MEGOSZTÁS

Itt a rádiós kioldók non-plus-ultrája, sajnos csak Nikon használóknak. Megesz a penész… A Yongnuo YN-622N-TX mindent tud, amit elvárhatunk egy profi TTL kioldótól, gyakorlatilag semmit nem hagytak ki belőle. TTL csoportok, TTL+Manuál kombináció, SuperSync, FP-Sync, 2. redőny szinkron, Teszt gomb, vaku ébresztés, megvilágított LCD, kamera távkioldás, nagy hatótáv, zoom állítás, dedikált gombok, AF-segédfény, modellfény, free-mask…a végére sem tudok érni a listának.

Hol is kezdjem… Szokásos módon mondjuk a küllemnél, felépítésnél. Mondhatjuk, hogy Yongnuosan korrekt már ez a készülék is, minőségi anyagokból készül, az összeszerelése nagyon egyben van, a gombok mikrokapcsolósak, határozottan működnek és könnyű kezelni őket. Ami az ON/OFF gombot illeti, ez már a 228. megoldása a Yongnuonak, de mindegyik jól használható, ez is: sima csúszókapcsoló. Minden fontos funkcióhoz dedikált gomb van, és ez az, ami miatt a Canonosoknak fájhat a fejük. Ugyanakkor azt is elmondanám, hogy a gombok száma így sem túl sok, nem veszik el köztük az ember.

Aki nem tudná, ez a kioldó (pontosabban jeladó) azért készült, mert a korábbi Yongnuo YN-622 adóvevő csak a Canon gépeken működik teljes körű funkciókkal, mert a Canon gépekben van külső vakuk vezérlésére alkalmas menü. A Nikon gépekben ilyen nincs, ennél a márkánál a régi kioldóval nem lehetett a vakucsoportokat külön-külön kezelni, ezért a Yonguo megalkotta a saját kezelőfelülettel rendelkező kioldót a Nikon vázakhoz, ezáltal teljeskörűvé válik a rendszer funkcionalitása…ami így kezelhetőségben, ergonómiában leveri a Canon-féle menüben barangolást.

Merthogy Canonhoz nem létezik ilyen jeladó, a Yongnuo csak a Nikon használóknak készítette, hogy az YN-622 rendszere számukra is full-funkcionalitással álljon rendelkezésre. Az YN-622N-TX tehát csak egy dedikált jeladó, vevőként a korábbi YN-622N adóvevőket kell használni (melyek ugyan alapesetben egyszerre lehetnek adók és vevők /”transciever”/, de az YN-622N-TX-vel párosítva automatikusan vevőegységgé alakulnak). Ez azt jelenti, hogy ha valaki Nikonosként vett már egy ilyen YN-622N adóvevő párost, nem dobott ki pénzt az ablakon, hiszen csak kb 18.000 Ft-ot kell pluszban kifizetnie az új jeladóért (YN-622N-TX), és lett egy két vevőegységgel rendelkező TTL rádiós kioldó rendszere, amiből ha ne adj Isten bedöglene a jeladó, akkor a két vevő egyikéből lazán adót kreálhat és nem áll meg a munka.

Yongnuo YN-622N-TX jeladó és YN-622N vevőegységek

Az YN-622N-TX LCD-jére sem lehet panasz, a betekintési szöge nagyon jó, bár ez egy kioldónál annyira nem szempont mint egy vakunál. A háttérvilágítás automatikus, gombnyomásra bekapcsol, pár másodperc után kikapcsol. A vakutalp saját szorítóval rendelkezik, így biztosan tudjuk rögzíteni a gépváz tetejére.

A kioldón három csatlakozót találunk, egy mini-jack, egy mikro-USB (nem a mobilos, eggyel nagyobb) és egy PC-szinkron csatlakozót. A mini jack segítségével a gépvázzal köthetjük össze és kamera távkioldóként működik. Ekkor érdekes módon a dedikált jeladónak kikiáltott YN-622N-TX vevőegységgé válik, amit egy kézben tartott YN-622N tesztgombjával tudunk működtetni (pontosabban a TX-en keresztül a kamerát).
Az USB csatlakozó a firmware frissítéshez való, ennek segítségével köthetjük a számítógépünkhöz, a PC-Sync csatlakozóval pedig vezetékkel köthetjük össze például stúdióvakuval.

