MEGOSZTÁS

Nemrégiben mutatta be a Profoto a B1 típusú vakuját, mely a világ első TTL akkus stúdióvakuja. Erre próbált reflektálni a kínai Cononmark nevű cég (akit vakui és kiegészítői mellett arról ismerhetünk, hogy többek közt a lengyel Phottixnak is gyártanak vakukat, csak épp ezt sokan nem tudják). A Cononmark ugyanis bemutatta a Leopard K4S nevű vakuját, mely egy 400Ws erejű, hordozható stúdióvaku külső elemforrással valamint – a gyártó szerint – TTL és High-speed szinkron (HSS) üzemmóddal. Ha ez igaz lenne, még a Profoto B1-et is lekörözné, az ugyanis egyelőre nem képes gyorsszinkron üzemmódra, bár a gyártó idénre ígéri a funkciót.

A lightingrumours.com weboldal is információt ad arról, hogy a Cononmark Leopard K4S “kilépett a teszt-fázisból” és disztribúcióra kész.

A helyzet az, hogy ez mit nem igazán értjük, ugyanis a Mikrosat is kapott egy Canon és egy Nikon változatot a K4S-ből tesztelésre. Jelentem se a Mikrosat üzletben, irodában és szervizben ülő dolgozók, se jómagam, mint blogger és tesztelő nem tudtuk előcsalogatni a szerkeztetből a TTL funkciót.

A Cononmark Leopard K4S komoly kis fémkofferben érkezik, minden alkalommal ha cipeltem úgy éreztem magam, mint egy drogbáró vagy terrorista, aki egymillió dollárt vagy telefonnal működésbe hozható bombát hurcibál.

A szerkezet áll egy kompakt, kisméretű vakufejből benne egy csavart villanócsóvel, egy Comet bajonettes reflektorból (állítólag lesz Bowens is, de a kialakítás miatt nehéz elhinni), egy külső inverterből és a rácsatolható akkumulátorról, illetve egy kábelből, ami összeköti az akkut a vakufejjel. Alapból állványcsatlakozó van a vaku alján, de erre felszerelhetünk egy szintén mellékelt pisztolyfogantyút, ha a vakut kézből akarjuk működtetni.

Tartozik még a szetthez egy egész pofás rádiós kioldó, mely nagyméretű LCD kapott kék háttérvilágítással. Azt tudni kell, hogy teljeskörűen csak ezzel tud működni a vaku, amit a rádiós kioldón állítunk, azt mutatja a vaku LCD-je is, de találhatunk a vakun kisméretű jack-csatlakozót, mint szinkronbemenetet.

A nagykönyv szerint a vaku tud E-TTL-II (Nikon esetén i-TTL) módban működni, tud HSS-t (Nikon esetén FP-sync) 1/8000s záridőig, tud manuál módot és tud stroboszkopikus üzemmódot is. A nagykönyvet azonban értsétek jelképesen, ugyanis a vakuhoz és a rádiós kioldóhoz tartozó használati útmutató összesen kb 10 oldalas, de ebből 6 oldal a kínai változat és 4, azaz négy oldal az angol. Az első két oldalon leírja hogy a vakuban van TTL-HSS mód és manuális mód, a második két oldalon leírja hogyan kell csatlakoztatni az akkut és hogyan lehet tölteni, és ennyi. Hogy mit hogyan lehet állítani? Hogy tud stroboszkóp üzemmódot? Hogy mi a különbség az FP és a Manuál mód között? Az ne érdekeljen, nem említik a leírásban.

Történt ugyanis, hogy a vaku kijelzőjét alaphelyzetben így láttuk:

Ebben a bizonyos “FP” módban, ami a TTL módot kell jelentse, szerepelt a kijelzón az ETTL felirat, a HSS ikonja, továbbá a rádiós kioldó LCD-jén a bal alsó sarokban látszott egy TTL sok kis nyilacskával, és egy BL felirat is. A vaku jobboldalt kijelezi a zoom értéket is (de minek, hiszen itt felcsatolható fényformálót használunk, nem elektronikusan állítható reflektort mint a rendszervakunál), és a gépen beállított rekeszértéket is (a fenti képen f/16).

