MEGOSZTÁS

Izgalmas téma a fröccsenő folyadék fotózása. A mozgást viszont ki szerettem volnak merevíteni. Ennek két módja lehetséges, vagy a zársebbeséget választjuk a lehető legrövidebbnek (pl. 1/8000 sec) vagy a megvilágítás időtartamát rövidítjük le.
Ennél a képnél e második módszert választottam.

A fotózásnál egyszerű egyvakus világítást alkalmaztam. A pohár egy fekete plexi lapra került, háttérként pedig egy 80×120 cm-es softboxot használtam. A softbox egy Mikrosat Flash-Mob 4 akkumulátoros stúdióvakura került. A vaku kioldásra a saját Swing II kioldórendszere szolgált.

(A Mikrosat Flash-Mob vaku működéséről a cikk végén olvashatsz).

Ennek a vakunak a legrövidebb villanási ideje 1/12500 sec (t0.1) ami bőségesen elegendő mozgások kimerevítésére. Ahhoz, hogy ezt ki is tudjam használni teljes sötétségre volt szükség, mivel a használt rádióskioldó maximális szinkron sebessége 1/250 sec. Így hiába villan a stúdióvaku nagyon rövid ideig, a környezeti fény befolyásolná a mozgást.
A fényképezőgépet sorozatfelvételi módra állítottam (sajnos csak 6kép/mp sebességre képes) és természetesen állványra tettem. A mozgást a plexilap “rángatásával” értem el, a poharat érdemes valamilyen módon ráragasztani (a bátrabbak ezt a lépést ki hagyhatják, de számoljanak azzal, hogy esetleg a falról kell lemosniuk a vörösbort).
A használt folyadék: igazság szerint bármi lehet, én a vörös színt kedvelem, ezért sangriát szoktam használni, ha viszont csak vörösborom van, akkor azt tapasztalatom szerint erősen higítani kell a megfelelő átlátszóság érdekében. Különböző festékekkel is kísérletezhetünk.

Nikon D7000 + Nikkor 16-85,   ISO250,   1/160 sec,    F/6.3

Említettem, hogy a képek sorozatfelvételi móddal készültek. Erre egy hagyományos vaku nem lenne képes, de a Flash-Mob 4 igen. Maximális teljesítményen 1 kép, fél teljesítményen 2 kép, negyed teljesítményen 4 kép, stb. készítésére képes, ezért a legkisebb teljesítményen már akár 64 képből álló sorozatot is készíthetünk. Íme egy pár képből összerakott sorozat:

Egy Nikon D4 vagy Canon 1D Mk4 géppel ez még izgalmasabb lehetne, hisz ezek másodpercenként 10-11 kép készítésére is képesek.

Ha úgy gondolod van valami kreatív ötleted, ahol ki tudod használni a vakuban rejlő lehetőségeket (akkumlátorról működik, gyors villanási idő, sorozatfelvétel) írj egy emailt az adam@vaku.hu címre.

A vaku működésének leírása:
A Mikrosat Flash-Mob 4 vaku jellemzője, hogy a teljesítmény szabályzása nem a hagyományos módon történik. A hagyományos stúdióvakuknál a létrejövő teljesítmény annak függvénye, hogy a készülékben lévő kondenzátorokat (ezek tárolják az energiát a villanáshoz) hány voltra tölti fel az elektronika. Kis villanás – kis feszültség, nagy villanás – nagy feszültség. Villanáskor pedig ez a teljes tárolt energia kikerül a villanócsőre.
A Mikrosat Flash-Mob 4 vaku ugynevezett IGBT vezérelt elketronikával rendelkezik, ez olyan elven működik mint a rendszervakuk. Azaz teljesítménytől függetlenül minden esetben maximális feszültségre töltődnek fel a kondenzátorok. Viszont villanáskor az elektronik megszakítja a villanócsőre kerülő áramot, így szabályozva a teljesítményt. A legnagyobb villanás akkor jön létre ha nincs korlátozás, azaz a teljes tárolt energia kikerül a csőre. Kisebb villanások pedig annak függvényében hogy mikor szakítja meg az elektronika az áramot. Mindenki látott már vakuvillanást, csak egy pillanatnak tűnik, ezért elég nehéz elképzelni, hogy mindez egy szemvillanás alatt megy végbe.
Ennek  a megoldásnak köszönhetően lényegében a megvilágítás idejét szabályozzuk. Minél kisebb teljesítményt állítunk be annál rövidebb lesz a megvilágítás ideje azaz a villanási idő. (Nem keverendő a vakuszinkron idővel.) A technológia másik előnye, hogy mivel kisebb villanásokkor nem kerül a teljes tárolt energia felhasználásra, így sorozatfelvételek is készíthetők, hisz nem kell arra várni, hogy a vaku újratöltsön.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here