MEGOSZTÁS

Egy olyan LED-lámpát kaptam tesztelésre, amely még nem szerepel a Mikrosat kínálatában, ellenben egész különleges extraszolgáltatásokkal bír társaihoz képest. Ilyen az automata üzemmód, a külső mikrofon és az SOS morze. Utóbbi létjogosultságát azért megkérdőjelezném, de ki tudja, mikor kellhet?

A Mettle LED-D300 nagyon hasonlít felépítését tekintve a Yongnuo LED-lámpához, vélhetőleg egy helyen készülnek. Mint ahogy a nevében is olvasható 300db LED izzóval rendelkezik, melyek fényereje természetesen szabályozható, ráadásul többféleképpen. Egyrészt kapunk durva- és finombeállítást gombnyomásra, míg előbbinél a tárcsa tekerésével nagyobb léptékben tudjuk állítani a LEDek fényerejét, addig utóbbi funkció bekapcsolása esetén egészen finoman tudjuk hangolni a lámpánkat, ha erre lenne szükség.

Két fajta világító üzemmódot kínál a Mettle, az egyik a manuális üzemmód, amikor is a megszokott módon magunk állítjuk a LED-lámpa fényerejét az erre szolgáló tárcsával. Az automata mód ellenben környezetifény érzékeny, erősebb fényben erősebben világít a lámpánk, gyengébb fényben pedig automatikusan lejjebb veszi a fényerőt az elektronika. Rendezvényen dolgozóknak jó lehet ez a megoldás, ha sokszor változik a környezeti fény egyik helyiségből a másikba menet.

Van még egy különleges szolgáltatása a Mettle lámpának, ezt pedig az SOS jelzés, aminek három állása van: nemzetközi SOS morze (3 rövid, 3 hosszú, 3 rövid villanás), “Segítségre van szükségem” jelzés (4 rövid villanás), “Segítségkérést észleltem” jelzés (2 rövid villanás).

A harmadik extra szolgáltatás a LED lámpában, a fura Audio-out kimenethez köthető. Először gondolkoztam, hogy milyen hangkimenet lehet egy LED-lámpában? Talán az SOS villogás mellett sípol is vagy mifene? Hát bizony nem. A Mettle D300 elején mikrofont találunk, tehát a lámpa a kamera tetején egyben mikrofon is. Nem próbáltam, de a két kis lyukacskából ítélve azért valószínűleg nem egy Rhode-minőség lehet, de legalább van. Az Audio-out csatlakozóba illeszthetjük a hangot átjátszó jack-kábelt, és külső eszközzel rögzíthetjük, amit a Mettle mikorofonja vesz.

A lámpát egyébként negyedes állványmenetre és vakupapucsba is helyezhetjük, gyári tartozék egy oldalról becsúsztatható frost- és CTO diffúzor, továbbá egy párnázott szütyő. A frost diffúzor véleményem szerint nem elég opálos a kívánt hatás eléréséhez, a Yongnuoé speciel kevésbé áttetsző.

A lámpa képes hálózatról és Sony akkumulátorról is működni, utóbbi töltöttségét gombnyomásra kijelzi.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here