MEGOSZTÁS

A Fénysuli “aktuális adásában” a softboxokat vesézzük ki, mint a műtermi fényképészet legnépszerűbb fényformálóját.

A softbox lényege az, hogy egy vagy két diffúzoron keresztül engedi át a fényt, ezáltal megszórva azt. A belsejük a fény minél hatékonyabb kihasználása érdekében ezüst, bár készítettek már fehér belsejű softboxot is, ha jól emlékszem Joe McNally kísérletezett ilyennel. A vaku tehát egy ezüst belsejű dobozba villan, amiben össze vissza pattog a fény, végül áthalad egy belső diffúzoron, ami megszórja, majd egy külső diffúzoron, ami még inkább szórt fénnyé teszi. Ennek köszönhetően ha softboxot használunk, felülettel világítunk, nem pedig pontszerű fényforrással. Minél nagyobb a felület, annál lágyabb a fényünk. Egy softbox akkor jó, ha a külső diffúzorvásznon akárhol mérünk fényt, azonos eredményt kapunk. Amennyiben a softbox közepe fényesebb, mint a szélei, ott vannak problémák. Ez akkor szokott előfordulni, ha nincs belső diffúzor a boxban, vagy ha rendszervakuval használjuk, ami alapvetően előrefelé szórja a fényt, ellentétben a stúdióvakuval, ami csupasz villanócsöve révén minden irányba.

A softbox és az ernyő közti különbséget nem is lehetne jobban leírni, mint a Mikrosat webáruházában olvasható: “Az ernyőkkel szemben a fény sokkal határozottabban egy irányból érkezik, nem szóródik minden irányba. Ahova fordítjuk oda világít.” A softbox ezen tulajdonságát kétféle módon is fokozhatjuk. Az egyik az, amit a Lastolite alkalmaz, miszerint a softboxoknak nagy pereme van, így kevésbé szóródik oldalirányba a fényük:

Lastolite Softbox: ezüst belső felület, belső és külső diffúzorvásznak, oldalt nagyméretű fényterelőkkel

A másik módszer pedig, ha szövetanyagból készült méhsejtrácsot teszünk a softboxunkra. Ez még inkább egy irányba tereli a fényt, így lágy kontúrokat kapunk a nagy világító felület miatt, de mégis sötét árnyékokat, mert a fényünk nem szóródik minden irányba. Igazán szép fény ez, azonban nem minden softboxra tudunk méhsejtet tenni, mert ennek behelyezéséhez kialakított tépőzáras hely kell a softbox peremén. Nem minden softbox van így kialakítva.

Softbox méhsejtráccsal
Méhsejtrácsnak kialakított tépőzár a softbox belső peremében. (Mellesleg a képen épp egy fehér belsejű boxot látunk)

Softboxból több formájút is kaphatunk, menjünk sorban.

Négyszögletű softboxok

Teljesen prózai oka van annak, hogy miért ilyen a softbox formája: azért mert a lakások ablakai is ilyenek, és a softbox ezek fényét igyekszik imitálni. Ha a modellünk szemében tükröződik egy négyzet, azt természetesnek láthatjuk, hiszen ha az ablak tükröződik benne, az ugyanígy néz ki. Néhányan még egy nagy + formájú maszkot is tesznek a softboxra, hogy tényleg úgy nézzen ki a csillanás, mintha ablak lenne. Ha tárgyat világítunk softboxszal, akkor is jobb, ha négyzetes formával operálunk, például egy tükröződő felületen, üvegpalack oldalain stb ez húzza a leginkább tetszetős fénycsíkot.

A softbox mérete változatos lehet, de alapvetően azt mondhatjuk, hogy sztenderd méretek léteznek a piacon: centiméterben mérve 40×40, 50×50, 60×60, 80×80, 50×70, 60×90, 80×120. 80×80-tól fölfelé már egész jó méretekről beszélünk, ez alatt inkább csak közeli portréhoz alkalmas boxokat vehetünk. Ezek a leggyakoribb méretek, de előfordulhat, hogy ettől eltérőt találunk itt-ott.

Stripboxok

Magyar nevükön csíkboxok. Ezek keskeny és hosszú speciális boxok. Rendszerint élfényhez használják őket, illetve olyan szituációkban, ahol nincs szükség széles, túl nagy területet megvilágító fényforrásra. Sokan egyébként elintézik annyival a stripboxot, hogy egy normál softboxot maszkolnak ki fekete kartonnal vagy textillel, így ugyanazt a hatást érik el. Nem tévesztendő össze a stripbox a striplite-tal, utóbbi egy állandó fényforrás, amiben neoncső világít a lámpa teljes hozzában.

Nyolcszögletű softboxok

Népszerűbb nevükön octobox, vagy octabox fényformálók. Hogy a kettő közül melyik, az szerintem olyan vita lehet, mint a fölött vagy felett eldöntése. Annak, hogy ezeket a boxokat nyolcszögletű változatban adják ki, két indokot szokás felhozni. Az egyik, hogy egy bizonyos méret fölött/felett (:-)) ez a forma könnyebben kezelhető, mivel az octoboxok átlalában 120-150cm átmérőjűek. Lévén hogy ilyen nagyok, lágyabb fényük van, mint a kisebb, négyszögletű softboxoknak. A másik indok, amit szokás emlegetni, hogy modellfotózáskor a szemben lévő kerek csillanás természetesebbnek, vagy inkább mondjuk úgy, barátságosabbnak hat, mint a négyszögletű csillanás.

Speciális boxok

Van pár fura szerzet ezen a területen. Az egyik a brollybox, amit az előző Fénysuli cikkben már kiveséztünk.

Ernyőként nyitható softbox

Ehhez hasonló az ernyőként nyitható softbox. Ezek azért kezdenek elterjedni, mert a hagyományos felépítésű softboxokat kissé macerás összeszerelni. A pálcákat egyenként be kell dugdosni a helyükre, négyzetesnél négyet, octo-nál ugye nyolcat. Majd ezeket egyenként betűzdelni a bajonettes adapterbe, először átellenben majd sorban. Aztán rájövünk, hogy egy lyukkal mellélőttünk, akkor vissza az egész. Egyes boxoknál már nem kell kivenni a pálcákat a helyükről, el lehet csomagolni a box huzatát pálcástól. Mindezek és az ernyőként egy mozdulattal nyitható box is azt mutatja, hogy már nem csak stúdióban használjuk őket, ahol egyszer elég összeszerelni aztán évekig úgy marad, hanem  helyszínre is visszük őket, cipelni kell őket, kocsiból ki, kocsiba be.

Egyesek számára idegen lehet a parabola softbox. Ezt egy ideig csak extra nagy méretben láthattuk, amit hordozható napfényként is becéztek. Extra nagy méret alatt értsük a 2-2,5 méteres átmérőt.

Manapság már kisebb méretben is kezdenek terjedni a parabolaboxok. Lényegük a hagyományos boxokhoz képest a mélyebb profil. Az egész box öblösebb, mint a hagyományos octoboxok (rendszerint több pálcát is tartalmaznak, 8 helyett 16-ot, így sokkal inkább kör alakú fénynek minősülnek).

Kialakítása miatt jobban koncentrálja a fényt egy pontba, így keményebb a fénye egy hagyományos softboxnál, főleg ha csak a belső diffúzorral használjuk. Sajátos jellemzőjük egyébként, hogy használhatjuk ernyőként is őket, tehát a vakut nem a végére csatlakoztatjuk hanem bele helyezzük és visszaverő felületként használjuk a boxot. Ennek a megoldásnak további előnye, hogy a fény fókuszálhatóvá válik.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here