MEGOSZTÁS
Beépített vaku fénye (Canon 600D):

A beépített vaku a fotós ellensége, vallom ezt én és szerintem sokan egyet értenek ezzel. Mivel egy nagyon pici felületről érkező fényről van szó ami ráadásul közel helyezkedik el az optikai tengelyhez. Durva kemény árnyékot hoz létre.

Rendszervaku (Yongnuo YN568 EX II) a vázon:
Ha egy rendszervakut hasonló módon a gépre helyezve direktbe használunk, hasonló lesz az eredmény a beépített vakuhoz. Megfigyelhető, hogy az árnyék helyzete megváltozik, mivel a fényforrás távolabb kerül az optikai tengelytől.
Rendszervaku (még mindig a vázon) a mennyezetről derítve:
Szemben a beépített vakuval a legtöbb rendszervaku feje elforgatható és dönthető, ezáltal mi mint felhasználó dönthetjük el, hova irányítsuk a fényt. A leggyakrabban használt megoldás a mennyezetről történő derítés. Máris sokkal természetesebb megvilágítás jön létre. Az árnyék formája és helyzete az áll alatt figyelhető meg a legjobban ezen a képen. Ha így használjuk rendszervakunkat mindig vegyük figyelembe a mennyezet színét, érdekes meglepetések érhetnek bennünket ha például egy bordóra festett felületről verődik vissza a fény.

Rendszervaku állványon direkt megvilágítás:
Amikor a rendszervakut egy külön állványra tesszük a lehetőségeink megsokszorozódnak.  Ezen a képen, a fény lágyítása nélkül, direkbe villant a vaku. Karakteres kemény fény jön létre.

Rendszervaku állványon áteresztő ernyővel (110cm):

Talán az egyik leggyakrabban választott megoldás. Nagyon természetes szórt fény jön létre. Mivel állványon van a vaku, helyzete könnyen változtatható.

Rendszervaku állványon ezüst reflex ernyővel (101cm):

Ezüst ernyővel nagyon hasonló a helyzet az előző variációhoz viszonyítva. Annyi különbség figyelhető meg, hogy a fény-árnyék átmenet élesebb, karakteresebb lesz.

Rendszervaku Dodi-boxszal (70cm):

A Dodi-box az egyik legnépszerübb fényformáló a rendszervakut használók körében, segítségével irányított szórt fényt hozhatunk létre, hasonlóan bármely softboxhoz. Természetesen igaz itt is, minél nagyobb felületről érkezik a megvilágítás annál lágyabb lesz a keletkező fény.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here