MEGOSZTÁS

A múltkori Fénysuliban említettem a parabolaboxokat, melyeket itthon még kevesen használnak. Nem véletlen tehát, hogy egy hétfői divatfotózásomhoz “lenyúltam” egyet a Mikrosattól, hogy kipróbáljam. Annyit tudtam, hogy egyik neves magyar divatfotósunk szinte az összes portréját ilyennel készíti, így valami oka biztos lehet a nagy szerelemnek.

Kipróbáltam tehát a parabolát, és azt mondhatom, nem véletlen a szerelem. Nem olcsó cucc, de a fény, amit produkál, minden pénzt megér!

A négyféle (90, 120, 200, 230cm) méret közül a legkisebbet válaszottam, mert elég szűk helyen kellett fotóznom. Ezek a parabolaboxok 16 pálcával merevítettek. Az első gondolatom az volt, hogy Úristen, mire ezt a sok pálcát a helyére illesztem, lemegy a nap. Szerencsére azonban a gyártó is gondolt erre, ezért a box eleve úgy van csomagolva, hogy a pálcák a helyükön vannak. Csak ki kell teríteni a huzatot a pálcákkal, majd egyenként beilleszteni őket a bajonettes adapterbe. Van aki a két átellenes oldallal kezdi, én úgy voltam vele, hogy tuti mellélövök egy-két lyukkal, így sorban illesztettem őket a helyükre. Így is könnyen és gyorsan ment a dolog.

A Mikrosat PRO parabolaboxhoz két diffúzor jár, egy belső patentos és egy külső ráhúzható. Egyik diffúzor sem UV-reagens, ahogy egy profi fényformáló esetében elvárhatjuk. Ha oktobox hatást szeretnénk elérni feltehetjük a külső diffúzort is, de ennek a boxnak a legszebb fénye akkor van, ha csak a belső diffúzort használjuk. Ekkor ad olyan karakteres, irányított mégis viszonylag lágy fényt, amire a leírásban szereplő “divat, portré, glamour fotózáshoz”-jelzőt alapozták.

Ha be kellene határolnom, azt mondanám, a fénye olyan, mint egy kisebb octobox és egy ezüst beauty-dish keveréke. Az octo-nál keményebb, kontrasztosabb, irányítottabb, a beautynál valamivel lágyabb.

A termékleírás szerint a parabolaboxok anyaga vízálló, ami tovább növeli a tartósságot. Szó van a leírásban valamiféle “Hállóról” is, a leírás szerint két belső diffúzor tartozik a boxhoz egy normál és egy “Hálló”. Utóbbinak nyomát én nem találtam, egyetlen belső diffúzor volt a csomagban, amit patentos megoldással lehet felhelyezni. A patentok kis gumiszalagok végén találhatók, ezek a szalagok tartják a helyén a belső diffúzort. Mikor megláttam őket, első tippem az volt, hogy igen, ezek a gumiszalagok szoktak idővel elfáradni, a bennük lévő gumi elporladni és az egész kinyúlni. Hogy a 90-es parabola esetében ez mennyire lesz érezhető majd, az kétséges, ugyanis ezek a szalagok a diffúzor behelyezése után sem feszülnek meg, lazák maradnak, a diffúzor nincs teljesen kifeszítve a boxban. Talán így nem nyúlnak meg olyan könnyen.

A PRO parabolabox elérhető extém-nagy 200 és 230cm-es átmérővel is.

Még annyit leírnék, hogy a nálam járt verzió Bowens adapteres, de más vakumárkákhoz való adapterrel is megvásárolhatjuk, továbbá van lehetőség indirekt használatra is, ekkor úgy működik, mint egy visszaverő ernyő, azonban gyanítom, hogy ehhez is külön adapter kell.

Fotók: Korecz Márk
Modell és smink: Lukéj Gabi
Haj: Barcza Maximilián
Kiegészítők: Timea Talian Designs

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..