MEGOSZTÁS

…avagy az új 70cm-es Mikrosat Speedbox rendszervakuhoz. 100. poszt a Mikrosat Vaku.hu blogján. Juppííí!

Ja, igen! 70cm az átmérője, nem 75. Nem tudom ki mérte, de a Mikrosat webshopjában nem ártana átírni. Még ha a csúcsainál mérem, akkor is csak 72 – némi jóindulattal. Nem kicsi, de nem is nagy, portrézáshoz való és kisebb tárgyak fotózásához. A népszerű 60×60-as összecsukható rendszervaku softboxhoz képest (ld. Lastolite Ezybox és kínai klónjai) elméletben nagyobb, de ha egymás mellett látjuk a kettőt, nem szembe tűnő a különbség, az egyik négyszögletű, a másik kerek, de nagyjából ugyanakkora.
Ld. az alábbi képeken: balra a “Dodi”-box, jobbra egy kínai 60×60-as Lastolite klón.

Bizony kerek. A “Dodibox” dodecagon formájú (csak ezt nagyon nehéz kimondani, ezért elkeresztelték Dodinak), vagyis 12 szögletű, ami már majdnem kerek. A majdnem kerek a képünkön azt jelenti, hogy kerek, kerekebb mint a hatszögletű elődje, kerekebb mint egy octobox, a szemekben olyan csillanást produkál kb, mint egy beauty dish.

Beauty dish-szerű csillanás a szemekben

Mellképnél tágabb kivágásra nem nagyon érdemes használni ezt sem, közeli portréhoz használva 1,5-2 méter távolságból viszont nagyon szép, lágy fényt ad. A dupla diffúzor miatt lágyabbat, mint a szimpla diffúzoros kínai softboxok, bár utóbbiakat is mostanság már dupla vászonnal kínálják.

A Dodibox teljesen szétszerelve jön a gyárból, de a 12 pálcát csak egyszer kell behelyezni, illetve a tövénél beakasztgatni a vászontartókat, utána már a pálcák a helyükön maradhatnak, így is összecsukahatjuk és a táskájába helyezhetjük. Elődjéhez hasonlóan ez is két gyorskioldóval szerelt konstrukció, ezért összeszereléskor a 12 pálcát egyenként kell bepattintani a helyére, szétszereléskor pedig csak meg kell nyomni a két gyorskioldót és a box viszonylag hangus durranással összecsuklik, mint egy ernyő.

Ezt leszámítva további szerelést nem sokat igényel, a vakut tartó villás adaptert kell csak a helyére tűzni, és az egész boxot az állványadapterre helyezni. Ez vakusaruval csatlakozik egyébként. A vakutartó adapteren találunk egy markolatot is, ha a Dodiboxot billenteni akarjuk, ennek segítségével biztosan lehet tartani és állítani. A szorítómechanizmus is tűrhető, bordázott, így nem tud könnyen lefittyedni a megszorított box, de az egész cucc közepes minőségű műanyag, így a szorító belsejében lévő bordázás tartóssága egyelőre kérdéses. Az egész box felépítésre jellemző egyébként a “közepes minőségű műanyag” kivitelezés, emiatt könnyű ugyan, de vélhetőleg sérülékeny, vigyázzunk hát rá!

Összecsomagolva egy helyes kis párnázott táskába tehetjük. Precízebb emberek szétszereléskor kiszedik a belső diffúzort (12 patent tartja!) és a tépőzáras külső diffúzort, igénytelenebbek a két diffúzort bent-/fenthagyva csukják össze a Dodiboxot és rakják el. Ha abból indulok ki, hogy egy softbox-vászonnak nem árt, ha gyűrött, hiszen valamivel jobban szórja úgy a fényt, mint egy élére vasalt vászon, lehet hogy utóbbi felhasználóknak lesz igazuk.

Dodibox és 60×60-as kínai softbox összecsomagolva. Előbbi picit nagyobb, de jár hozzá vállpánt

A Dodiboxhoz gyárilag Bowens adapter is tartozik, a fenti képen látható. Anyaga műanyag, nem tudom mennyire bírja a hőt, ugyanez igaz a komplett boxra is, ezeket alapvetően rendszervakukhoz vagy kisebb teljesítményű stúdióvakukhoz tervezték, egy 1200Ws-os stúdióvakura 1000W-os beállítóizzóval nem biztos hogy rátenném. (UPDATE: a gyártó tájékoztatása szerint nem hőálló, de pl. egy Flash Mob 4 akkus vakuhoz bátran társítható)

Összegzés

A Mikrosat 70cm-es Dodibox fényformálója személyes véleményem szerint a jelenleg kapható két legjobb rendszervaku-softbox közül az egyik. A másik a Lastolite 76x76cm-es, de ha az árát nézzük a Dodibox 39.900,- Ft-os árcetlijével olcsóbb nála. Ha méreteket hasonlítunk össze, egy 60×60-as box (ami valójában 55x55cm) 3025cm2 felületű, egy 76x76cm-es softbox 5776cm2, míg a Dodibox felülete körülbelül 3800cm2. Hogy ez mennyit számít egy portrénál, nem tudom, valamit biztosan, de hogy a képen észrevesszük-e a különbséget az kérdéses. A Dodibox összeszerelésnek gyorsasága, mobilitása azonban éllovas a piacon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here