MEGOSZTÁS

A múltkori tízezer forintos softboxok után itt van két derítőlap is, melyről írnék pár szót, ugyanis a kisebbiket 3500 Ft-ért, a nagyobbikat 6900 Ft-ért lehet megvásárolni, ami kifejezetten kedvező ár.

Egyáltalán milyen elvárások lehetnek egy derítőlappal szemben? Nyilván az alapvető az, hogy a feladatát ellássa (és ha lehet, abból minél többet el tudjon látni), de fontos a tartósság és a könnyen használhatóság is.

Ami a feladat ellátását illeti, léteznek 2in1, 5in1 derítőlapok egyaránt. A 2in1 egy egyszerű, kétoldalú változat, egyik fele ilyen, a másik olyan, hátrányuk hogy nem annyira sokoldalúak, előnyük, hogy könnyűek, vékonyak, egyszerűen rögzíthetők derítőlaptartó karokban. Az 5in1 derítőlapoknak – ahogy a nevük is mutatja – 5 féle felületük van, vagyis állnak egy vázból, amire féligáteresztő anyag van feszítve, és tartozik hozzájuk egy ki-be fordítható huzat, melyek rendszerint arany, ezüst, fehér és fekete felülettel rendelkeznek. Előnyük, hogy sokoldalúak, hátrányuk, hogy nehezebbek, illetve a huzat és az oldalán végigfutó zippzár miatt vastagabbak, így nehezebb őket rögzíteni: a zippzár és a huzat miatt a derítőlap tartók karmai is nehezebben kapaszkodnak bele, és a nagyobb súly miatt is macerásabb a rögzítésük.

A Mikrosat jelenleg kapható akciós derítőlapjai az utóbbi kategóriába tartoznak, vagyis mind a kettő típus öt az egyben derítőlap. Nincs variálás, ezeknél is a teljesen sztenderd felületeket kapjuk, vagyis fehér, ezüst, arany, fekete és féligáteresztő. Az ezüst és arany felületek bevonata minőséginek tűnik, de hogy lepereg-e valaha, vagy mennyire lesz tartós, azt egy rövid tesztből nem lehet megmondani. A kisebbiket azonban megtartottam magamnak, így ha úgy alakul pár év múlva meg tudom mondani nektek. 😀 Ugyanez igaz a zippzárra is, eddig jól működik, bár néha akad picit de nem vészes. Remélhetőleg a jövőben sem lesz ez másképp.

Az ezüst és az arany felületek fényesek, így a használatuk (irányításuk) több körültekintést igényel, mint egy mattezüst(-arany) derítőlapé. Ami a felületek elosztását illeti itt sincs igazság, én komolyan nem értem a gyártókat. Egyedül 2in1 derítőlapból lehet kapni olyat, aminek egyik oldala ezüst a másik fehér, a 5in1 derítőlapok mindegyikét úgy gyártják, hogy a ki-be fordítható huzaton fekete-ezüst, arany-fehér a párosítás, márpedig a legtöbbet az ezüst és fehér felületeket használjuk. Emiatt kényetelenek vagyunk állandóan zippzározgatni, huzatot le-fel húzkodni és ki-be fordítgatni. Hogy ebben mi a logika, csak sejteni tudom: szórt fényt ezüsttel derítünk vissza, és a fekete felületre is gyakran szórt fényben van szükségünk. Talán ez vezérli a gyártókat, mindenesetre tökmindegy, hogy kínai, amerikai vagy német, mindenki így párosít.

A kisebbik derítőlap 80 centi átmérőjű, ennek ára 3500 Ft, a nagyobbik 107cm-es, ára 6900 Ft. Hogy melyik méret a jó? Attól függ mire használjuk, de e témában ajánlom inkább a Fénysuli 3. részét, ahol egyszer már leírtunk mindent, amit tudni érdemes a derítőlapokról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here