MEGOSZTÁS

Mai tesztünkben górcső alá vesszük a Mikrosatnál kapható ernyőtartó megoldásokat, melyeket rendszervakukkal tudunk használni. Ez a legegyszerűbb és legolcsóbb alternatívája, hogy helyszínen (vagy akár stúdióban) rendszervakukkal fényt formáljunk. Az ernyők olcsók, többféle változatban kaphatók, kicsire összecsukhatók, nem foglalnak nagy helyet, könnyűek, így a leginkább mobilis és leggyorsabban használható fényformálók. Az ernyőnket viszont valamivel tartani kell, erre szolgálnak az ernyőtartó adapterek. Egy vakuhoz, több vakuhoz. A webshopban picit többfajta található, de én speciel elhoztam mindent, amit találtunk a tesztre. Vannak köztük jobb és gyengébb darabok is, de a feladatát mindegyik hiánytalanul ellátja.

Nem úgy, mint az első tartó, ami a sajátom, NEM Mikrosatos, csak elrettentő példaként hoztam. Először a kép, majd mondom a hibáit…

Ez egy gömbfejes vakutartó, abból is a gagyibb fajta. Más gömbfejest mondjuk még nem nagyon láttam, de ennél a gömbfej fémből van, és persze a szorítócsavarja is, így fém a fémmel alapon nem igazán hatékony. Sosem sikerült úgy megfeszíteni, hogy ne billenjen le az ernyő, csak egyszer. Azóta is úgy van, mert nem lehet kilazítani, max fogóval, de nem szeretném, mert örülök, hogy végre nem billen le a szett, így viszont picit macera a használata. Mióta elhagytam belőle az ernyőrögzítő csavart, meg pláne… Az állványfoglalata se az igazi, rövid, így a csavarral ellátott spigot (állványcsonk) már túl hosszú neki, hiába szorítom a csavart, az egész tartószerkezet hajlamos billegni az állványon, ergo nem stabil.

És akkor jöjjenek a Mikrosatos fejek, elárulom, mindegyik jobb, mint az enyém, szóval esélyes, hogy beújítok párat jómagam is.

Ár szerint megyünk sorban, ezek csak a billenthető tartók a legolcsóbbtól a legdrágábbig:

Jinbei A-1 ernyő és vakutartó

  
Az a nagy helyzet, hogy ez az ernyőtartó nem járt nálam, ugyanakkor mégis mondanék róla pár szót, mert a nagytestvére – amely három rendszervakut fogad – nálam volt, konstrukcióra pedig ugyanaz a kettő. Konstruckió…az első amit megnézek egy ilyen vakutartón – a fenti elrettentő példából kiindulva érthető módon – az, hogy rendesen meg lehet-e szorítani. Annak ellenére, hogy műanyag az egész cucc. A forgófej belseje nem fogazott, hanem egy-egy préselt papírbetét van beékelve a forgóalkatrészek közé, ez világos csíkként látszik is a fenti fotón. Miután műanyag az egész szerkezet, így tán jobb is ez a megoldás, mert nem áll fenn a veszélye, hogy elkopnak a fogak. A szorítófelület kellően nagy, így jól meg lehet feszíteni a tartót, könnyedén elbír egy 100-110cm-es ernyőt is. Az ernyőtartó foglalatnak nincs szorítócsavarja, egy rugós fémbetét van benne, emiatt szorul bele az ernyő. Tartja rendesen, ezzel nincs gond, de a ki-behúzkodással össze fogja karcolni mindegyik ernyőnk szárát. Kérdés, hogy kit érdekel ez igazából? 🙂 Valakit biztosan, ezért leírtam. További előnye(?) a vakutartónak, hogy az állványcsonkra (spigotra) nem csak függőlegesen lehet ráhelyezni, hanem 90 fokban elfordítva is. Hogy ez pontosan mire jó, arra speciel nem jöttem rá. Valószínűleg inkább annak szól a dolog, hogy oldalra álló állványspigotra is tudjuk így rögzíteni. A vakupapucs sima becsúsztatós, nincs szorítócsavarja, emiatt olyan rádiós kioldót tudunk csak rátenni, aminek van szorítógyűrűje. Ha csupasz vakut teszünk rá kioldó nélkül, akkor ez ugye nem probléma.
A Jinbei A-1 itt található a webshopban, a cikk írásakor az ára 4.500 Ft, így ez a legolcsóbb billenthető ernyőtartó.

Mikrosat BL-D ernyő és vakutartó

Hogy Mikrosat-e az kérdéses, a webshopban gyártóként a Mikrosat van megjelölve, de a dobozán csak annyi áll, hogy Hot Shoe Holder. Végülis tökmindegy, csak ezer forinttal drágább, mint a Jinbei, de ez már egy minőségibb termék, jórészt fémből van, masszív és sokoldalúbb is. Jól megszorítani ezt is meg lehet, ezt már nem is taglalnám, mert mindegyik adapterre igaz. A szorítócsavarja nagy, könnyen kezelhető, a forgófej belseje finom fogazattal van ellátva. A sokoldalúságot arra értem, hogy használhatjuk 1/4″-es vagy 3/8″-es állványcsavarra tekerve (felső kép), illetve ha kivesszük az aljából a saját spigotját, rátehetjük normál lámpaállvány csonkra is (alsó kép). Attól függ, mi áll rendelkezésre. Függetlenül attól, hogy a saját spigotja vagy a lámpaállvány spigotja van benne, kilazítás után csak úgy tudjuk leemelni, ha megnyomjuk az alsó részén látható biztonsági gombot (a fotón inkább csapnak tűnik, de az egy rugós gomb). 

