MEGOSZTÁS

Ez a kis cucc már régóta érdekelt, amióta vegyesen használok stúdióvakut és rendszervakut pedig méginkább, hiszen jó lenne egyazon fényformálókat használni mindkettővel. A Jinbei Bowens bajonettes rendszervaku adaptere erre ad lehetőséget…sajnos csak néhány kompromisszum, vagy mondjuk úgy kényelmetlenség árán.

A dolog lényege ugye, hogy adott egy rendszervaku adapter, olyan L alakú, amilyet bármilyen más rendszervaku fényformálón használunk, erre helyezve a rendszervakut, annak villanófeje egy gyűrűbe kerül, ami viszont egy Bowens bajonettes foglalatot rejt magában, ezért bármilyen ilyen bajonettes stúdió-fényformálót rácsatolhatunk. Vagyis rendszervakuval használhatjuk a stúdióvakuhoz való fényformálóinkat, legyen az softbox, beauty dish, reflektor vagy szűkítő. A Jinbei megoldásában találunk egy ernyőtartót is az adapter tetején, így ernyővel is használható, vagyis teljes a repertoár.

 

Pozitívum, hogy az egész adapter masszív darab, fémből készül, a középső csukló, ami a billentésért felel fogazattal ellátott, így nem tud lebillenni miután megszorítjuk, vagyis nagyobb/nehezebb fényformálókat is meg tud tartani.

Eddig a szép, de jöjjön a fekete leves, nem bírom ki, menjünk fentről lefelé:

  • Az ernyőtartó a tetején jó dolog, de az adaptert alapvetően arra tervezték, hogy a vakut feltéve az egészt cuccost lefelé billentsük, hiszen az állvány az alanyunknál rendszerint magasabban van, és a vaku a fényformálóval lefelé néz. Nem így az ernyő, ahol a vaku “háttal” az alanynak villan az ernyőbe és felfelé néz, vagyis az adaptert felfelé kéne billenteni. Na ezt nem lehet, mert beleakad az állványfoglalatba. Egyetlen megoldás, hogy a vakut megfordítjuk a tartóban, illetve az ernyőt is megfordítjuk, így lehet már rendesen billenteni. Kicsit macerás, ráadásul az ernyő pálcáját szorító, beépített rugós-lapka megoldást se feltétlenül úgy találták ki, hogy másik irányból toljuk a tartóba az ernyőt, de kis trükközéssel azért megoldható. Mindenesetre nem túl elegáns megoldás, szóval ernyőhöz nem ezt a kütyüt fogjuk használni az most megmondom.
Csak megfordítva lehet felfelé billenteni ernyővel
  • A Bowens bajonettet új szoktuk meg a stúdióvakuknál, hogy amikor elfordítjuk, egy rugó bekattan, kioldáshoz pedig ezt a rugós oldószerkezetet kell meghúzni, hogy el tudjuk fordítani a bajonettet. Itt nincs ilyen, a bajonettet beillesztjük a helyére, elfordítjuk, de nem kattan be semmi, nincs rugó, hanem egy csavart kell kézzel bekerni, ami a helyén tartja a fényformálót. Kioldani csak a csavar kitekerésével lehet. Persze ne gondoljunk csavarhúzóra, kellően nagy, műanyag feje van a rögzítőcsavarnak így kézzel tudjuk működtetni. Nem olyan gázos megoldás ez, működik rendesen, csak a nagy lelkesedésemben kerestem a rugós megoldást, így egy picit csalódás volt, meghát valljuk be, azért lassabb is így rögzíteni a fényformálót, mint egy rugós zárral.
  • A rendszervakut tartó L alakú adaptert csak úgy tudjuk a helyére illeszteni, ha előtte kicsavarunk egy rögzítőcsavart, ami belóg az útjába és egyébként a bajonettes szárat rögzíti az állványfoglalathoz. Ehhez már csavarhúzó kell, ki kell csavarni, becsúsztatni a sínbe az L-alakú adaptert majd csavar vissza. Így persze megakadályozza, hogy véletlenül kicsússzon a sínből a rendszervakut tartó rész, de ha szét akarjuk szedni teljesen, akkor ahhoz megint csavarhúzó kell. Ha nem akarjuk, nincs gond, de összeszerelve nagyobb helyet foglal, hiszen hosszában az L-adapter áll ki, széltében pedig a Bowens-gyűrű.
A nyíllal jelölt csavart ki kell szedni a vakutartó adapter ki- és behelyezéséhez. Ha így hagyjuk több helyet foglal.
  • Az egész L-adapter fel-le tologatásával állíthatjuk be a magasságot a saját rendszervakunkhoz, hogy épp a gyűrűnél legyen a villanófej. Az adapteren lévő vakupapucs is egy sínben van, amin a vakut tudjuk tologatni, hogy mennyire toljuk be a fejét a Bowens-gyűrűbe. Itt kezdődnek a problémák. Ha hosszúkás rádiós kioldón van a vakunk (pl Yongnuo RF-típusok vagy a Pixel kioldói), olyan hamar ütközik neki a függőleges sínnek a kioldó, hogy a vaku feje még el se éri a gyűrűt. Ha levesszük a kioldót és megpróbáljuk alternatív módon összekötni a vakuval (pl. kábellel), tehát csak a vakut tesszük a papucsba, akkor a vaku eleje fog előbb utóbb beleütközni a tartószerkezetbe. Így már jobban bent van a fej, de még mindig nem az igazi, persze múlik azon is, hogy milyen vakunk van. A hosszabb fejű vakuk jobban benyúlnak a gyűrűbe, a rövidebb fejűek kevésbé. Mi lehet a megoldás? Semmi. Ha megfordítjuk a vakut, hogy a kioldó kifelé álljon, a fejet meg 180-fokban visszafordítjuk, akkor még annyira se ér be a fényformálóba a fej, hiszen a rendszervakuk alapvetően előrefelé állnak. Ha oldalra fordítjuk, akkor meg fej nem lesz a gyűrű közepén. Szóval valahogy sehogy sem jó. 🙁 Nem mondom, hogy használhatatlan, softboxnál ez annyira nem számít, és végül a tesztem során a beauty disht is egészen jól kitöltötte fénnyel a rendszervaku, szóval simán lehet, hogy csak túlspilázom a problémát.
Rövidebb fejű vakuval, kioldóval (Yongnuo 460+RF-602)

Rövidebb fejű vakuval, kioldó nélkül (Yongnuo 460)

Hosszabb fejű vakuval, kioldó nélkül (Yongnuo 560)
Oldalra fordítva rossz helyre kerül a vakufej
Azért kivillantja szépen (alsó képen a hotspot alulexponálva)
  • Az egész rendszervaku adaptert billentő csukló szorítója olyan nagy, hogy az én 55cm-es beautymba beleakadt. Persze a dish lötyög annyit az adapterben, hogy elférjen a csavar és meg lehessen szorítani, egy softboxnál pedig már bele se érne, de ez is egy olyan dolog volt, ami nem túl jó ergonómiára vall. Mondtam már máskor és máshol is, hogy sokszor ez a különbség a kínai és a márkás cuccok között, hogy az kínai sokszor nem figyel az ergonómiára: ez beleér abba, amaz beleütközik ebbe, emiatt macerás.
Mindenhol beleakad
Végszó? Nem rossz, de lehetne sokkal jobb is. Ám ha a Bowens bajonettes fényformálóinkat akarjuk rendszervakuval használni, nincs igazán más megoldás, ez van, ezt kell szeretni.
A Jinbei ET-1 Bowens bajonettes rendszervaku adapter 12.500 Ft-ért kapható a Mikrosatnál.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..