bátran tehetjük a Slave vakut olyan helyre, ahol nem látja a Master, ha némi fény átszűrődik hozzá, el fogja villantani. Nyilván miután optikai kioldásról beszélünk, a falon nem megy át a vezérlőjel, de ha nyitott ajtónál szobán kívülre tesszük le a Slave vakut, el fog villanni a Master jelére.

Félreértés ne essék, a gépvázra helyezett Master vaku nem jelenti azt, hogy objektív irányból is világítani fogunk, elrontva ezzel a kreatív megvilágítást, ugyanis a gépváz menüjében be lehet állítani, hogy a Master vaku csak irányító funkciót lásson el, de az expoban ne vegyen részt.

Ami a vezérlés mikéntjét illeti, sajnos nincs annyi lehetőségünk, mint a Pixel King Pro kioldó esetében, ugyanis a Canon gyári menüje (ennek hiányában a vakun magán állítható paratméterek) korlátoznak bennünket. Megadhatunk manuálban A, B és C csoport erőt külön külön (egy csoportba több vakut is besorolhatunk), E-TTL módban pedig kétféle lehetőségünk van, vagy A:B csoportarányt adunk meg (így két csoporttal dolgozunk), vagy három csoporttal dolgozunk, ekkor A:B arányt plusz C csoport +/-3FÉ korrekciót tudunk beállítani (a C csoport erejét A erejéhez méri a rendszer). Az arányt a szokásos 1:8 – 8:1 skálán tudjuk megadni, egy egység fél fényértéket jelent (tehát 1:1-ről 1:2-re állítva B csoport fél fényértékkel fog kisebbet villanni, 1:1-ről 1:4-re állítva B csoport egy fényértékkel fog kisebbet villanni, mint A csoport). Ami a stabilitást illeti úgy tűnik egész precíz a dolog, az alábbi képen látható “furcsa formájú”, megfeszített medvén láthatjuk a csoportarányokat. A jobb és baloldali Slave vaku egy-egy YN-500EX volt.
 

 

Egyéb tulajdonságok

Van itt még nekünk jó kis Yongnuos szokás szerint hangjelzésünk, amely ha zavaró, akkor le is tiltható. Ha viszont be van kapcsolva, csipog ha a vaku elvillant, csipog ha feltölt, így akkor is képben vagyunk, ha a vaku nem a gépvázon van. Aztán van még Multi, azaz stroboszkóp mód, hát nem tudom ezt mennyien használják az életben, sok ilyen fotót még nem láttam, ami nem csak valami kísérletezés lett volna, de oké, van. És a szintén yongnuos gyors feltöltési idő miatt (max 3mp) ezt a strobit egész tág határok között működtethetjük. Van még továbbá modellfényünk is, amit a kamera DOF (blendebeugrasztó) gombjával tudunk működtetni, feltéve ha a DOF gombra nem tettünk más funkciót korábban. A Yongnuo egyébként megjegyzi a legutóbbi beállításokat, tehát ha ki-be kapcsoljuk, vagy elemet cserélünk, mindig onnan indulunk, ahol előtte abbahagytuk.

 

 

Röviden, tömören

Megint csak ajánlott. Miután a Canon már nem gyártja a Speedlite 580EXII-t, nem maradt más náluk, mint a 600EX-RT közel kétszázezer forintért, ráadásul beépített rádió funkcióval, amit további közel százezer forintos befektetéssel tudunk csak kihasználni. Enélkül kihasználatlan funkció marad, ugyanis úgy tűnik Európába nem került be az -RT nélküli változat, azt valóban csak olyan országokba szánták, ahol a 2,4GHz nem szabad polgári frekvencia. Így hát nem maradt más – ha jó minőségű, optikai Master vaku szeretnénk Canonra -, mint a Yongnuo YN-568EXII (mondhatnánk, hogy ott a Phottix Mitros, de ez az első vakuja a Phottixnak, szóval ők egyelőre még nem bizonyítottak, ellenben a Yongnuoval). Szerencsére ez egyáltalán nem kompromisszumos megoldás, ugyanis a vaku patent és megbízható, és szinte mindent tud, amit a kilőtt Canon 580EX tudott. Mindezt 56.500 Ft-os áron, ami még mindig olcsóbb, mint a kevesebbet tudó Canon 430EXII. Egyedül talán a külső elemtartó csatlakozó hiányát lehet felróni neki, dehát semmi sem tökéletes.

 

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here