Biztonsági gomb

A teteje is variálható, használhatjuk vakupapuccsal (felső kép), amely műanyag ugyan, de van saját szorítócsavarja, illetve ezt letekerve használhatjuk 1/4″-es állványmenettel (alsó kép), ekkor egy kisebb, tárcsaszerű ellenanya segít a megfelelő irányban rögzíteni a vakut. A terméknek a vakupapucson kívül csak az ernyőtartó foglalata műanyag, az ernyő szárát szorítócsavarral rögzíthetjük, így tehát összesen 4 szorítócsavar van a fejen és egy biztonsági gomb.

A Mikrosat BL-D itt található a webshopban, a cikk írásakor az ára 5.500 Ft.

Jinbei A-3 ernyő és vakutartó

Mint említettem ez a tartó az első Jinbei nagytesója. Gyakorlatilag ugyanazt lehet elmondani róla, amit az A-1-ről, teljesen műanyag, a mozgó alkatrészek között préselt papír van, függőlegesen és vízszintesen is rögzíthető az állványra, az ernyőszár a rugós lapka miatt feszül benne (és karcolódik), tehát nem csavar szorítja. A vakupapucsoknak nincs saját szorítójuk, azonban fémből készült, szabvány ISO papucsok, a vakutalp szorításkor kijövő rögzítőtüskéjének kialakított lyukkal. Mint a képen látható, vakupapucsból itt hármat kapunk, három rendszervakut tudunk ezzel egy csokorban ernyőbe villantani, ami jelentős fényteljesítmény növekedést jelent egy vakuhoz képest (ha azonos vakukat használunk akkor +2FÉ).

Hozhattam volna elrettentő példaként egy máshol kapható, rombusz formájút is, olyanom van otthon, már az összes létező beragasztott csavarmenet kilazult benne, így a tartó használhatatlan, örültem hogy legutóbb egyáltalán le tudtam csavarni az állványról, miután a műanyag foglalatban elforgott a vacakul beleragasztott (beleöntött?) a csavaranya.

A Jinbei A-3 itt található a webshopban, a cikk írásakor az ára 5.500 Ft

Mikrosat BL-D II ernyő és vakutartó

A fent említett Mikrosat fej továbbfejlesztett változata. Ez is teljes egészében fém, ugyanúgy lehet használni saját spigottal állványmeneten (felső kép) és állványspigotra erősítve (alsó kép), illetve vakupapuccsal (felső kép) vagy 1/4″ állványmenetbe csavarva a rádiós kioldót (alsó kép), amihez még nagyobb méretű ellenanya-tárcsa dukál. A képen látható, hogy a fej döntését egy karral tudjuk irányítani és a kar tekerésével szorítani-lazítani. Tároláskor ezt a kart el is távolíthatjuk, hogy ne foglaljon nagy helyet. Az állványrögzítő és az ernyőt rögzítő csavar is nagyobb méretű, kényelmesebben használható, mi több az ernyőszárat nem csak egy csavar végével szorítjuk, mint a többi fejnél, hanem a szorítócsavar egy a hengeres szárra illeszkedő fémlappal szorítja be az ernyőt. Ez károsítja a legkevésbé az ernyőszárat, nem fog mélyedéseket hagyni és ez tartja a legbiztosabban az ernyőt. Mivel az összes csavar, szorító, forgófej túlméretezett és masszív, így ez a fej való a nagyobb, akár 150cm átmérőjű ernyőkhöz. Biztonsági gombja azonban nincs, mint a fenti kistesónak.

A Mikrosat BL-D II itt található a webshopban, a cikk írásakor az ára 6.350 Ft.

Walimex ernyő és vakutartó

A Walimex ernyőtartója a legdrágább típus, ennek megfelelően fém az egész, masszív darab, a forgófej nagy fogazattal rendelkezik, így betonbiztosan be lehet rögzíteni egy nagyobb ernyőt is. A szorítócsavarok nem túl nagyok, de azért használhatók. Az ernyőtartó különlegessége, hogy az egyébként szintén fém, szorítócsavarral ellátott vakupapucs egy spigotban végződik, így azt kilazítva vakustól kiemelhetjük az ernyőtartóból. A spigot tetején egyébként egy 1/4″-es állványcsavart láttam, ebbe van beletekerve maga a vakupapucs, de leszedni nem tudtam. Fogóval talán le lehet, és akkor papucs helyett csavarra rögzíthető a vaku+kioldó kombó.

A Walimex ernyőtartó itt található a webshopban, a cikk írásakor az ára 7.500 Ft.

Az összes ernyőtartót itt találjátok egy kupacban. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here