MEGOSZTÁS

Mai tesztünkben az Induro egyik top-kategóriás gömbfejét vesszük górcső alá. Ennél már csak egy nagyobb, komolyabb, drágább gömbfej található az Induro kínálatában, az összes többi alatta van.

A BHL kezdetű szériaszám a Ball-Head Low profile szavakból tevődik össze, ami annyit tesz, hogy ezek a gömbfejek viszonylag alacsony profilúak, emiatt stabilabban tartják a felszerelést, és nagyobb a teherbírásuk az átlagosnál.

A BHL2 önmagában kb fél kilogram, de 30kg-ot képes tartani, amit azt hiszem már nem sok fotós használ ki, de ha mégis kevés lenne, ott van a BHL3 a maga 40kg-os terhelhetőségével. Csak a miheztartás végett: egy Canon 1DX vagy Nikon D4 1,3kg önmagában. Ha ezekre rácsatolunk egy 800mm-es nagytelét az plusz 4,5kg tehát együttesen nem érik el a 6kg-ot! Igaz becsapós, mert pl. Canonéknál nem a 800-as tele a legnehezebb, hanem a régi 400/2.8, de az is csak 5,6kg, tehát vázzal együtt nincs 7kg, ami meg se kottyan egy 30kg-os terhelhetőségű fejnek. Egyébként az Induro állványai sem különbek, a komolyabb típusok 10-15-20kg terhelhetőségűek.

Összességében jó benyomást tett rám a BHL2, jómagam is gömbfejet használok az állványomon, ráadásul elég jófajtát, így kritikus szemmel nézem a versenytársakat.

Az Induro BHL2 szokásosan jó építési minőségű, érződik, hogy van benne anyag, a kezelőszervei is fémből vannak és precízen működnek. A gömbfej gyorscseretalpa mellett kapunk egy vízmértéket is, arra az esetre ha precíz beállítást szeretnénk.

Az egész cucc lelke, maga a gömb nagy méretű, ez elengedhetetlen a stabilitáshoz és a finom mozgatáshoz. Minél nagyobb annál jobb, az enyémben már-már teniszlabda méretű van, de a BHL2-ben is kb golflabda méretű a golyó, ami több mint megfelelő. Ugyanígy a szorítócsavar is enyhén szólva túlméretezett, de ez csak a használatát könnyíti meg, nagyon finoman lehet vele adagolni a szorítóerőt. A közepén egy bordázott tárcsát találunk, amit ujjbeggyel lehet forgatni, ez szabályozza a súrlódást, vagyis azt, hogy a gömbszorító csavar mennyire legyen feszes, hatékony. Gyakorlatilag ezzel lehet a gömbfejet összelőni a használt felszerelés súlyával: nagy tömegű cucc esetén szorítunk rajta, kisebb tömegűnél lazítunk. Ügyes megoldás, hogy ezt beleintegrálták a szorítócsavarba, így nem kellett plusz egy “tekerőt” applikálni a fejre, mint más márkáknál.

Ezen kívül két szorítót találunk még a BHL2-n, az egyik értelemszerűen a vízszintes forgatást szabályozza, ami természetesen skálázott, a másik pedig az Arca-Swiss konstruckiójú gyorscseretalp rögzítését oldja meg.

Utóbbiról érdemes két szót ejteni, ugyanis szintén ügyes megoldással bír, épp azt tudja, amit a múltkori Gimbal fejnél hiányoltam. Beszorított, rögzített gyorscseretalp esetén ugyanis ha ezt a szorítócsavart kitekerjük koppanásig, a cseretalp nem old ki csak meglazul, így csúsztatni tudjuk, beállítva ezzel az obi+gép tömegközéppontját. A “cajgot” viszont így levenni az állványról nem lehet, csak úgy, ha a szorítócsavart meghúzzuk és úgy tekerjük tovább. Erre a tekerőn lévő felirat is figyelmeztet, hozzátéve, hogy kioldáskor tartsuk a kamerát. Biztonsági szempontból ez kiváló megoldás, ugyanis elkerülhető, hogy véletlenül kioldjuk a felszerelést és az a földön kössön ki.

Ez a szorítócsavar viszont 90 fokos döntéskor (portréállás) nekiütközik az állvány korongjának. Ezt csak úgy lehet elkerülni, ha 180 fokban elforgatjuk a gépet (hogy a szorítócsavar felfelé álljon). Nem túl szerencsés megoldás, de egy idő után bele lehet szokni. Nyilván ez függ attól is, hogy mekkora a fejnek kialakított korong az állványunkon.

Nem maradhat ki a gyorscseretalp gépre rögzítése itt sem, megígértem, hogy minden Induro-fej tesztben leírom, hogy nincs a talp csavarján kézzel megfogható fogantyú, annak szorításához eszköz kell. Én az előző cikkben azt javasoltam, hogy vegyünk a postán egy rolni 5Ft-ost és szórjuk szét a fotóstáskában, kocsiban stb. Erre a Mikrosatnál felhívták a figyelmemet, hogy a fejek dobozában található egy imbuszkulcs, ami arra való, hogy a talpat rögzítsük a gépvázra. Nagyon kedves gesztus az Indurotól, hogy ad nekünk egy 4-es imbuszt arra az esetre, ha nem lenne érme nálunk, de jobb lenne inkább egy kihajtható-becsukható fület eszkábálni a csavarra, hogy egyik se kelljen.

Összességében tehát ajánlott az Induro BHL2 fej, sajnos nem a legolcsóbb fajta, jelenleg 58.900 Ft, de ezért a pénzért jó minőséget, elnyűhetetlen kivitelt és extrém teherbírást kapunk, csupán csak néhány kényelmetlenséggel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here