MEGOSZTÁS

Néhányan talán nem tudjátok, mi az a Gimbal állványfej. Hát nem pont ez. 😀 Na jó csak vicceltem, az Induro GHB1 is Gimbal típusú fej, de nem a “legklasszikusabb” fajta.

Induro GHB1 Gimbal állványfej

Minden Gimbal fejnek az a lényege, hogy a nagy méretű teleobjektíveket (és persze a rájuk csatolt gépvázat) mindig a tömegközépontjukban tartják, bármilyen állásban is használjuk ezeket. Ellentétben a gömbfejekkel, amelyeken a nagytele csak addig áll stabilan, amíg függőlegesen, középen tartjuk. Amint elbillentjük az egyik oldalra, győz a gravitáció és oda a finom precíz mozgatás. Erre jelent a 3D fejeknél kevésbé kötött megoldást a Gimbal fej, mely a természetfotósok, sportfotósok barátja elsősorban. Mivel az obi+kamera kombó szinte lebeg az ember kezében, nagyon könnyű vele a gyors mozgásokat lekövetni.

Az Induro kínálatában (meg rendszerint másokéban is) háromféle Gimbal fejet találhatunk. Az egyik típus két gyorscseretalppal bír, és a már meglévő gömbfejünkhöz csatlakoztathatjuk, oldalra kibillentve azt. Ez a legolcsóbb verzió (GHBA). A családban a középső helyen helyezkedik el jelenlegi tesztalanyunk (GHB1), ennek már saját talpa és csavarmenete van, így teljes értékű állványfejről beszélhetünk. A legdrágább, legkomolyabb Gimbal fejen nem a karra van felerősítve oldalt az objektív, hanem, egy vízszintes sínen hintázik (GHB2, igazából ez a klasszikus Gimbal fej a saját értelmezésemben).

Induro Gimbal fejek

A három verzió nem csak kényelmi, vagy funkcionális szempontokat takar, hanem terhelhetőséget is. A GHBA-t 300mm-es objektívekig ajánlják, a GHB1-et 500mm-ig, a GHB2-t 800mm-ig (és nagyjából ez a helyzet más gyártók Gimbal fejei esetében is).

Induro Gimbal fej Induro AT313 állványon

A jelenleg tesztelt Induro GHB1 tehát egy középkategóriás fej, a képek kedvéért most nem vettem egy 500-as telét a sarki boltban, ezt nézzétek el nekem. Helyette felcsavartam a legnagyobb obimat, egy 70-200/2.8-at, még a napellenzőt is ráraktam, hogy méltó módon nagynak tűnjön egy Gimbal fejhez. 🙂
Érdekes módon egyébként ezeknél a fejeknél a gyártó nem ad meg terhelhetőséget, cserébe gyújtótávolságban szabja meg a használható felszerelés méretét.

Az Induro termékekhez hűen összeszerelés és anyagminőség tekintetében nem lehet panaszunk. Masszív fém és magnézium ötvözet a kar, és persze fémből vannak a szorítók és a gyorscseretalp is. Minden szorító kar olajozottan, precízen működik, egyszerűen és hatékonyan “adagolható” a szorítóerejük. A forgatások is finomak minden irányba.

Nekem kicsit furcsa volt elsőre, hogy oldalról kell felfogatni az objektívet, de végülis mindent tudunk így is állítani, ha saját állványgyűrűvel rendelkező telét használunk. A felső szorítókar szabályozza a függőleges billentést, az alsó kar pedig a vízszintes forgatást. Az objetkív állványgyűrűjét lazítva pedig a tengely körüli forgatást végezhetjük el, így gyakorlatilag nem lehet akadály. Ha azonban kisebb objektívvel helyezünk fel egy gépvázat, így közvetlenül a vázat rögzítve a karra, oldalirányba billenteni nem tudunk.

A fej ára 68.900 Ft, ehhez az összeghez viszonyítva ellenben felfedeztem néhány hiányosságot. Közel 70ezer forint egy állványfejért már prémiumkategória..igencsak. A GHB2 típusú fej pedig már közelít a 100ezerhez, de az alábbi hibák jórésze gyanítom a nagytesót is érintik.

Az érmével működtethető szorítócsavar

Az első – amit minden Induro fejnél elmondok – az a gyorscseretalp csavarja, amellyel a gépvázhoz, állványgyűrűhoz rögzítjük. Ha Induro fejet vesztek, vegytek mellé egy rolni 5 Forintost is a postán, és szórjátok szét mindenhová: fotóstáskába, zsebbe, kocsiba, bárhová. Ugyanis, ha az Induro cseretalpat fel akarjuk applikálni a fényképezőgépünkre, kell hozzá egy érme, máskülönben nem tudjuk rendesen megszorítani. 3000 Forintos kínai kompakt állványok jellemzője, nem értem miért ezt kapjuk 70ezerért is, ugyanez volt a bajom a PHQ5 fejnél és gömbfejeknél is.

A kibillenthető gyorscseretalp (Arca-Swiss kostrukció)

A második a biztonság – értsd felszerelésbiztonság – kérdése. Az egyik, hogy a gyorscseretalpat egy csavarral tudjuk rögzíteni a fejhez (Arca-Swiss konstrukció, ld fenti kép), amelyet ha csak meglazítunk, a talplat síkban tudjuk tologatni (könnyebb így beállítani az obi tömegközéppontját)…szerencsére ütközésig, tehát oldalirányba nem tud kicsúszni véletlenül. Viszont ha a csavart túlságosan meglazítjuk, a talp ki tud billenni a foglalatból, és nincs semmiféle biztosítás ez ellen (ellenben például a szintén Induro, de olcsóbb kategóriás gömbfejeknél, ahol csak lazítani tudjuk a cseretalp csavarját, ha el akarjuk távolítani, a csavart ki kell húzni és úgy tudjuk tovább tekerni, ami kioldja a talpat a foglalatból).

A talp csúsztatásával állítható be a tömegközéppont. A végpontokon megakad, nem csúszik ki.

Nincs továbbá csillapítás a fejben, így egy komolyabb tele kilazításkor viszonylag hirtelen billenhet az egész cucc, ha nem tartjuk határozottan. Nyilván ennek kisebb az esélye, ha szépen beállítottuk a tömegközéppontot, és a fentebb említett finoman adagolható szorítókar-erő is némileg csökkenti a véletlen baleset esélyét. Ugyanígy nincs határoló a mozgatásban sem, vagyis ha az obi megbillen, vagy épp kézzel túl sokáig billentjük (pl. lekövetünk egy madarat, amint leszáll), akkor csak a tubus állítja meg, amint nekiütközik az állványfej peremének (ld. lenti kép).

Mindkét irányba döntve a cuccot az objektív vagy a gépváz ütközik bele elsőként az állványfej peremébe. Óvatosan bánjunk vele, ne a telét használjuk bumpernek.

Szóval ez egy masszív állványfej középkategóriás áron, de spártai felszereltséggel és funkcionalitással. Nem érezni rajta a minőségi “mindenre figyeltünk” gyártói hozzáállást, ami például az Induro 5D fejeket, vagy épp más gyártók csúcskategóriás fejeit jellemzi.

A webshopban itt találjátok meg az Induro GHB1 Gimbal fejet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here