MEGOSZTÁS

Ezúttal a Yongnuo LED fényforrását kaptam tesztelésre, mely 600db diódából áll. Ebből a lámpából kétfajta verzió létezik, az egyik fix 5500K színhőmérsékletű, a másik 3200-5500K között állítható. Nálam az előbbi járt, tehát a napfény színű. Itt leszögezném, hogy ennek (tehát az 5500K színűnek) erősebb a fénye, mint a változtatható színhőmérsékletűnek, ugyanis ebben 600 LED világít egyszerre, a változtathatóban pedig vagy 300 sárga vagy 300 fehér, vagy ezek keverve, de akkor a színhőmérsékletünk se nem fehér, se nem halogén-izzó színű, hanem valahol a kettő között.

A Yongnuo különlegessége, hogy távirányítható, az elején és a hátulján is van infravevő, így mindkét oldalról szabályozhatjuk az erejét a mellékelt távszabályzóval. Igaz oldalról egyik vevő sem látja a távnyomi szignálját, dehát ez van.

A távirányítón meglehetősen sok gombot találni, ennek oka az, hogy az eszköz univerzális, ugyanezt adják a fix színhőmérsékletűhöz és a változtathatóhoz is. Érdekes, hogy a teljesítményszabályozó gombsorból kettő van, a változtatható fényerejű lámpánál külön lehet irányítani a fehér és a sárga LEDek fényerejét. Az 5500K-es változatnál az alsó, 3200K gomboknak ugye nincs jelentősége. Mindezekből viszont kapunk hármat, három csatornára leosztva (CH1-2-3), ugyanis három YN600 lámpát tudunk a távirányítóval külön-külön szabályozni.

Az egyes lámpák csatornáját a hátulján lévő kezelőfelületen tudjuk megadni, ugyanitt találjuk azt a kapcsolót, amivel megadhatjuk, hogy a 0-99-ig futó teljesítményszabályozó skálát 1 egységenként vagy 10 egységenként szeretnénk állítani. Magyarán finoman vagy nagyobb léptékben állítsuk-e a lámpa fényerejét a minimum és a maximum teljesítmény között. Amit az alatta lévő tekerőgombbal tehetünk meg egyébként, továbbá ennek megnyomásával tudjuk ki-be kapcsolni a szerkezetet.

Ugyanezen a felületen található gombokkal tudjuk az akkuk töltöttségét is leellenőrizni, ugyanis a Yongnuo YN600 képes hálózatról, és egy vagy két darab Sony NP akkumulátorról is működni.

A hátsó panelen, a két akksifoglalat között található még a szellőztető ventillátor, ez nem megy állandóan, a gyártó szerint automatikus, csak túlmelegedés veszélye esetén kapcsol be. A teszt alatt én egyszer sem tapasztaltam, hogy bekapcsolt volna.

A lámpa alján negyedcollos állványmenet csatlakozót találunk, így fotóállványra és ilyen menettel rendelkező lámpaállványra, vakutartó fejre helyezhetjük, vagy ide csavarhatjuk a markolatot is, aminek segítségével egy asszisztens kézből tarthatja a lámpát. A markolat belül egyébként üreges, ami pont passzol a lámpaállványok spigotjára, igaz rászorítani nem lehet, ezért körbe elforoghat.

Az YN600-hoz a gyártó két előtétlapkát ad, az egyik az ún. frost, a másik pedig egy CTO lapka. Mindkettőt az erre kialakított résbe lehet oldalról betolni. A CTO nagyjából 1 blendés, a frost pedig arra lenne jó (szvsz), hogy a sokizzós fényt egy kicsit homogénebb fénnyé varázsolja.

Ez azonban annyira nem hatékony, a LED lámpákra jellemzős csíkos árnyék sajnos még így is látható. Persze ennek csak akkor van jelentősége, ha közelről világítunk velük, ha messzebb visszük, vagy fényformálóba tesszük őket, akkor már nem jelentenek problémát. Az alábbi két képen látható a klasszikus, sávos LED-árnyék.

Az alsó képen a függőleges és vízszintes sávozás a sarkokban már egyész helyes kis négyzeteket produkál.

A Yongnuo YN600 LED lámpa nem olcsó, a cikk írásának pillanatában közel 50.000 Ft. Viszont elég jó fényereje van, f/2.8-as optikákkal, 1/400s körüli záridők esetén, ISO800-on tudtam fotózni vele a lakásban. A duplaakkus működtetés, a távirányíthatóság, és a kézifogantyú mobilissá teszik a szerkezetet, a finoman adagolható fényerővel pedig hatékonyan állíthatjuk be a kívánt fényerőt. A szerkezet könnyű, így nem húzza a táskát, bár dupla akkuval már nem biztos, hogy ugyanez a helyzet. Úgy gondolom, hogy videósok mellett akár esküvőfotósok is hasznát vehetik, bár arra nem sikerült választ találnom, hogy a dupla akksival hány órán keresztül képes világítani. Nekem akksim nem volt hozzá, a neten pedig nem találtam ilyen jellegű tesztet.

Az alábbi kép ezzel a lámpával készült, igaz fehér visszaverő ernyőbe irányítva, hogy ne legyenek túl erős árnyékok a 2 hetes kislányom arcán. 🙂 Ebből lehet következtetni, hogy babafotósoknak is nagy kedvence lehet egy ilyen LED lámpa, miután a piciknek annyira nem jó a villogó vaku.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here