MEGOSZTÁS

A mai rész a különleges fényformálókról fog szólni. Csapjunk is bele!

Snoot, vagy szűkítő feltét

A snoot lényege, hogy egy pontba, konkrétabban egy nagyon pici pontba szűkítse le, koncentrálja a vaku fényét. Itt azonban nem mindegy, hogy leszűkíti vagy koncentrálja, ugyanis szűkítésnél erős fényveszteséggel kell számolnunk, míg koncentrálás esetén a meglévő fénymenyiségünket sűrítjük egyetlen pontba, tehát azon az egy ponton mért fényerősségünk nőni fog. Ennek megfelelően kétfajta snootot különböztetünk meg:

Egyszerű szűkítőcső v. szűkítőkúp méhsejtráccsal

Ez a legpuritánabb verzió. Utálatos egy fényformáló, mert a fényt ugyan leszűkíti egy kis foltra, de brutális fényveszteséget generál, hiszen a fényünk javarésze elveszik a fekete szűkítő belsejében, a maradék is egy méhsejten át jön ki belőle, ahogy Joe McNally mondaná, a fénynek “csak egy paródiája” távozik a tárgyunk, alanyunk felé. Egyrészt emiatt utálatos, egy 600Ws-os vakut bátran járathatunk full-erőn, ha valamit látni akarunk a fényéből. A másik dolog ami miatt utálatos az az, hogy az ember nem látja pontosan hova fog világítani, így nehéz beállítani. Ha van egy jó erős beállítófényünk, amit át tudunk préselni rajta, akkor egy jó sötét műteremben persze láthatjuk hová világít, de pár perc használat után ne akarjuk megfogni a szűkítőnket, mert egy 150W-250W-os beállítóizzó úgy fel tudja forrósítani, hogy szénné égeti az ujjainkat.

Szűkítő kúp

Optikai snoot

Ez  már a profibb verzió, itt ugyanis nem csak egyszerű szűkítésről (gyakorlatilag maszkolásról), hanem fény koncetrálásról beszélünk. Az optikai snoot ugyanis úgy működik, mint egy vetítőgép, egy projektor, vagyis a belsejében gyűjtőlencsét találunk, ami a vakufényünket egy pontba fókuszálja. Ennek köszönhetően az optikai snootnál nincs jelentős fényveszteség – sőt! -, továbbá projektor hatását kihasználandó szoktak ún. gobokat is kínálni hozzá, ezek apró, különféle formájú maszkolók, amik segítségével az optikai snoottal formákat vetíthetünk bárhová (igen Batman jelet az égre akár 😉 ).

Elinchrom optikai snoot becsúsztatható goboval

Mikrosat optikai snoot színfóliával

Fresnel előtét

Az állandófényű lámpáknál volt már szó a Fresnelről. Jellemzője ugye, hogy fókuszálható, kemény és szépen, fokozatosan elfogyó fényt produkál, továbbá hatékonyabban használja ki a rendelkezére álló fénymennyiséget. Nem csak az állandófényű reflektorok kiváltsága azonban a Fresnel-lencse, vakukhoz is lehet kapni fókuszálható Fresnel előtétet, bár jellemzően elég drágák.

Bowens Fresnel előtét stúdióvakuhoz

Fénygömb

Egy nem túl gyakran használt fényformáló, leginkább a filmes stábok eszköztárában szoktam látni. Célja egyértelmű, gömb formája miatt 360 fokban szórja a vaku fényét, így egyrészt nagy tereket tudunk bevilágítani vele, másrészt ennek a fénye hasonlít leginkább egy hétköznapi mennyezeti lámpa vagy csillár fényéhez.

Optikai szálas vaku

No ez az a cucc, amivel nem sűrűn fogtok találkozni, én is egyszer láttam csak életemben. Makrofotózáshoz, azon belül is kifejezetten ékszerfotózáshoz kifejlesztett vakutípus, nem is annyira fényformáló, hiszen vakufejjel együtt kínálja például az Elinchrom. A vakufényt üvegszálas technológiával pici, flexibilis karokon elhelyezett világítótestekbe vezetik, így oda világíthatunk vele az ékszeren ahová akarunk.

Elinchrom optikai szálas vaku

Körvaku

A körvaku lehet fényformáló és önálló vaku is. Célja annyi, hogy a fényforrásunk körbeveszi az objektívünket, így közel árnyékmentes világítást produkálhatunk. Pici árnyék azonban előfordulhat a modellünk körül, ennek azonban nem lesz iránya, mint egy aura veszi körbe a modellünket és nagyon  lágy. Létezik körvaku feltét is, melyet rendszervakukhoz ajánlanak, de létezik komoly stúdióvaku alapokra épülő körvaku is, ezek rendszerint teljesítményben sem piskóták, 1500-3000Ws teljesen “hétköznapi”.
Nem olyan egyszerű azonban körvakuval fotózni. Tárgyfotónál könnyen becsillan a tárgyunk, hiszen a vaku fénye egyenesen az objektívbe verődik vissza, modellfotónál pedig egyrészt nem árt retusmunkával rásegítenünk, hogy ne lapos világítást kapjunk, másrészt brutálkönnyű vörösszem hatást előidézni vele.

Hensel körvaku speciális beauty feltéttel

Rendszervakuhoz való ORBIS körvaku feltét

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here