MEGOSZTÁS
Ez is megértük. Most fedeztem fel a Mikrosat webáruházában, hogy leárazták a Mikrosat Basic 320Ws-os vakukat, így most 59.900,- Ft-ba kerülnek! Ez már kőkeményen rendszervaku ár, még akkor is, ha az olcsóbb rendszervakukat nézzük. A Canon és Nikon kisvakuit már régen alulmúlták egyes stúdióvakuk árban, de már a Yongnuo termékeit is közelítik. Ne feledjük azt sem, hogy nem noname kínai stúdióvakukról beszélünk, hanem olyan termékekről, amelyeknek itthon is komoly garanciális és szervízháttere van. 3 év jótállás van ezekre a vakukra, amibe a villanócső is beletartozik (a vakuba is meg a jótállásba is :D).

De ahogy néztem majd’ az összes stúdióvillanó le van most árazva, a Flash-Mobtól kezdve a távirányítható Digital R vakukig, szóval aki ilyenre vágyik, annak hajrá.
Hogy ne tűnjön olyan reklámszagúnak ez a poszt, ezért leírnám a véleményemet a dologról. Évekig rendszervakukkal fotóztam, és rendszeresen használom őket a mai napig úgy, hogy egy évig egy menőbb műterem stúdióvezetője voltam, így volt rálátásom a rendszervakus és a stúdióvakus világításra is. Azt kell mondjam, hogy rendszervakuval nagyon sokminden megoldható, de vagy nem lesz 100%-os a végeredmény, vagy épp olyan macerás és drága buli, mint ha stúdióvakut használnánk. Értsd vagy megelégszünk a gyengébb erővel, a reflektorernyőkkel és az “olyan mintha, de mégsem az” fényformálókkal, vagy veszünk rendes fényformálókat megfelelő adapterrel. A fényerővel nem tudunk mit kezdeni, csak ha megsokszorozzuk a rendszervakuink számát, de ez meg behatárolja a használható fényformálók körét. Fényformálóból vehetünk normálisakat, és a rendszervakut is hellyel közzel tuningolhatjuk úgy, hogy kivillantson egy nagyobb fényformálót, de ezek már drágább cuccok, és itt is van egy határ: egy 120-150cm-es octoboxot már nem tud kivillantani egyetlen rendszervaku.
Jelen állás szerint szofisztikált, precíz világítást, minőségi fényt és komolyabb fényerőt csak a stúdióvakukkal tudunk elérni és a hozzájuk való, már kiforrott fényformálókkal. A stúdióvaku sok fotósnak csak álom volt régebben, hiszen 150ezer forint alatt nemigen volt kapható ilyen pár évvel ezelőtt. Most már olcsóbbak. Sőt, mostmár a fényterelők is olcsóbbak. Egy valamirevaló softbox huszonezer, egy beauty dish tizenötezer, pedig régen ezek is 30-40ezer forint körül voltak (sosem felejtem, mikor 2007-ben az első fotóiskolába jártam, 40ezer forint volt az a softbox, amivel tanultunk. Az objektívem nem ért ennyit, akkor azt gondoltam, nekem sosem lesz ilyenem, hiszen még egy stúdióvakut se tudnék kinyögni, de ha még a fényformálók is ennyibe kerülnek, akkor ez egy luxus-móka). Magyarán mára már elérhetőbb az egész. De ne feledjük, a vakufej csak a kezdet. Ehhez kell állvány, ráadásul masszívabb, mint a rendszervakuhoz. Ehhez kell fényformáló, akár több is. Ha kültéren dolgozunk akkor kell külső akkumulátor, vagy eleve egy akkus stúdiófej. Szóval egy újabb dolog amire lehet költeni.
 Dehát mi volt különb, amióta elkezdtünk fotózni…?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here