MEGOSZTÁS

Megérkezett a Mikrosathoz az RF-603-as kioldó új verziója, mely a Mark II jelölést kapta. Túl sokban ugyan nem különbözik elődjétől, de pár hasznos újítást eszközöltek rajta.

A fenti fotón rögtön szembe tűnthet az oldalán lévő új kapcosló, ugyanis eddig a készülék maga döntötte el, hogy adóként vagy vevőként viselkedjen. Ha a kamerától kapott jelet a vakupapucson keresztül, akkor adóként viselkedett, ha egy adó jelét észlelte, akkor vevő üzemmódba váltott. Emiatt az RF-603-ak teljesen egyformák voltak, ami azért jó, mert ha egy netán bedöglik, könnyedén lehet helyettesíteni egy másikkal függetlenül attól, hogy a bedöglött egység adóként vagy vevőként funkcionált-e a fotózás alatt. Mondjuk itt leszögezném, hogy ezek nem igazán szoktak bedögleni, 3 éve nyúzom kb az elődjét, az RF-602-t, ezek közül van olyan egységem ami tóban is úszott már, de még mindig működnek, illetve az egyik budapesti stúdióban, ahol egy évig dolgoztam RF-603-ak vannak szolgálatban és azokkal sem volt soha gond, igaz ott csak adóként használtuk/használjuk őket, a vevőegységek stúdióvakuhoz való RF-603AC darabok, amik 230V-ról működnek.

Visszatérve az üzemmódra, az RF-603II-nél sincs ez másképpen, az egységek egyformák, de ha nem akarjuk az automatikára bízni a funkcióválasztást, az oldalán lévő OFF – TX – TRX kapcsolóval dedikált adót csinálhatunk abból az egységből, amit a fényképezőgépre csatlakoztatunk. Ilyenkor TX állásba kell tenni, a vaku alatt lévő egységet pedig TRX állásba. Ha mégis az automatikára akarjuk bízni, állítsuk az összeset TRX-re és úgy működik mint régen. Sőt, a Yongnuo szerint pontosabban, merthogy finomítottak az elektronikán.

Még egy áldásos hatása van az oldalra került kapcsolónak: a régi RF kioldókon felül volt a bekapcsoló gomb, amit egy egy testesebb vaku (pl YN560 vagy Canon 580EX) lazán kitakart, nem lehetett hozzáférni, emiatt rendszerint úgy nézett ki a fotózás, hogy “kioldó táskából kivesz, vaku ráhelyez, vaku rázár, vaku bekapcsol, kikapcsolt kioldót észrevesz, vaku kinyit, vaku levesz, kioldót bekapcsol, vaku visszatesz, vaku rázár”. Ergonómia Level 0. Ehhez képest az új típuson oldalt van ez a kapcsoló, így ez kipipálva.

A következő okosság az, hogy az RF603II végre kapott saját szorítógyűrűt. Nem értem miért kellett ennyi évnek eltelnie, hogy a Yongnuo rájöjjön. Nincs több para, hogy a vaku a kioldóval kiesik a vakupapucsból, vagy hogy a jeladót véletlenül leverjük a fényképezőgép tetejéről. Nem csak szorítót tettek rá, hanem lock-tűt is, vagyis ha a tárcsát tekerjük egy kis tű kiemelkedik a vakusaruból. Épp, ahogy a rendszervakuknál szokás.

Lássuk mi javult még? Hohó, hát ott az a bazi nagy gomb a tetején… amit a fentebb említett budapesti stúdióban az összes bérlő bőszen nyomkodott, ha fényt akart mérni, hozzáteszem jogosan. Ilyen gombot azért tesznek a rádiós kioldóra, hogy ráírják nagy betűkkel “TEST” és elvillantsa a vakukat fényméréshez. Az RF-602-nél a dedikált jeladó még tudott ilyet, de az RF-603-nál valamiért ezt a funkciót megszüntette a Yongnuo és az a gomb csak fényképezőgép kioldásra szolgált, ha távkioldóként használtuk az RF-603-at. Szerencsére az imák meghallgattattak és az RF-603II-n újra teszt gombként (is!) funkcionál.

Az RF-603II vakupapucsa egyébként pass-through típusú lett, ami azt jelenti, hogy a gépvázra helyezett kioldó tetejére tehetünk még vakut is, igaz csak manuál módban, TTL-jelet nem visz át.