Rádiós kioldó LCD-je

Tök egyértelmű, hogy ez a TTL üzemmód nem? Ehhez képest a vaku fix erővel villan. Ha állítjuk a rekeszt, a kijelző a hátulján mutatja a változást, a rádiós kioldó LCD-jén is látni, de a villlanás ereje ugyanolyan marad. Amennyiben a rádiós kioldóján vagy a vakun magán +/-ban korrigálunk (ld. fent a képen a +20 értéket), akkor természetesen a vaku kisebbet vagy nagyobbat villan, attól függően mit állítunk -50 és +50 között 10-es lépésekben. De ez semmiben nem különbözik a manuális üzemmódtól, ott ugyanis 1/1 és 1/128 között állíthatjuk az értéket és ugyanúgy működik manuálban a gyorsszinkron.

Merthogy a HSS hibátlanul működik, a vakuval 1/8000s-ig simán lehetett villantani FP és Manuál módban is.

A fenti állítást a használtai útmutatóban található egyetlen táblázatocska is megerősítette, amiben azt írják, hogy az FP 00 érték és a Manuál 1/4 érték felel meg 100Ws-nak, az FP +50 érték és a Manuál 1/1 érték felel meg 400Ws-nak (az FP-50 és Manuál 1/128 minimum értékre nem emlékszem). Ezzel le is buktatták magukat, hiszen ha TTL-ről beszélünk, akkor az FP 00 (vagyis korrekció nélküli TTL) hogy lehet egy fix érték? Eszerint (és a tapasztalatok szerint) az FP mód is manuális mód, csak épp nem törtértékekben szabályozzuk a vakut, hanem egy 10-as skálán +/-50 között 10-es lépésekben. De akkor miért hirdetik TTL-nek? Amikor a gépvázat átkapcsoltam E-TTL-ről sima TTL-re akkor a vaku nem villant el.

Aztán a másik furcsaság a Multi avagy stroboszkóp üzemmód volt. Ha ide váltottunk eltűnt a kijelzőről az E-TTL, a HSS, a TTL és a BL felirat és a gépvázon is átugrott a záridő automatikusan a maximális vakuszinkron időre. A strobi üzemmódnak emlékeim szerint 5 állása volt. C1-0, C2-5, C3-10, C4-15, C5-20. Hogy ezek mit jelentenek? Jó kérdés, csak találgatni lehet. C1-0 módban a vaku egyet villant. C2-5 módban ötöt visszonylag hosszú időközökkel. C3-10-ben tizet és sűrűbben és így tovább 20 villanásig, ami már vibrálás hatású volt. Ergo az lehet állítani, hogy strobi üzemmódban hányat villanjon, de azt nem, hogy milyen frenkvenciával. Továbbá minek van a C1-0 mód, ahol csak egyet villan? Persze értem mire van, normál vaku mód, de akkor miért került a Multi módba? A másik furcsaság, hogy bármilyen üzemmódban használtam a vakut, a rádiós kioldón és a gépvázon állított dolgok automatikusan átmentek a vakura, real-time működött a rekeszérték kijelzés, a módválasztás, a csipogás ki-be kapcsolása stb. Kivéve a multi módot, ahol a C1-2-3 stb módokat váltogatva a vaku nem reagált, csak akkor ha a beállítást “elküldtem” neki a rádiós kioldón lévő Enter gombot nyomva. Furcsa…

Aztán az is elég gagyi hatást keltett, hogy a fenti képen látható kicsi, fényt sugárzó rendszervaku ikon a csipogás ki-be kapcsolását jelzi, de csak a vakun látszik így, a rádiós kioldón ezt egy kis hangszóró ikonja jelzi (ld szintén fent). Miért nem ugyanaz a két ikon?

A vaku összeszerelési minősége egyébként jónak tűnik, a csatlakozó kábel kicsit fura, egy 4-tűs köralakú csatlakozó, ami a régi audio-video csatlakozóra emlékeztet, persze azért nem ugyanolyan. A rádiós kioldó tökjó lenne, hanem gagyi újrahasznosított, pehelykönnyű műanyagból készült volna, mert szépen kivitelezett, az LCD is jól olvasható, kék háttérvilágítást kapott. Ja és 3,2GHz-en működik, ami szintén fura, 2,4-ről és 5-ről hallottam már, de a 3,2 azt se tudom, hogy szabad frekvencia-e Európában. A kijelzőn egyébként mutatja az adott üzemmódban történt villantások számát.

Egy szó mint száz, ezzel a Cononmark Leopard K4S-sel valami nem kerek. A HSS működik, a Manuál működik, a CELL üzemmód működik, a 10W-os LED modellfény működik, sötétebb fényviszonyok esetén egész pofás, szóval nem mondom, hogy fabadkát sem ér, de ne akarják TTL-nek hívni, mert TTL-mód nincsen rajta, annak ellenére, hogy ezt írja ki.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here