USB csatlakozó és AF segédfény

A Yonnguo a következő gépvázakat jelöli meg kompatibilisként, ha nem ilyened van, érdeklődj a Mikrosatnál, próbáld ki, hogy a tiéddel működik-e: D70/D70S/D80/D90/D200/D300/D300S/D600/D700/D800/D3000-es széria/D5000-es széria/D7000-es széria. (gondolom ha a D600-zal kompatibilis, akkor a D610-zel is, csak régi a lista. Viszont gyanús, hogy a D2, D3, D4 gépek nincsenek a listán!)

A kioldó mérete kompaktra sikeredett, nem zavaróan nagy a gépvázon, viszont két ceruzaelemmel már egész komoly súlya van a szerkezetnek, lemértem, kb. 130 gramm. Tudom ez így nem sokat mond, ezért inkább úgy írom, ez már pont az a súly amivel ha fejbedobnak lehet hogy eldőlsz. 😀

A kioldó egyébként megjegyzi a beállításait ki-be kapcsolás, és elemcsere után is.

Az YN-622N-TX hatótávja is kb 100méter, ahogy a többi Yongnuo kioldóé is.

AF-segédfény
Az YN-622N-TX előlapján vörös mintát sugárzó autofókusz segédfényt találunk, ahogy a többi YN-622-én is. Ha a vakuvillantást letiltjuk a gépvázban, csak az AF-segédfény működik, ami hasznos lehet ha rossz fényviszonyok között fotózunk fényerős obival.

Mini-jack csatlakozó és AF segédfény

Üzemmódok és kezelés
Az A-B-C vakucsoportok között a Group gomb nyomkodásával ugrálhatunk, a Mode gombbal pedig a kijelölt csoport üzemmódját állíthatjuk. Egyszerű mint egy pofon.
Csoportonként beállítható üzemmódok:

