MEGOSZTÁS

Azt gondolod, hogy egyetlen rendszervakuval nem mész sokra? Akkor megmutatjuk a fényfestés technikát, csak egy kis Photoshop tudás kell hozzá, és máris lélegzetelállító eredmény születik.

Fotó: Eric Carrey (americanprideandpassion.com)

Tudjuk, hogy egy adott témát azért világítanak sok lámpával, hogy minél különlegesebb hatást érjenek el. (Persze azt is tudjuk, hogy sokszor az egylámpás világítások a legszebbek). Abban az esetben viszont, ha van lehetőségünk több egyforma expót készíteni, akkor ha csak bizonyos határok közt is, de meg tudjuk oldani a dolgot egyetlen vakuval. A dolog pofonegyszerű: a gépet állványra tesszük, hogy a munka során mozdulatlan legyen, rádiós távkioldót használunk, hogy messziről tudjunk exponálni, a vakut pedig kézbe fogjuk és körbejárjuk vele a témánkat. Minden egyes exponál máshonnan világítjuk meg egy előzetesen kigondolt koncepció szerint. Ha egy 5 vakus világítást eszeltünk ki, akkor öt expót készítünk egyetlen vakuval, egymás után 5 különböző helyről világítva,  imitálva ezzel gyakorlatilag az öt lámpás világítást, csak így nem egy képen látszik az öt lámpa fénye, hanem 5 különböző képen.

Mivel a kameránk (és persze a statikus témánk) ez idő alatt mozdulatlan maradt, nincs más dolgunk, mint Photoshopban az egyes képeket egymás fölé, külön rétegre tesszük és minden képből a megvilágított részletet használjuk. Megtehetjük ezt úgy is, hogy kitöröljuk a nem kellő részeket az egyes rétegekből, de ez a módszer veszélyes mert nem korrigálható igazán, sokkal jobb a rétegmaszk használata, amire feketével vagy fehérrel festve tudjuk láttatni vagy elrejteni az adott képréteg tartalmát.

Épp így tesznek az alábbi két videóban is, persze a maszkolás folyamatát nem követhetjük végig, hiszen egy komolyabb fotónál többórás munka lehet, de az egyes már maszkolt rétegek hatását bemutatják azzal, hogy az alapképre egyesével kapcsolják be őket.

Ezzel a technikával csak egy szívás van, ha a munka felénél véletlenül belerúgunk az állványba és az elmozdul. Ilyenkor kezdhetjük elölről a folyamatot. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here