Aztán mi van még? A készülék működik már középérintekzős gépvázakkal (igen mi is megküzdöttünk anno, mert az egyik vendégünk Mamiyájával sehogy nem akart megbarátkozni az RF-603), vagyis ha nem akarunk sleep módba került rendszervakukat felébresztgetni az RF-603II-vel, akkor azt gondolom teljesen mindegy, hogy Canon vagy Nikon verziót vásárolunk-e hiszen a középérintkezővel mindegyik el fogja sütni a vakukat. Ha régebbi Sony DSLR-ed van, semmi gáz, vagy veszel egy ISO adaptert és abba helyezed az RF-603II-t vagy összekötöd a gépvázat és a kioldót egy PC kábellel és úgy is működni fog. A régi RF-603 egyiket sem tudta.

Növeltek a maximális talpfeszültség terhelésen is, míg az RF-602 és RF-603 típusok csak az újabb (értsd 10 évnél fiatalabb) rendszervakukkal tudtak működni, mert a maximális talpfeszültség, amit elviseltek 12V volt, addig az RF-603II megbirkózik a 300V-tal is, így régebbi vakukkal is használhatjuk. Hogy ez mennyire lesz gyakori feature, nem tudom, de jó tudni.

Végezetül a gyártó javított a kioldó maximális vakuszinkron idején is, jelenleg 1/320s-ot támogat. Hangsúlyozom támogat, vagyis ha a gépvázunk csak 1/180s-ot tud, a kioldó se fog segíteni rajta. Tapasztalatok szerint az RF-602 lassú volt, az RF-603 meg borzasztóan lassú. Tanusíthatom, az RF-603-akkal én mindig 1/125s-on fotózom stúdióban, de még itt is van egy nagyon halvány szürke gradiens ha fehér hátteret használok, 1/80s-1/100s-nál tűnik el teljesen. Persze nem feltűnő, csak akkor látszik ha két képet váltogat az ember az LCD-n. Bízzunk benne, hogy ezt kiküszöbölték, és már lehetőség van 1/200s-1/250s záridővel is fotózni a stúdióban (persze ez azért múlik a vaku gyorsaságán is).

Az RF-603II továbbra is működik kamera-távkioldóként, ha úgy akarjuk, a Mikrosatnál kapható változat tartalmazza is az ehhez való zsinórt, melyet a kioldó oldalán lévő 2,5mm-es jackbe kell helyezni, a másik végét pedig a fényképezőgépbe. Ha más nem emiatt érdemes odafigyelni, hogy Canon vagy Nikon változatot veszünk-e.

Sajnos stúdióvakuhoz való szinkronzsinór nincs a csomagban. Amikor az RF-602-imet vettem, nekem minden volt hozzá, kioldózsinór, vakuzsinór, kis jack – nagy jack átalakító. A Mikrosatnál azt mondták, hogy jelenleg nem is tartanak vakuszinkron-zsinórt hozzá, de szerintem ha eleget rágjátok az eladók fülét, biztosan lesz hamarosan.

Verdikt

Én azt gondolom, hogy ez az egyik legjobb, legmegbízhatóbb és legstrapabíróbb rádiós kioldó a piacon. Az építési minőségre nem lehet panasz, sokkal minőségibb, mint pl a Pixel Pawn. Ha nem akarunk csilli-villi TTL vezérlést, csak annyi a cél, hogy megbízhatóan elvillantsa a vakuinkat akár 100méter távolságból is, hogy alkalomadtán fényképezőgép kioldóként használjuk, illetve ha leesik ne törjön össze akkor a Yongnuo RF-603II az egyik, ha nem a legjobb választás. Bevallom őszintén én már árulom az RF-602-ket, és bízom benne, hogy mire eladom és bemegyek a Mikrosatba, már meghozzák a szinkronzsinórokat is hozzá. További terv, hogy elpasszolom az eddigi Yongnuo vakukat is, és lesz helyettük néhány YN560-III, amivel természetesen az új kioldó is kompatibilis maradt, így lesz teljes a szett. Ha kell rendszervakuval használom, ha kell stúdióvakuval, all-in-one.

Egy pár RF-603II ára 15.900 Ft a Mikrosat webshopjában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here