MEGOSZTÁS

Szinte naponta érkezik a kérdés, hogy vajon tudunk-e küldeni emailben használati utasítást? (Természetesen aki tőlünk vásárolta a készüléket, és pl. szétrágta a kutya az eredetit  annak elküldjük postán.)
Az elutasító válaszon sokan fellháborodnak, akik a szürkeimportot részesítették előnyben a vásárláskor pár ezer forint árelőny miatt. Valóban sok helyen kínálnak számla/ÁFA nélkül, Hong-Kongi, kínai beszerzésű, aukciós oldalakon vásárolt eszközöket “kici – olcó” szlogennel a vevőjelölttel összekacsintva.

Az ősi indián vadász tör ilyenkor elő az vásárlóból, aki hajdan büszkén mutatta zsákmányát a tábortűznél  ámélkodó törzs előtt: ezt nézzétek! Ilyen olcsón szereztem meg ezt a vakut! Az indián asszonyoknak ez
imponált is: – ez a férfi aztán a jég hátán is megél! –

Ezzel persze semmi gond nincs, innét is gratulálok a világháló zegzugaiból bő zsákmánnyal hazatérő sikeres árvadászoknak, le a kalappal fáradságos, kitartó vadászatuk zsákmánya előtt!
A bökkenő csak ott jön, amikor vadászunk használni akarja a vakut. Amikor nem sikerül neki azt a bizonyos funkciót előcsalogatni, újra nekiugrik az internetnek (egy nagy vadász soha nem adja fel!), és különböző fórumokon kezd keresgélni. Ott miután jól kioktatták a fórum észosztói, hogy miért nem náluk szerezte be a zsákmányt, hárman négyféle ötlettel fognak előállni.
Az ilyen árvadász magányos harcos, minden problémát egyedül old meg, ha kell kővel dobja le a helikoptert, semmi szüksége külső segítségre, rambókése mindentől megvédi.

Sajnos ebben a vadászati bizniszben a mi számunkra nem terem babér, nem akarunk napról napra új kalandokba bocsátkozni, veszélyes is, mikor az embernek a medve (vagy adóhivatal) elől kell menekülnie.
Ezért mi más üzleti modellt indítottunk el pár évvel ezelőtt, pusztán lustaságból.
 Nem vadásszuk egyenként a termékeket, hanem a termelési láncba csatlakozunk be (mezőgazdaság vs. vadászat, gyüjtögetés). Így nem kell egyenként keresgélni a bogyókat, vadakat, hanem a megfelelő beszállítótól (szántófőldről, ólból) rendeljük meg nagy tételben.

Ez persze először költségesebb megoldás, mivel kapcsolatot kell tartani a gyártóval, technikai problémákat kell egyeztetni, szervízt kell fenntartani a javításhoz, a logisztikát meg kell szervezni, pénzt kell elkülöníteni a célra, és az egész rendszert folyamatosan működtetni kell, és a legfontosabb, hogy elégedett vásárlókat kell gyüjtenünk, akik az árvadászat helyett a biztonságra vágynak. A leendő elégedett vásárlónak azonban nem elég a duma, hogy “én már X éve vagyok a szakmában”, vagy hogy “én bármit megoldok okosba’, csak hogy jól járj”, meg “hülye lennék ÁFÁt fizetni az államnak”.

Az élégedett vevő biztosan akarja használni a felszerelését munkájához, vagy hobbijához. Nem akarja az idejét vesztegetni fórumozással, guglizással, nem szeretne hetekig várni, amíg a javítandó terméket külföldre küldik javításra (garanciaidőn túl olyan drágán, hogy annyiért gyakorlatilag újra megvetetik vele). Tehát ő inkább egy megbízható üzletben vásárol, ahol számlát adnak, garanciát vállalnak, akár több évet, a garancia után sem drága a javítás, és használati utasítás is jár a vaku mellé. Így alszik nyugodtan. Ez egy működő rendszer, néha macerásabbnak tűnik, de sokkal biztonságosabb, kényelmesebb, és hosszú távon olcsóbb mint az árvadászat.

Kicsit sokat meséltem, de remélem megérted, hogy mi miért adunk csak a nálunk vásárolt vakukhoz használati utasítást, és miért nem vagyunk olyan “jófejek”, hogy az árvadászok számára letölthetővé tesszük?

Az egy olyan rendszer, ahol mindenért meg kell küzdeni, a miénk pedig olyan, ahol (sok) pénzt költünk pédául fordításra, garanciára stb., és a kettő nem átjárható. A vadász ne a gazda jószágaira vadásszon, mert az nem egy nagy dicsőség a tábortűznél sem, hanem egyszerűen lopás.

Uff. Én beszéltem.

Egyetértesz? Tiltakozol? szólj hozzá itt a blogon, rézbőrű testvérem!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here