MEGOSZTÁS

Meglepődve tapasztaltam a minap a Mikrosatban, hogy az Induronak már nem csak drága 5D feje van, hanem olcsóbb 3D verzió is. Le voltam maradva, mikor annak idején állványt keresgéltem, még csak a gömbfejek, és az 5 dimenzóban mozgó precíziós fejek léteztek. Kipróbáltam hát a 3D-s fejekből a legjobbat (pontosabban a legnagyobbat).

Az Induro PHT2 3D fej 27.500 Ft. Ezt a tesztcikkek végén szoktam leírni, de itt most az elején írom. Masszív, 12kg-os terhelhetőségéhez képest ez nem számít drágának, de ennyi pénzért a terhelhetőséget leszámítva ne várjunk azért csodát.

Hagyományosan a fejet három irányba mozgathatjuk, a nyakon lévő gömbszorítóval a vízszintesen tudjuk forgatni a gépet, a hátsó karral előre-hátra buktathatjuk, az oldalsó karral jobbra-balra billenthetjük, így tudjuk a gépet portréállásba is állítani. Ezek a karok egyébként az Induro 5D fejéhez hasonlóan lehajthatók, így sokkal könnyebb táskába rakni a cajgot. Kihajtáskor egy-egy kézzel működtethető anyacsavarral tudjuk rögzíteni őket, ha viszont ezeket nem húzzuk meg rendesen, a karok lötyögni fognak, ami használat közben idegesítő.

A precíz beállításhoz egy vízszintjelzővel is ellátta a gyártó a fejet a gyorscseretalp mellett, ami egyébként dupla biztosítással ellátott. Eltávolításkor a billentyűt kell megnyomni, hogy a karral kioldhassuk a talpat, behelyezéskor pedig csak be kell pattintani a gyorscseretalpat a fejbe, és más dolgunk nincs. Rá lehet szorítani még kézzel a kart, de szvsz felesleges.  A gyorscseretalp a mumusom egyébként, de ebben az állványmenet csavarjának saját füle van, amivel működtetni tudjuk, nem kell 20 forintos érme után szaladgálnunk, ha rá akarjuk szorítani a fényképezőgépre. A precíz beállítást segíti még az is, hogy mindhárom forgótengelyt beskálázták.

A szorítók finoman, olajozottan működnek, ellenben a forgótengelyekről ez nem mondható el, ugyanis a tengelyekben nincs olaj. Ez elég darabos mozgást eredményez, makrofotózásnál egy precíz beállítás esetén bizony meg fogja nehezíteni dolgunkat. Ezért írtam az elején, hogy ennyi pénzért csodát ne várjunk. Csillapítást, ellenállást pláne. Az 5D fej olajozottan működik, de sajnos kétszer ennyibe kerül.

A végére még néhány adat: a PHT2 fej 3/4-es csavarral csatlakozik az állványokra, a fényépezőgépet rögzítő csavar értelemszerűen 1/4-es. A terhelhetőség impresszív 12kg, maga a fej 1,1kg tömegű. A döntés tartománya +65°/-65°; +90°/-25°

Az Induro PHT2 3D állványfej tehát 27.500 Ft-ért kapható a Mikrosatnál, de létezik két kisebb verzió is 18.900 és 24.500 Ft-ért.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here