MEGOSZTÁS

A korábban tesztelt Bowenes rendszervaku adapter másik verzióját próbáltam ki, legnagyobb örömömre. Minden jellegű gondját baját orvosolja ez a verzió a másiknak, pusztán annyival, hogy a vakut 90 fokkal elforgatjuk.

Az előzó Bowens adapter teszt azzal kezdődött, hogy néhány kompromisszumot kell kötnünk, ha rendszervakuhoz ilyet használunk. Jelentem ezzel a verzióval nem kell.

A múltkori L-alakú tartóhoz képest itt ugye annyi történik, hogy a vaku nem a talpán áll és a feje 90-fokban világít bele a fényformálóba, hanem az egész vakut forgatjuk el 90 fokkal. Ezt a múltkori adapterrel is meg lehetne csinálni, ha a végén a Bowens gyűrű 90 fokban elfordítható lenne, de nem az. Így ez gyakorlatilag két különálló termék, mégha nagyon hasonlítanak is egymásra.

Ez a verzió is csupa fém, a szorítókon kívül semmi sem műanyag rajta, még a nyakrész is fémből van, amit belül fogazattal láttak el, így a nehezebb fényformálókat is meg tudja tartani a szerkezet.

A Bowens gyűrű itt sem gyorskioldós, hanem csavar betekerésével rögzíthetjük a felcsavart fényformálót, de a Bowens bajonettes rendszervaku adapterek ezen fajtája kapott egy belső rugós lapot a bajonettbe, így ha egy fényformálót rácsavarunk, az finoman beleszorul, vagy inkább úgy mondanám belefeszül a bajonettbe (ezután csavarhatjuk be a rögzítőcsavarját, ami megakadályozza, hogy kimozduljon a bajonettből a fényformáló). Namármost az előző verziónál nem volt ilyen, ott konkrétan lötyögött a fényformáló a bajonettben.

A vakut kétféle tengelyen is mozgathatjuk, a függőlegesen a magasságot állíthatjuk be, nekem úgy tűnt, hogy a legmagasabb állásban volt épp jó helyen a feje. A vakupapucsot egyébként nem csak egy csavar fogja ezen a tengelyen, hanem egy a tengely hosszában futó sínbe illeszkedő csapot is kapott, ami megakadályozza, hogy a vakupapucs körbeforogjon. Ez állítólag erény, gyakorlatilag én örülnék, ha el lehetne forgatni a vakupapucsot, hogy a vaku kezelőgombjai ne felfelé nézzenek, hanem oldalra.
A vízszintes tengelyen pedig azt tudjuk szabályozni, hogy a vaku mennyire lógjon bele a fényformáló belsejébe. Meglehetősen nagy a mozgástér, aminek ezúttal – az előző adapter verzióval ellentétben – semmi nem szab határt. Se egy rádiós kioldó, se semmi – “tökig” betolhatjuk a vakut a fényformálóba ha akarjuk.

A fényformáló billentésével sem lesz ezúttal problémánk (ellentétben az előző verzióval), semmi nem akad bele semmibe, lazán lehet billenteni akár egy nagyobb beauty disht is.

Röviden tehát: adott kéféle Bowens bajonettes vakuadapter (mostmár kapható a Godox is, azzal együtt három, de most ettől vonatkoztassunk el). Tehát adott ez a kétfajta Bowenes adapter, az L és a most vizsgált T változat. Mindkettő 12.900 Ft. Az egyik – az L, amit a múltkor teszteltem – lötyög, kotyog, nem lehet rendesen beletolni a vakut a fényformálóba, beleakad minden mindenbe, nem lehet billenteni megfelelőképpen a fényformálót. Ellenben a másik – a T, amiről most írok – semmi ilyen hibával nem küzd, és ugyanannyiba kerül. Akkor melyiknek örülünk Vincent? 🙂

Ja és még valami. Lehet kapni a Mikrosatnál olyan speedringet, melynek egyik “vége” Bowens bajonettes, a másik vége peremes, hogy az Easybox-típusú összecsukható rendszervaku softboxokkal is lehessen használni ezeket az adaptereket (vagy épp stúdióvakura tegyük őket).

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here