MEGOSZTÁS

Sokan talán nem is tudják, hogy a stúdióvakukhoz az alapreflektoron kívül milyen sokfajta reflektor létezik. Pedig ezek jó dolgok, aki előszeretettel használ kemény fényt, az bizonyára hasznát veszi a nagy kínálatnak. A Mikrosat webshopjában összesen hétfajta reflektor feltétet számoltam össze (Hard, Medium, 65° Focus, 45° Focus, Narrow, Beam, Wide Beam), és ebben nincsenek benne az alapreflektorok, a féloldalasan levágott háttérreflektorok, és a beauty-dish-ek.

Mire jók ezek? Természetesen különböző fényt ad mindegyik, ezek közül – hogy úgy mondjam – a “legvacakabb” épp az alapreflektor. Nem véletlenül hívják ernyőreflektornak is, mert ezeket leginkább arra használjuk, hogy ernyőbe villantsunk velük. Ha valaki szereti néha használni az alapreflektort önmagában is a kemény fény miatt, nekik inkább javasolnám a többi alternatívát, ugyanis elsősorban azokat találták ki önálló, ernyő vagy egyéb fényformáló nélküli használatra.

Sajnos mindet nem állt módomban tesztelni, mert épp nem volt raktáron. Az otthon lévő alap(ernyő)reflektorom mellé hoztam egy Medium refit és egy 65 fokos Focus reflektort. Én ezeket egy kalap alatt long-focus refinek hívom, ezért a cím is, de valójában a 45 fokos refit hívják Long-Focusnak, a 65-ös csak simán Focus, a Mediumra meg semmi ilyen nevet nem illetnek…mégis fókusz-refiként viselkedik. 😉

Alap- vagy ernyőreflektor

Medium reflektor

65° Focus reflektor

Sokat nem kellett tesztelni ezeket a refiket, az első expóknál egyértelművé válik a különbség az alaprefihez képest, így az alábbi tesztfotókon jól látható az eredmény: az ernyőreflektorhoz képest jobban koncentrálják a fényt, vagyis olyanok, mint amikor az állítható fókuszú elemlámpa fényét szűkebbre állítjuk. A megvilágított terület kisebb lesz, cserébe több fény jut egy pontra, ergo egy pontban mérve azt mondhatjuk, hogy hatékonyabban használja ki a lámpánk erejét. A Medium volt tesztalanyaim közül a szűkebb, ez körülbelül fél fényérték előnyt jelentett az alaprefihez képest, de a 65 fokos Focus se maradt el sokkal. Egy 45 fokos Long Focus megkockáztatom, hogy 1 blendét is növelni tud a megvilágított területen az alaprefihez képest, ami különösen jó akkor, ha messzire kell villantanunk, vagy ha erős környezeti fényt szeretnénk túlvilágítani. Mégiscsak olcsóbb így, mint extra wattsecundumokat vásárolni sokszázezerért, persze nem univerzális megoldás.

Nem csak erre jó azonban a long-focus refi, hanem arra is, hogy szelektívebben tudjunk világítani vele, mivel csak oda jut fény ahová fordítjuk, nem szóródik annyira, mint egy alapreflektor esetén. Ha méhsejtrácsot teszünk rá, akkor méginkább kontrollálni tudjuk, a hosszú fókusz által nyert extra fényerősség pedig kompenzálhatja valamelyest a méhsejtrács okozta fényveszteséget.

A harmadik előnye, vagy inkább tulajdonsága a long-focus reflektoroknak a fény-árnyék átmenet lágysága. Nyilván nem egy softbox, még csak nem is egy beauty dish, de ezeknek a feltéteknek valamivel lágyabb fényük van, mint az alapreflektornak, ugyanakkor a határozott kemény karakterüket megtartják. Fényüket az alapreflektor és a beauty-dish közé sorolnám.

Alapreflektor

Medium reflektor

65° Focus reflektor

Ilyen egy falon nézve, de kicsit messzebb villantva is jól látszik, hogy a szűkebb fókuszú refik hogyan koncentrálják a fényt:

Alapreflektor 
Medium reflektor

65° Focus reflektor

Szép modell híján én vettem fel a legszebb vasárnapi snowboardos ruhámat, és vágtam kemény arcot a teszthez. Nézzétek el nekem, inkább a kép jobboldalán lévő állványra szerelt kamera és kamerakezelő árnyékát figyeljétek, mennyivel lágyabb a két hosszú fokuszú reflektoré, mint az alaprefié.

Alapreflektor
Medium reflektor
65° Focus reflektor

A teszteken látható, hogy a Medium refi inkább középre szórja a fény javarészét, és szépen fokozatosan fogy el a fény széle felé haladva. Hasonlít picit a Fresnel reflektor fényéhez. A 65-ös Focus refi nagyjából akkora területet világít be, mint az alapreflektor, de a fény jórészét mégis inkább középre koncentrálja, és lágyabb árnyékokat eredményez, így minkenképpen jobb választás, ha már refivel akarunk fotózni. A 45-ös Focus feltét ugyan nem járt nálam, de az még a Mediumnál is jobban koncentrálná a fényt egy pontba.

Ezek után mindenkit bátorítanék, aki szereti a kemény fényt, hogy ruházzon be egy vagy több hosszabb fókuszú reflektorba, és azokat használja alaprefi helyett. Nem olyan drágák, és szebb, kontrollálhatóbb eredményt fognak adni. Nem csak portréfotósoknak, legutóbb Darabos Gyurit, kis hazánk egyik legjobb enteriőrfotósát láttam long-focus refivel is dolgozni. Kétféle fókuszúval és háromféle méhsejtráccsal. Szóval van benne játéklehetőség bőven!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here