MEGOSZTÁS

Sokan szeretnének gyors mozgásokat kimerevíteni, vagy stúdióban kis mélységélességű képeket készíteni vakuval.
Ez a technológia már pár éve elérhető, az első TTL képes rádióskioldó megjelenésével. A Pixel Knight kioldó is támogatta ezt a lehetőséget, majd sorban a Pixel King, King PRO és a Yongnuo YN-622 kioldó is.
Most a Yongnuo kioldójával végeztem tesztet mennyire is eredményesen használható ez a megoldás és mik lehetnek a hátrányai.

Hagyományos rádióskioldók használata eseten stúdióvakukkal a maximálisan elérhető vakuszinkron sebesség a gépváz által támogatott sebesség, azaz 1/200, 1/250 vagy 1/320 sec.
Ennél gyorsabb idők választása esetén bizonyos gépvázak nem is adnak ki szinkronjelet a vakutalpra vagy ha mégis akkor a “zár belóg a képbe”. (Bizonyos esetekben a rádióskioldóban lévő elem merülésekor is jelentkezik ez a tünet akár már 1/60 sec zársebességnél is.)

Egy képsorral prezentálom ezt a jelenséget:
Mikrosat Digital 5R stúdióvaku + Swing I rádióskioldó rendszer (Nikon D7000)

Jól látható, hogy már 1/500 sec zársebességnél is a kép fele teljesen sötét, 1/1000 sec-nél pedig épp csak egy halvány csík látható.

Ha a kioldót kicserélem a már említett Yongnuo YN-622 típusra a helyzet merőben megváltozik. A legideálisabb eredményt akkor kapjuk ha a stúdióvakut maximális teljesítményre állítjuk, mivel itt lesz a vaku villanási ideje (nem keverendő a szinkron idővel) a leghosszabb.
Az első sorozatot szintén Mikrosat Digital 5R vakuval készítettem, ez azért érdekes mivel a Digital R sorozat villanási ideje közel fele a hagyományos stúdiuóvakuknak, 1/1500 sec maximális teljesítményen. (A hagyományos stúdióvakuké, mint például a Mikrosat Basic 6 vaku, 1/800 sec maximális teljesítményen.) A villanási idő nem keverendő a szinkronsebességgel!!!

A Yongnuo YN-622 rádióskioldó részletes tesztjét ide kattintva olvashatod el!

Íme a képsor:
Mikrosat Digital 5R stúdióvaku + Yongnuo YN-622N kioldó (Nikon D7000)

Az eredmény merőben más az előzőhöz képest. 1/8000 sec zársebességnél is a teljes képkocka kivilágított, igaz közel sem egyenletesen. Míg a hagyományos kioldónál azonos géppozíciónál a kép jobb széle sötétedett, ebben az esetben a kép jobb széle világosabb.

Végül jöjjön egy képsor a Mikrosat Basic 6 stúdióvakuval és a Yongnuo YN-622N kioldóval (Nikon D7000):

Ezen a képsoron sokkal egyenletesebb a kép kivilágítása, ez abból következik, mint ahogy már korábban említettem a Mikrosat Basic 6 stúdióvakunak átlagosnak mondható a villanási sebesége. Azaz maga a villanás (megvilágítás) ideje hosszabb.
Egy nagyon könnyelmű kijelentéssel élve “minél fapadosabb, egyszerűbb műszaki paraméterekkel rendelkező vakut használunk, annál egyenletesebb megvilágítást kapunk”.

Ha kopromisszumkészek vagyunk, ügyesen használhatjuk ezt a technikát gyors mozgások kimerevítésére vagy kis mélységélességű képek készítésére esetleg nappal szemben való derítésre.

UPTADE 2014/03/06
Mivel többen is érdeklődtetek, hogy Canon rendszerrel mi a helyzet, csináltam egy sorozatot Canon 50D fényképezőgéppel, vakunak Mikrosat Basic 3-at választottam, természetesen ennél a képsornál is maximális teljesítményen volt a vaku. Itt a Canon rendszernél is megfigyelhető a bal oldal lágy sötétedése. (Ez a fényképezőgép állásától, álló-fekvő, vagy a zár lefutási irányának megfelelően változik.)

Mikrosat Basic 3 stúdióvaku + Yongnuo YN-622C
Canon 50D:

Nikon D7000 + Nikkor 85 1,8D
Mikrosat Basic 6 stúdióvaku + Yongnuo YN-622 kioldó
1/8000 sec   F1,8   ISO100

Nikon D7000 + Nikkor 50 1,8

Mikrosat Digital 12R + PIXEL KING iTTL kioldó
1/8000 sec   F1,8   ISO100
Fotó: Szűcs László

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here