MEGOSZTÁS

Mai tesztünk alanya egy igazi slave vaku, mely beépített rádióvevőjével igazán kényelmes használatot tesz lehetővé.

A Yongnuo YN560-III első blikkre teljesen megegyezik elődjével a II-es jelölésű vakuval azonban számos fejlesztést kapott. Az első és legfontosabb dolog, hogy a Yongnuo a két népszerű rádiós kioldójának (RF-602 és RF-603) vevőegységét beépítette a vakuba. Így elegendő csak egy jeladót tenni a gépünkre az előbb említett két típus valamelyikéből, és a YN560-III-as vakuk tökéletesen fognak kommunikálni vele. Nincs szükség tehát külön vevőegység csatlakoztatására, ami egyrészt könnyíti, gyorsítja az előkészületeket és a munkát, másrészt ennyivel is kevesebb akksira kell figyelnünk (gondoljunk csak bele hányszor fordult már elő, hogy azt hittük bekrepált a rendszer, nem villant a vaku, végül kiderült hogy csak lemerültek az elemek a rádiós kioldó vevőjében…ami ráadásul AAA típusú, tehát még csak nem is olyan, amit egy másik, épp nem használt vakuból kiveszünk és azonnal cserélünk).

A tesztem során kipróbáltam, hogy van-e olyan hatékony a beépített vevő, mint a dedikált vevő, így két vakut egymás mellét tettem, az egyik az 560-III-as volt, a másik pedig egy 560-II-es RF-602 vevővel a talpán. 100m-ig jutottam, mindkét vaku folyamatosan elvillant egyetlen hiba nélkül. 100m-nél tovább már nem akartam menni, mert fárasztó lett volna visszasétálni. 😉 

Egyszerre mindkét kioldótípussal egyébként nem kompatibilis az YN560-III, a menüjében kell beállítanunk, hogy melyiknek a jelét érzékelje (mellesleg a két kioldó sem kompatibilis egymással, ha valaki nem tudta volna), és az aktuális beállítást bekapcsolás közben ki is írja a villanó.


Ezzel el is érkeztünk a másik újításhoz, ez pedig a menürendszer, pontosabban a Custom functions, amit a Háttérvilágítás/Hangjelzés és a MODE gomb együttes megnyomásával érhetünk el. Mivel fix karakteres LCD-je van a vakunka, ezért néha igen kreatívnak kell lennünk, hogy le tudjuk olvasni az aktuális menüszöveget. Pl. “5o nd” a Sound, vagyis a hangjelzés ki-be kapcsolása, 1cd 7 pedig azt mutatja, hogy a LCD háttérvilágítása 7 másodperc után kapcsol ki. Persze ezeket egyszer kell csak megtanulni, nincs is sok belőlük és nem is túl gyakran használjuk. Ami viszont mindenképpen dicséretes, hogy az energiatakarékos üzemmódot (auto-off) már nem csak ki-be tudjuk kapcsolni, hanem megadhatjuk, hogy hány perc után álljon a vaku alvó üzemmódba és hány perc után kapcsoljon ki. Ez azért jó, mert az energiatakarékos mód alapvetően egy hálás dolog, de a korábbi “egyállású” auto-off mód nem igazán volt hatékony, ha lassú, szöszmötölős munka esetén használtuk a vakut (értsd mindig kikapcsolt a következő képig). Lehet ilyen a modell folyamatos átöltözése, versenyen a következő sportoló érkezése, szöszmötölés ételstylinggal stb. Most már beállíthatjuk az alvó mód bekapcsolását 5, 15 és 30 percre, a teljes kikapcsolást pedig 30, 60 és 120 percre, nomeg persze ahogy eddig is, teljesen ki is iktathatjuk az energiatakarékos módot. Ráadásul mindezt külön állíthatjuk normál, optikai slave és RX (rádióvezérelt) üzemmódokra.

Normál Manuál mód
Rádióvezérelt Manuál mód
 
Rádióvezérelt Stroboszkóp mód

Ugyanilyen a bekapcsolás módja is: többször belefutottam már rendezvényen abba a helyzetbe, hogy a vakut valami történés miatt gyorsan be vagy ki kellett kapcsolni. A Yongnuonál viszont ez nem egy kattintás, mivel a Power gombot nyomva kell tartani hozzá, és meg kell várni míg az ikonok végigszaladnak a kijelzőn. Vasárnap este például szülinapon fotózgattam derítővakuzással, ám egyszer csak lekapcsolták a villanyt és behozták a szülinapi tortát a tűzijátékkal. Ilyenkor ugye futás van (ha épp a terem másik végében kattintgattunk), gyors ISO, záridő állítás, ami mellett kifejezetten idegesítő volt, hogy a vaku gombját nyomva kell tartani és figyelni, hogy mikor szaladnak végig az ikonok a kijelzőn. Hát mostantól ennek vége, ha a menüben beállítjuk a 9u ic (vagyis a “quick” funkciót), akkor a kikapcsolás egy rövid gombnyomásra történik, a bekapcsolás meg egy picit hosszabbra, de közel sem annyira hosszúra, mint a gyári beállítás esetén. Okos dolog, köszönjük!

