MEGOSZTÁS

Sokakat mozgat a kérdés, hogy vajon mekkora softboxot lehet rendszervakuval használni? Mi az a méret, amit még ki tud villantani egy alapvetően gépváz tetejére tervezett villanó? Megmondjuk!

Számos fényformálót gyártanak már rendszervakukhoz. Ernyőket, brollyboxokat, gyorsan nyitható-csukható mini-softboxokat, egy egy ideje kaphatók a Bowens bajonettes rendszervaku adapterek, melyek segítségével a rendszervakuinkat a stúdióvakukhoz való nagy fényformálókkal is tudjuk használni. Mostanában egész sok ilyen Bowenses adaptert mutattunk be és teszteltünk, ráadásul lesz is még néhány darab górcső alatt, hiszen egyere többet, többfajtát dobnak piacra a gyártók.

Sokan azonban kétségbe vonják, hogy van-e létjogosultsága egy ilyen kis vakunak akkor, ha ilyen nagy fényformálókat használunk, és nem alaptalanul bizonytalankodnak, hiszen míg a stúdióvakuk villanócsöve csupaszon van, minden irányban 180 fokban szórják a fényt, szépen megtöltenek fénnyel egy fényformálót, addig a rendszervakuk feje reflektoros, előrefelé szórják a fényt, oldalirányba viszont kevésbé.

Jó hír azonban, hogy ezt a jellemzőt valamelyest kompenzálni tudjuk egy diffúzor kupakkal, vagy egész egyszerűen csak kihúzzuk a nagylátószögű diffúzor lapkát a vakufejből. A két eljárás hatása nagyjából azonos, vagyis a rendszervaku sokkal szélesebb szögben fogja szórni a fényt, ezáltal képes megtölteni egy fényformálót. Sokkal egyenletesebben oszlik el így a fény egy boxban vagy egy ernyőben, mintha csupaszon használnánk a rendszervakut. Természetesen játszhatunk azzal is, hogy a rendszervakut mennyire toljuk mélyen a boxba.

Innentől kezdve már csak a vakunk ereje a kérdés, de ez már nem olyan nagy probléma, hiszen ha sikerül egyenletesen megtölteni fénnyel a softboxot, akkor már majdnem mindegy, hogy ezt sok vagy kevés fénnyel tesszük. Ha viszonylag sötét helyen fotózunk és a témánk megengedi, nyithatunk a rekeszen, ha nem engedi, emelhetünk az ISO értéken, a gyengébb vaku fényét kompenzálandó. Ha már a napsütéssel akarjuk felvenni a versenyt, akkor bizony kell a vakuerő, egy ilyen kisvaku önmagában labdába sem rúg. Csak összehasonlításképpen, az alábbi teszteknél a Yongnuo YN-560-II 1/2 erőn, a Yongnuo YN-460-II 1/1 maximális erőny villantott a softboxszal olyan erőset, mint a Mikrosat 1200Ws vaku 1/16-1/32 erő környékén, vagyis egy 1200Ws-os vaku több mint 4 fényértékkel erősebb egy rendszervakunál. 4 FÉ bizony sok, a rendszervakuk megtöbbszörözésével csak úgy érhetjük el ezt, ha összesen 16db rendszervakut fogunk csokorba az erősebbik fajtából. Az egy fényértékkel gyengébb rendszervakuból számításaim szerint már 32db-ot kell egy csokorba fogni, hogy softboxba villantva felérjen egy 1200Ws-os stúdióvaku erejével. Ennyi vakut pedig egy fényformálóba villantani lehetetlen.

(Hogy jön ez ki? 1db vaku az alap, aminek az erejét 4 FÉ-el kell megnövelni: 2db vaku 1 FÉ plusz, 4db vaku 2FÉ plusz, 8db vaku 3FÉ plusz, 16db vaku 4FÉ plusz). 

No, kicsit eltértünk a tárgytól. A lényeges kérdés itt most az, hogy mekkora az a fényformáló, amit ezzel a kisvakuval ki tudunk villantani. A rendszervakuhoz gyártott boxok ugye rendszerint 40×40, 60×60, esetleg 80×80 cm-esek, vagy 50-60-70cm átmérőjűek. A gyártók szerint úgy tűnik ez az az a méret, ami rendszervakuhoz jó. A Bowens adapterrel viszont ki lehet próbálni, hogy mi a helyzet a nagyobb boxokkal?

A lenti példán először egy 60x90cm cm-es boxot próbáltam. Látható, hogy egész szépen megtölti fénnyel. Persze ebben nagy szerepe van a dupla diffúzornak, ami szépen megszórja a fényt. Nem látok túl nagy különbséget a stúdióvaku és a rendszervaku között, a box fénye jórészt homogén.

A nagyobbik méret a 80x120cm-es softbox volt. Itt a szélek felé már minimális fényfogyás megfigyelhető a közepéhez képest akkor, ha rendszervakut használunk, de nem vészes, ugyanúgy lágy fényt fog adni a fényformáló. Azt mondanám tehát, hogy ez az a méret, ami a maximum egy rendszervakuval. Mástól azt hallottam, hogy egy 120cm-es octobox a maximális méret, ami rendszervakuhoz még jó, jelen teszt is nagyjából ezt támasztja alá.

Minden fényformáló tehát ami ennél nagyobb, rendszervakuhoz alkalmatlan sajnos, de azért a 120cm se egy rossz méret már.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here