MEGOSZTÁS

Egy olyan fényformáló a mai tesztünk alanya, amit nem használnak olyan sokan, mint például ernyőt vagy softboxot. A brollybox pedig valójában e kettő keveréke, egy ernyő, amin diffúzorvászon van, vagyis lágyított visszavert fényt bocsát ki magából.

Mint a fenti fotón is látható, nem néz ki olyan tetszetősen, mint a gyári termékfotón. Ugyanis gyűrött, mint a fene, mert a diffúzorvászon nem eltávolítható, összecsukáskor bele kell gyűrni az ernyőbe, vagy az ernyő mellé a tokjába, tehát az originál csomagolásból kivéve is így fog kinézni. A fényét ez nem befolyásolja, én hiszem azt, hogy egy lágyító fényformálónak nem árt ha gyűrött a vászna, de valljuk be, vacakul néz ki. Egy komoly ügyfél előtt egy ilyennel megjelenni…

A brollyboxot ugyanúgy kell a vakura helyezni, mint egy normál ernyőt, vagyis kinyitjuk, a pálcáját betoljuk az erre kialakított helyre, majd extra lépésként a diffúzor közepét rá kell húzni a vaku reflektorára, zsinnórral rögzíteni és behúzni a zippzárt. Apropó, zippzár. Sajnos a tesztre kapott brolly aprócska zippzárja 3. használat után a kezemben maradt, nem tudom ez mennyire gyakori probléma. A brollyt egyébként használhatjuk rendszervakuval is.

A tesztre kapott példány 110cm-es, de létezik belőle 180cm átmérőjű is, ami már tekintélyes méret. Annie Leibovitzot rendszeresen látni a BTS videóin ilyen nagy brollyval dolgozni. A 110cm-es viszont épp akkora, mint egy átlagos visszaverő ernyő. Emiatt olyan nagyon nagy mértékben nem is különbözik a fénye például a fehér visszaverő ernyőénél.

A fenti képsoron a középső kép nem eltérő fehéregyensúly beállítással készült, hanem ekkora különbség van a fehér visszaverő ernyőm, valamint a brolly és az ezüst ernyő színe között. Elég ciki, mármint a “fehér” ernyőmre nézve. Azt viszont láthatjuk, hogy annak ellenére, hogy a brolly ezüst belsővel rendelkezik, a diffúzor miatt ha nem is sokkal, de lágyabb fénye van, mint a fehér ernyőnek, és sokkal lágyabb, mint az csupasz ezüst ernyőnek.

Van még egy különbség a kettő között, ez pedig a vetített fénykör kontúrja. A brollyboxé sokkal szebb átmenettel rendelkezik, lassan fogy el a fénykör széle felé, míg a fehér ernyő fényének határozottabb “pereme” van. Ez plusszpont a brolly számára, ugyanis emiatt van lehetőség a softboxhoz hasonlóan a fény szélével világítani, amit néhány fotós szeret alkalmazni.

Fehér visszaverő ernyő fénye

Brollybox fénye
A képen látható kecó sajnos nem az enyém 😉

Ezt a jelenséget (mármint a szép átmenetet a fénykör szélén) annak tudnám be, hogy a brolly a diffúzor miatt picit “hasas”, főleg akkor, ha olyan stúdióvakuval használjuk, mint az enyém, ugyanis a Mikrosat Classic 12 hűtőventillátora konkrétan a brollyba fújja a levegőt, ami méginkább kipúposítja a diffúzort. Nem kifejezetetten baj ez, hacsak nem okoz problémát, hogy így oldalirányba is jut belőle némi fény.

Hasas a diffúzorvászon a brollyboxban

Mit is mondjak? Annyira nem dobtam el az agyamat a 110cm-es brollyboxtól, mint például a múltkori Parabolaboxtól, de rossznak nem mondanám. Egy sima ernyőnél szerintem mindenképpen minőségibb, lágyabb fényt ad, de nem lesz kirívó a különbség, ráadásul az állandóan gyűrött diffúzorvászon miatt úgy néz ki, mintha azt állandóan farzsebbe gyűrve tárolnánk. Nem túl elegáns. Ellenben a 110cm-es változat kifejezetten az olcsó fényformálók közé tartozik, 6500,- Ft-os árával szerintem bármelyik fotós megengedheti magának. A 180-as verzióért már mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni, amaz 24.900,- Ft-ba kerül, és 16 pálcás, tehát kerekebb forma. Ha viszont van már otthon 180-as ernyőnk, vehetünk hozzá 8.500,- Ft-ért diffúzorvásznat, amivel egy csapásra brollyvá alakíthatjuk, és már lehet is Anni Leibovitzot játszani. 🙂

Az kell mondjam a legszebb, leglágyabb fénye egy fehér visszaverő ernyőből készített brollyboxnak lenne. Eleve szép, lágy, visszavert fénye van egy ilyen ernyőnek, ha ezt még tovább szórjuk egy extra diffúzorvászonnal, és mindezt mondjuk 180cm-es méretben… Na az már igazi lágy fény, amit még Joe McNally is megirigyelne!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here