A menüben beállíthatjuk a vakuerősség állítás lépésközeit is, kérhetünk 0,3 FÉ, 0,5 FÉ és vegyes lépésközöket, illetve ki-be kapcsolhatjuk a hangjelzést, de erre dedikált gombunk is van.

Mint ahogy az egyes üzemmódokra is. A Mode gombbal válthatunk a normál vaku és a stroboszkóp üzemmód között, a Slave módok viszont külön gombot kaptak. Itt a szokásos Slave 1 és Slave 2 mód van, utóbbi ugye a TTL elővillanást figyelmen kívül hagyja (ellenben a vörösszem csökkentő villanással nem használható!), illetve ide került a rádióvezérelt mód is. Abban a pillanatban, hogy a vakut valamelyik slave módba állítjuk, az elején egy piros LED kezd el villogni.

A zoomfeje a vakunak természetesen motoros, 24-105mm között állíthatjuk kézzel, illetve 14mm-t kapunk, ha kihúzzuk a nagylátószögű diffúzort. A fej szintén a szokásos balra 180 fok, jobbra -90 fok, felfelé 90 fok, lefelé -7 fok tartományban forog.

A vaku beállításait a 4db iránygombbal szabályozhatjuk, ugyanúgy mint elődjénél, illetve RX mód esetén a gombokkal tudjuk beállítani a használt csatornát. Hogy ne legyen félreértés, a vaku a 16 csatornát nem csak számmal írja ki, hanem grafikusan is mutatja, hogy a kioldón lévő csatornaváltó gombokkal könnyedén össze tudjuk hangolni.

A felhasználói kézikönyvben azt írják, hogy a Yongnuo YN560-III képes a 2. redőny szinkronizálásra, de az újabb Canon gépeken például biztos nem lehet beállítani, miután a releváns menüpont nem elérhető (nem E-TTL II vaku). Talán Nikonnál lehetséges.

További pozitívum a vakuval kapcsolatban, hogy az oldalán találunk külső elemtartó csatlakozót és vakuszinkron kábel csatlakozót is (PC).

Van itt még egy dolog, amiről szeretnék említést tenni, és szintén arra vall, hogy a Yongnuo odafigyel a részletekre, és meghallgatja a felhasználók sirámjait. Az alábbi képen jól látszik, hogy mi a különbség az YN560-II és az YN560-III (és más, újabb Yongnuo vakuk, pl. 500EX, 568EX-II) kijelzői között. Láthatjuk, hogy nem csak a világítás, hanem a betekintési szög is változott. Ugyan felülről továbbra sem lehet leolvasni a kijelzőt, de ez nem is igazán érdekel minket, hiszen sokkal gyakoribb, hogy ezek a vakuk magasan vannak állványon és alulról nézzük őket. A régebbi 560-II kijelzőjén lévő adatokat így nem lehetett leolvasni, mindig le kellett engedni az állványt, ha valamit állítani akartunk vagy csak leellenőrizni. Az 560-III-as vaku LCD-jét ellenben alulról nézve is leolvashatjuk, ami megkönnyíti a használatát. Nem is kicsit.

M mód, 1/128, 105mm zoomállás – a baloldali YN560-II-ről nem lehet leolvasni, míg a jobboldali YN560-III-ról igen

Jöjjenek végül a kötelező adatok, bár ezek teljesen megegyeznek az YN560-II specifikációival:

  • 56-os kulcsszám (gyári érték, méter, ISO100, 105mm)
  • feltöltési idő: max 3mp
  • Villanási idő: 1/200s – 1/20.000s
  • Vakuerősség állítás: 1/1 – 1/128 tört értékekkel együtt 29 lépésben
  • Vezetéknélküli mód: rádióval (2,4GHz) 100 méter, optikai 10-25 méter (kültér vs. beltér)
  • A vaku kikapcsoláskor, elemcserekor megjegyzi a korábbi beállításokat
  • A doboz tartalma: vaku, gyöngyvászon szütyő, vakutalp

Konklúzió

Évek óta fotózok már rendszervakukkal és rádiós kioldókkal, ismerem a rendszer összes előnyét valamint nyűgjét és kényelmetlenségét. Utóbbiak közül elég sokra megoldást nyújt az 560-III-as Yongnuo, kisebb hely a táskában, kevesebb vesződés az elemekkel, testre szabható működés, jobb LCD. 2-3-4 ilyen vakut beszerezve egy egységes világítási rendszert lehet létrehozni. Erősen gondolkozom, hogy lecserélem a szedett-vedett bagázsomat pár darab 560-III-ra, mert most 4 vakut használok, amiből mind különböző fajta, különböző erejű és mindezt háromhoz elegendő rádiós kioldóval megspékelve. Ne feledjük azt sem, hogy a pletykák szerint a Yongnuo ki fog adni egy vezérlős kioldót is ezekhez a vakukhoz. Ha így lesz, manuál vaku ide vagy oda, a vázról tudjuk majd szabályozni őket. Mi kellhet még?

A webáruházban itt találjátook meg a Yongnuo YN560-III vakut.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here