MEGOSZTÁS

Meglepődve tapasztaltam ma, hogy a Yongnuo “sutyiban” bejelentett egy új vakut még július 12-én, ami valahogy elkerülte a figyelmemet. Ez ismét egy érdekes szerkezet, amilyet szerintem csak a Yongnuo gyárt: gépvázon, rádiós kioldóval csak manuálban működik, optikai slave vakuként viszont TTL-ben is, ráadásul egy személyben képes együttműködni Canon és Nikon master vakukkal. Hogy is van ez?

A Yongnuo YN-510 tehát önmagában egy manuális vaku, külsőre az YN-500EX házát kapta, ám ha önmagában használjuk akár gépvázon, akár rádiós kioldóval (bármilyennel) csak manuálisan szabályozhatjuk az erejét, illetve használhatunk stroboszkóp módot. Ha viszont van már egy olyan vakunk, ami képes vezeték nélküli masterként/commanderként működni (pl. Canon 580EXII, Nikon SB-910, Yongnuo YN-568EXII), annak segítségével TTL módban tudjuk irányítani az YN-510-et, persze optikai vezérlés elven. Függetlenül attól, hogy Canon vagy Nikon vakut használunk, az YN-510 mindkettővel kompatibilis, persze nem egyszerre, vagy az egyikkel, vagy a másikkal, ezt a menüjében tudjuk beállítani (Sc mód a Canon, Sn mód a Nikon slave), illetve használhatjuk sima Slave módban is, amikor bármilyen villanófényt érzékel, azzal szinkronban villan el (itt is két mód áll rendelkezésre, az S1 rögtön villan, az S2 mód pedig TTL vagy vörösszemcsökkentő elővillanást figyelmen kívül hagyva késleltetve villan). Fontos tudni, hogy ha rádiós TTL kioldóval használjuk (pl. Yongnuo YN-622 vagy Pixel King), akkor sem fog TTL-ben villanni, ezt csak és kizárólag optikai wireless kioldás esetén tudja. Az YN-510-et természetesen vezérelhetjük ST-E2 vagy SU-800 eszközökkel is.

A vaku kulcsszáma 53 (méter, ISO100, 105mm), a zoomfeje 24-105mm-es motoros, találunk rajta PC szinkron csatlakozót, külső elemforrást viszont nem lehet csatlakoztatni hozzá. A vaku képes HSS üzemmódban is működni.

Az YN-510 nyilván olcsóbb lesz, mint a full-TTL YN-500EX, bár az kérdéses, hogy a gyártó megtakarít-e bármennyit is, hogy a vakupapucs-TTL funkciót kivette ebből a vakuból, hiszen a TTL technológia benne van. A másik kérdés, hogy hány embernek van ilyen típusú vakura szüksége.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here