MEGOSZTÁS

Univerzális TTL rádiós vakukioldót mutattak be, mely számos olyan funkcióval bír, amit eddig nem láthattunk.

A Cactus a tengerentúlon meglehetősen népszerű rádiós vakukioldó, első között voltak a piacon, azóta is nagyon sokan használják olcsósága és megbízhatósága miatt. Magyarországon valamiért nem igazán terjedt el ez a márka. A cég most bemutatta V6 típusjelzésű rádiós kioldóját jópár olyan innovációval, amire eddig gondolni sem mertünk. Lássuk sorban.

Univerzális
Az még hagyján, hogy egy TTL kioldóról beszélünk, mely csoportokat is kezel, de a Cactus V6-ot úgy alkották meg, hogy egyszerre kompatibilis a Canon, Nikon és Pentax TTL rendszerekkel. A Yongnuo készített már olyan vakut, ami optikai kioldásnál Canonnal és Nikonnal is tud kommunikálni, de csak optikai kioldáskor és vagy az egyikkel, vagy a másikkal, egyszerre a kettőt nem tudja. Ezzel szemben a Cactus V6 rádiós TTL technológiára képes és egyszerre egyidőben tud különféle vakurendszereket TTL módban kezelni. Ha tehát van egy háromvakus szettünk, amiben az egyik vaku Canon, a másik Nikon, a harmadik Pentax (vagy épp egy Metz vagy Sigma vaku előző három variációja), a Cactus V6-nak nem jelent problémát, egyszerre tudja mindhármat vezérelni. A cég ugyanis 30 ismert és népszerű TTL vaku profilját programozta a készülékbe.

Tanítható
Mi van akkor, ha olyan vakut használunk, ami nincs a Cactusba programozva. Semmi gond, ha ez egy TTL vaku, akkor a Cactus V6 képes megtanulni az adott vaku profilját és onnantól azt a típusú vakut is vezérelni tudja. Ráadásul a V6 firmware-je frissíthető, így vélhetőleg a gyártó is up-to-date tartja majd a készülék alapszoftverét.

Konzisztens
Ha ennyiféle vakuval használjuk, felmerülhetne a kérdés, hogy mi van akkor, ha ezek vakuk különféle teljesítményűek, így egyiknél az 1/2 erő nem akkorát villan, mint a másiknál. A Cactus erre is gondolt, ezért benchmark rendszert használ, biztosítva ezzel azt, hogy a vakuk “centire” pontosan összhangban legyenek egymással. Az alábbi táblázat jól illusztrálja ezt:

A Cactus V6 fényértékben határozza meg a kibocsátandó fény mennyiségét, és ennek megfelelően dolgoztatja a különféle vakukat. Ha a kívánt fénymennyiséghez az egyik vakunak 1/16 erőn, egy másiknak meg 1/64-ed erőn kell villannia, akkor eszerint villantja el őket.

Gyors és precíz
A Cactus szerint a V6 hátulján található dedikált tárcsának köszönhetően ezt a rádiós kioldót lehet a leggyorsabban kezelni.

Nem csak gyors azonban a V6, de precíz is, ugyanis rendszervaku fronton egyedülálló módon a Cactus V6-tal a vakuinkat nem 0,5, de még csak nem is 0,3 fényértékenként szabályozhatjuk, hanem egészen finom lépésekben, 0,1 FÉ-ként. Ezt akkor is kicsikarja a Cactus a vakukból, ha amúgy alapesetben nem képesek ilyenre.

A fent leírtakon kívül a Cactus V6 tud még alacsony fogyasztású üzemmódot, beépített optikai kioldó van benne (gondolom itt a CELL üzemmódra céloznak, vagyis másik vaku fényét tudja érzékelni és így elvillantja a rajta lévő vakut), képes váltott módban működni (fényképező és vakukioldó szinkronban), tud késleltetett módban működni, és mindezt mindössze 55 dollárért. Egy dolog hibádzik, miszerint a vázra és a vakura is egy-egy ilyen 55 dolláros egységet kell venni, amit lehetett volna egyszerűsíteni, hiszen a vaku alatt lévő egységre tök felesleges az LCD kijelző és a megannyi kezelőgomb. Jó lett volna, ha kiadnak mellé egy dedikált és egyszerűsített vevőegységet jóval olcsóbban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here