  1. TTL üzemmód: az adott csoportban lévő vakuk mindegyike TTL automatika alapján működik vagyis akkorát villan, amekkorát a kamera fénymérője diktál. Ezt felülbírálhatjuk természetesen, ha akarjuk, mégpedig +/- 3FÉ tartományban 1/3 FÉ-enként.
  2. Manuális mód: az adott csoportban lévő vakuk mindegyike manuális módban működik, vagyis akkorát villan, amekkorára mi magunk beállítjuk. Ezt megtehetjük természetesen a kioldón lévő gombokkal, 1/1 és 1/128 tartományban. Ehhez azonban ugyanúgy TTL vakut kell használnunk, csak épp manuális módban használjuk azt. Erre azért van szükség, mert csak a TTL vakuk tudnak kommunikálini a rádiós kioldóval, amire szükség van a távvezérléshez.
  3. SS mód: amit az ember először 55-nek olvas a kijelzőn és nem érti mi a fene lehet. Nem 55 az, hanem SS, vagyis SuperSync mód, ez olyan, mint a PocketWizard rádiós kioldók HyperSync módja, aminek segítségével manuális stúdióvakukat használhatunk a gépváz vakuszinkron idejénél gyorsabb záridővel, akár 1/8000s-mal is. Ehhez lassú villanási idejű manuális vaku szükséges. Részletes magyarázatot ld. itt
  4. Kikapcsolt mód: értelemszerűen, amennyiben az adott csoportnál ezt állítjuk be, akkor az abban a csoportban lévő vakuk nem fognak villanni az expozíció során.
A Yongnuo áldásos előnye, hogy a TTL-Manuál-SuperSync-Ki üzemmódokat kombinálni tudjuk, vagyis pl. A csoport TTL-ben, B csoport manuálban, C csoport SS-ben villan. Ez egyértelműnek tűnhet, de nem minden kioldó tudja ezt, van néhány modell, ami vagy csak TTL vagy csak manuál módot tud egyidejűleg.
Az egyes csoportba helyezett vakuk zoomfejét is távvezérelhetjük, a kioldó 24-200mm tartományt enged, de nyilván ennek határt szab a vaku fejének zoomtartománya. Itt is lehet kombinálni, úgymint pl. A csoport 24mm, B csoport 70mm, C csoport Automata stb.
Gyors vakuszinkron és 2. redőny szinkron
Az AF/SS gomb segítéségével a segédfényt kapcsolhatjuk, illetve a SuperSync funkciót finomhangolhatjuk. Ennek módját a leírás sem említi, csak annyit, hogy a késleltetés mértékét lehet beállítani rajta, ami lehet automata, vagy 0.1-3.0 tartomány (de hogy ez mi? Millisecundum?)
Lényeg a lényeg, hogy ennél a funkciónál lassú villanású stúdióvakukkal tudunk gyorsszinkront elérni, de ezeknél is általában csak 1/1 maximális teljesítményen.
Az YN-622N-TX azonban támogatja a hagyományos Auto-FP gyorsszinkron módot is (Canonnál HSS), ezt a funkciót azonban a gépváznak és a vakunak is támogatnia kell, és a gépvázon kell aktiválni.
Ugyanez igaz a 2. redőny szinkronra is, amit a készülék támogat, de aktiválni a vázon kell, REAR üzemmódra állítva a vakuvillanást.
Modellfény
A kioldó átviszi a modellfény jelet is, ez ugye az a funkció, amikor a blendebeugrasztó (DOF) gomb nyomvatartásával a vakunk rövid ideig világítani kezd. Az YN-622 rendszerrel ez a funkció megmarad.
Wake-up funkció és tesztvillantás
A Yongnuo rendelkezik wake-up funkcióval, mely az alvó állapotban lévő vakut ébreszti fel élesítéskor, exponálás előtt. Ezt megtehetjük az expogomb félig történő lenyomásával, vagy a Test gomb egyszer megnyomásával. És örömhír, hogy van teszt gombunk, ami a kézi fénymérőt használóknak jelent nagy segítséget. Gondolhatnánk, hogy egy TTL vakuhoz minek fénymérő, de nagyon sokan csak azért vesznek TTL vakut TTL kioldóval, hogy ne kelljen szaladgálni a vakukhoz állítani őket, de így is manuális módban használják azokat.
Free-mask funkció
No ez egy érdekes szolgáltatás és le kell csekkolni hozzá a firmware verziót, mert az 1.03-as még nem, az 1.04-es már tudja. A Free-Mask funkciót a Hensel indította útjára, ők kombinálták a saját rádiós kioldójukkal és a vakuikkal a rendszert. A lényege, hogy stúdióban fotózáskor a C csoportra mindig a hátteret megvilágító vakut vagy vakukat tesszük, az A-B csoport pedig a modellünket világítja meg. A Hensel úgy segíti az utólagos háttércserét Photoshopban, hogy a Free-Mask rendszer segítségével két expot készítünk egymás után, az egyiken kivilágítjuk a teljes kompozíciót, a másikon viszont csak a hátteret megvilágító vakuk villannak. Ezt úgy tesszük meg, hogy a gépváz és a téma statikus marad, így a második képen keletkező sötét sziluettfotón kiválóan el lehet készíteni a kimaszkolást (az alany körbevágását Photoshopban), amit aztán ráilleszthetünk az első képre. Így könnyebben ki lehet vágni a modellt a háttérből és új hátteret tenni mögé. (Ezt a funkciót a Mikrosat Digital R széria is támogatja.) Na a Yongnuo YN-622N-TX is hasonló funkciót tud, annyi butítással, hogy míg a Hensel mindezt automatikusan csinálja, addig nekünk a két expo között (normál és sziluettes) nyomva kell tartanunk a Group gombot egy rövid ideig, ekkor a jeladó egyszerre kikapcsolja az A és B csoportot, csak a C-t hagyja meg. Ügyes húzás, bár kétségeim vannak, hogy ennyi idő alatt nem mozdul-e el a modell.
A Hensel FreeMask funkcióját megnézhetitek ebben a videóban, ilyesmi a Yongnuoé is, csak ugye annyi különbséggel, hogy egy kis idő eltelik a két expo között, így modellhez kevésbé, tárgyfotónál inkább használhatjuk:
Összegzés
Ahogy a Yongnuo RF-603II kioldóra azt írtam, hogy a piacon kapható jelenlegi legjobb manuál rádiós kioldó, úgy a Yongnuo YN-622N-TX-re is azt mondom, hogy a piacon kapható jelenlegi legjobb TTL rádiós kioldó. Nem tudok belekötni, minden egyben van, talán ez a Free Mask mód lehetett volna itt is automatikus, hogy tényleg csak sorozatra kelljen állítani a gépet és a többi elintézné a kioldó, de örüljünk annak ami van, más kioldó gyártónak (az ötletgazda Henselt kivéve) ez a funkció eddig eszébe sem jutott. Egyszóval minden benne van a Yongnuo új kioldójában, könnyen és gyorsan lehet kezelni, és mindez csak 17.990 Ft. Ez persze csak a jeladó ára, ehhez még kell annyi vevő, ahány vakut használunk, a vevők darabja 16.900 Ft egyenként.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .