MEGOSZTÁS

Addig is, amíg a LED nem veszi át a stafétát a világításban, maradunk a jó öreg villanófénynél, azon belül is a rendszervakunál. Kipróbáltam a Mikrosat egyik “titkos” fegyverét, az Aurora Firefly névre hallgató, rendszervakukhoz szánt gyorsszerelésű fényformálót, melyet használhatunk beauty dish-ként és mini-octoboxként egyaránt.

A gyorsszerelésű annyit tesz, hogy ez a fényformáló gyakorlatilag ernyőként nyitható. A csomagolásból kivéve csak kinyitjuk, hátul a foglalaton lehajtunk és beakasztunk egy tartókonzolt, amihez egy csavarral csatlakoztatni tudjuk a vakutartó adaptert.

Ezzel kész is az alapváltozat összeszerelése, innen kell eldöntenünk, hogy miként szeretnék használni. Ha beauty dish-ként, akkor egy plusz csavar segítségével rögzíthetjük középre a fém korong deflektort (opcionális tartozék!), ami a direkt fényt felfogja, így csak a fényformáló ezüst belseje által visszavert fényt használjuk fotózáskor. Ekkor érdemes egy diffúzor kupakot helyezni a vakunkra, hogy oldalirányba is szórjon fényt a vaku, ami képes megtölteni a beauty dish ezüst felületét (alternatíváról lesz szó később). Mivel ezüst beautyról beszélünk, ezért meglehetősen kontrasztos a fénye (stúdióvakukhoz való beauty dishnél lehet kapni ugye fehér és ezüst belsejűt is).

Ha softboxként szeretnénk használni, akkor nem a deflektort applikáljuk rá, hanem a bugyiként felhúzható diffúzorvásznat (gyári tartozék), és már kész is. Itt is érdemes azonban diffúzor kupakot, vagy nagylátószögű reflektorlapkát használni az egyenletesebb fényeloszlás érdekében, így nem lesz ún. hotspot a softbox-vászon közepén, amit az okozna, hogy a rendszervaku alaphelyzetben előrefelé szórja a fényt (ellentétben a barebulb és a stúdióvakukkal, amelyekben a csupaszon álló villanócső minden irányba szór). Ez azért szükséges, mert belső diffúzor nincs a Fireflyban, és nem is lehet kapni hozzá. Ellenben a gyártó is gondolt a hotspot jelenségre, így a vászon közepére egy a fentebb említett deflektorral azonos méretű ezüst foltot varrt, ami csökkenti a hotspot méretékét, és ezüst felületének köszönhetően visszafelé veri a boxba a középen jövő erős direkt fényt.

Softboxként használva vászonnal, diffúzorkupak nélkül, kihúzott nagylátószögű reflektorlapkával

Az egész cajgot helyes kis hordtáskában kapjuk a gyárból, ebbe minden belefér, kis helyet foglal, és könnyű cipelni. A minőségi anyagokból összeépített Aurora Firefly 55cm-es és 65cm-es átmérővel is kapható, dehát tudjuk, hogy minél nagyobb annál jobb, így én a 65-öst javasolnám mindenkinek, nem olyan nagy az árkülönbség a kettő között.

Eddig a pozitívum, de sajnos az Aurora Fireflynak is van hátránya. Konkrétan egy, amivel viszont érdemes számolni, ez pedig a fényveszteség. A rendszervakuk amúgy sem a legerősebb villanók, ha még rá teszünk egy diffúzor kupakot is, majd belevillantjuk a beautyba vagy a boxba, ott a fény egy részét vagy a deflektor korong fogja le, vagy softbox módban a diffúzor vászon, illetve mindkét esetben az ezüst belső felület által visszavert fényről beszélünk, így jelentős veszteséget szenved el az amúgy sem túl erős rendszervakunk. Zárt térben ezt megoldjuk az ISO növelésével, kültérben azonban már nehezebb dolgunk lesz. Némileg azért tudjuk ezt a fényveszteséget mérsékelni egy trükkel. A gyári fotón is azt látom, hogy a deflektort úgy szerelik a Fireflyba, ahogy stúdióvakuknál is szokás, tehát a domború része áll kifelé. Ennek a deflektornak viszont a domború oldala fényes ezüst, a homorú oldala matt ezüst, és azt kísérleteztem ki, hogy ha megfordítjuk, úgy hogy a fényes domború oldala a vakufej felé néz, ekkor elég szépen oldalirányba tükrözi, eloszlatja a fényt a fényterelő belsejében. A legjobb megoldásnak tehát az tűnt, hogy kihúzzuk a vaku nagylátószögű reflektorlapkáját, vagy teszünk a vakura diffúzor kupakot, és fordítva helyezzük be a beauty dish deflektor korongját. Az hogy nagylátó lapka vagy kupak, igazából teljesen mindegy, a kettő közt hangyányi a különbség a nagylátó lapka javára, de ez az alábbi összehasonlításban nem is látszik, csak akkor ha a két képet váltogatom egymás után. Egyszóval lényeg az, hogy a vaku minél nagyobb szögben szórja a fényt, és a korong domború felülete befelé nézzen.

Ennek egyetlen veszélye van: mivel a deflektor kifelé hajlik, így oldalról nézve kevésbé fogja le a direkt fényt, vagyis a vaku közvetlen direkt fénye szökhet ki a fényterelőből oldalirányba. Ha ez a terület képhatáron kívül esik, nem biztos hogy problémát okoz, de ha látszik a fotón akkor a modellünk mellett egy árnyalattal fényesebb gyűrűt fedezhetünk fel, mint mikor befelé van fordítva a deflektor. Ez ugyanakkor minden beauty dish-re igaz, még a műtermieken is jut ki oldalirányba direkt fény, a kérdés itt csak a mérték. Ki kell tapasztalni.

Egy dologra figyeljünk még ez pedig a hátrafelé kiáramló fény. Érdemes a vakut fogadó nyílást összeszerelés után letakarni valamivel, például egy ronggyal, ugyanis hátrafelé is jut ki fény a Fireflyból, az ezüst felületű deflektornak köszönhetően nem is kevés, így ha kisebb helyiségben fotózunk, olyan derítést is kaphatunk a képen, amit nem biztos hogy szerettünk volna. A cikk végén látható mintafotókon véleményem szerint azért nem olyan feketék az árnyékok a műtermi beauty képéhez képest, mert jócskán jött derítés a környező falakról, de ezt sajnos csak itthon vettem észre, mégpedig ezen képösszehasonlítás alapján:

Összegzés

Nekem határozottan tetszik. Összehasonlítottam a stúdióvakura szerelhető ezüst beautyval, picit azért más, jobban szórja a fényt, kevésbé karakteres, mint eredeti társa, ez vélhetőleg a csupasz villanócső hiányának és összességében a kialakításnak köszönhető. A szemekben lévő csillanás sem lesz ezzel nyilván olyan szép kerek, mint amit a műtermi beauty dish okoz. Viszont ezzel gyakorlatilag már mindenféle fényterelőt fel tudunk helyezni a rendszervakuk elé is, a softboxtól, a beauty dish-en, szűkítőn át az ernyőkig, épp úgy mint egy stúdióvaku esetén, ha némi kompromisszumot kell is hoznunk. Pici fájdalmam, hogy az Aurora Fireflyra nincs mód méhsejtrácsot rakni, mint egy igazi stúdiós beautyra. Én nagyon szeretem a méhsejtes dish határozott fényét, ezt sajnos nem lehet reprodukálni a Firefly-al, de ezt leszámítva nagyon jó kis fényterelő, modellfotózáshoz, esküvőzéshez jó társ lehet.

Íme néhány mintafotó:

A teszt a FotóSarok Műteremben készült, köszönet érte!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here