MEGOSZTÁS
Mostani tesztünkben a jó minőségű vakuiról és kiegészítőiről híres Yongnuo körvakuját, másnéven makrovakuját próbáltuk ki. Kezdjük ott, hogy nem minden körvaku makrovaku, és nem minden makrovaku körvaku…és minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár, mint tudjuk.

Vannak hatalmas méretű körvakuk, melyekkel a modellre villantva a szemében különleges köralakú csillogást tudunk produkálni. Ezek rendszerint stúdióvakuk. Aztán vannak speckó makrovakuk, melyeket egy objektív elejére csatolt adaptergyűrűre aggathatunk tetszőleges számban és elrendezésben, így miniatűrben is kreatívkodhatunk a világítással.

No a Yongnuo makro-körvakuja a kettő között áll. Nem rossz, nem rossz, de sajnos egyik fenti verziót sem tudjuk 100%-ig teljesíteni vele, kör alakú csillanást nem fog a szemekben okozni portrénál, mert ahhoz pici, csak akkor ha kb íriszdiagnosztikához fozózzuk a csak a szemet, minden más esetben a szemekben csak egy pötty lesz, nem karika, és brutális mértékű vörösszem effektet tudunk generálni. Ezt szerettem volna csak így az elején letisztázni, ugyanis sokan azért akarnak ilyen vakut venni, hogy milyen jó lesz a kör alakú csillanás a portrénál, aztán csalódniuk kell. A köralakú csillanást a legritkább esetben csinálják körvakuval, ha mégis, azt kb 50-60 centi átmérőjű stúdió-körvakuval teszik. De sokkal gyakoribb, hogy házilag építenek egy körfényt, vagyis egy 80-100cm átmérűjű fa gyűrűre szerelnek megannyi izzófoglalatot és ezekbe izzót tesznek.

Makrózásnál se ad annyi lehetőséget a Yongnuo körvakuja, mint egy komolyabb makro vaku, igaz egy sima, rendszervakuhoz csatolható körvaku-előtétnél azért többet nyújt, és a makrovakuk villanójához képest itt a tárgyhoz viszonyítva nagyobb felülettel világítunk, tehát ennek lágyabb fénye van.

Ugyanis a Yongnuo YN-14EX vakuja két félkör villanóból áll össze, villanthatjuk egyszerre a kettőt azonos erősséggel, villanthatjuk 1:8 – 8:1 arányhatárok között állítva őket 1/3 Fényértékenként, és villanthatjuk őket külön-külön is, vagyis csak az egyiket, csak a másikat. Szándékosan nem írom, hogy jobb és bal oldali, mert a körvaku szabadon forgatható, így könnyedén lehet belőle alsó és felső megvilágítást produkálni az obi körül.

Ügyes húzás még a Yongnuo részéről, hogy a vakuba beépítettek AF segédfényt is, kettőt is, így makrózásnál (ahol ugye gyakori, hogy leárnyékoljuk az obival a fotózandó témát) a két segédfény bekapcsolásával állandó megvilágítást kapunk a témán. Nem csak fókuszáláskor villan fel, hanem a fenti képen látható módon folyamatosan világít, amíg ki nem kapcsoljuk.

A Yongnuo YN-14EX egyébként E-TTL vaku, de használhatjuk manuál üzemmódban is, amelyik szimpatikus. A 14-es kulcsszám gyengének tűnhet, de egyrészt itt nem 105mm-es zoomálláson mérjük, mint a rendszervakuknál, másrészt pedig a vaku makrózáskor olyan közel van a témához, hogy sokkal gyengébb fény is elegendő a megvilágításhoz, még szűk rekesznél is.

A Yongnuo vakuja egyébként elég masszív egy darab, yongnuosan minőségi építés határozottan működő, dedikált gombokkal, megvilágított LCD-vel. A merevített gyöngyvászon tokban találunk objektív-adaptereket is, 52, 58, 67 és 72mm-es szűrőmérethez lehet felcsatolni. A házon találunk PC szinkron kábelt és külső elemtartó csatlakozót is, ha a hosszú működés és a gyors feltöltés a cél.

A Yongnuo YN-14EX jelenleg csak Canon verzióban kapható, a cikk írásakor 39.900,- Ft-os áron.

Utólag is elnézést, hogy mobilos fotókkal szúrtam ki a szemeteket, de sajnos jelenleg csak egy vázam van, nem volt más, amivel lefotózhattam volna a cajgot. 🙁 🙂

A kör alakú csillanás csak ilyen close-up-nál működik, rendes portrénál nem
Bal kép: Jobboldali megvilágítás, Jobb kép: baloldali megvilágítás.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here