MEGOSZTÁS

Többször is írtunk már a Godox új rendszervaku tartójáról, ami egy mindenes, all-in-one vakuadapter, azt kell mondjam minden rendszervakut használó fotós álma. A tesztpéldányt speciel vissza sem adom, vonják le szépen a fizetésemből. Ez az az ultimate vakutartó megoldás azt hiszem, amit már régóta kerestem.

A Godox Multi (vagy alternatív nevén S-Type) ugyan egy műanyag cucc, de elég masszív anyagból készül, cserébe könnyű tudott maradni. A koncepció lényege, hogy a vakut nem a vakutalpnál fogva erősítjuk a tartóba, hanem egy csavarral működtethető satuval a vaku fejét szorítjuk az adapterbe. A satu belülről gumírozott, így nem kell “csutkára” húzni, hogy megtartsa a vakut, elég épp csak rászorítani. Ennek a koncepciónak köszönhetően a vaku nem akad bele semmibe, a kezelőfelületét pedig úgy forgatjuk-hajtogatjuk, ahogy akarjuk, vagyis úgy, hogy rálássunk és könnyedén kezelni tudjuk még egy magasabb állványon is. Papoltam itt a Yongnuo új LCD kijelzőiről, hogy milyen jó a betekintési szögük…hát pont ennyi ideig tulajdonítottam ennek jelentőséget: ha a Godox Multit használjuk olyan szögbe állíthatjuk az LCD-t, ahogy rálátunk, nincs szükség itt mindenféle technikai truvájra.

A vaku körül háromfajta fényformáló rögzítési lehetőséget találunk, ezért lett Multi a neve. Adott egy peremes lehetőség, amire a Lastolite Ezyboxot és a kínai/koreai klónjait rögzíthetjük, ez ugye beakasztós megoldás, a gyorsan nyitható/csukható softboxok merevítésébe tudjuk beakasztani a vakutartót, épp úgy, mint ezen boxok saját tartómegoldásaiba, de bizton állíthatom, hogy a Godoxé jobb mindenkiénél (mármint a Lastolite Ezybox Hotshoe és a kínai klónok tartómegoldásánál is). Emiatt persze még nem váltanánk a Godoxra, hiszen minek vegyünk egy új tartót, ha már van egy, amit az Easyboxhoz kaptunk anno. Csak azért mert kényelmesebb, még nem biztos hogy megvesszük.

Viszont azért, mert a Godox Multin Bowens bajonett, sőt ernyőtartó foglalat is van, így már érdemes elgondolkodni. Minden fényformálónkhoz egyetlen rendszervaku-tartó adaptert használhatunk! Értsd úgy, hogy a helyszínen felteszed a rendszervakut, és ha Easybox kell, ha stúdióvakuhoz készült softbox vagy octobox kell, ha beauty dish kell, ha ernyő kell, ha szűkítő kell, tökmindegy, a vaku és az adapter marad a helyén, csak a fényformálókat kell cserélgetni.

Ráadásul a Bowens adapter is szépen kidolgozott, nem csavaros, mint a korábbi tesztünkben szereplő vakutartók esetében, hanem rugós zárat találhatunk benne, épp úgy, mint a stúdióvakuk fejében. Befelé bekattan, lezár magától, eltávolításkor pedig egy rugós kart kell meghúzni a kioldáshoz. A Godox még olyan kis részletekre is figyelt, hogy rugós fémlapkákat tegyen a bajonettbe, így kioldáskor ezek finomnak kilökik a bajonettet a foglalatból. Emiatt ez olyan magabiztossággal és kényelemmel használható, mint bármelyik stúdióvaku saját bajonettje.

Ernyőtartóból kettőt is találunk a Godox Multin, az egyikbe csavarral rögzíthetjük az ernyőt (ld kép fent), a másik csak egy sima lyuk, utóbbi nem tudom minek került rá.

Egyetlen dolgon elbukhatna még ez a vakutartó, az pedig a szorítómegoldás, de szerencsére nem teszi, a Godox erre is odafigyelt. Ugyan nem fém, nem fogazott, hanem műanyag az egész, de valahogy sikerült olyan masszívra megcsinálni, mintha az állványfejekben megismert olajos ellenállás lenne benne. Persze szó sincs ilyesmiről, de kellő mértékben feszes, egy nagyobb softboxot is lazán megtart, de ha kilazítjuk se billen le olyan könnyen, lazított állapotban is erőkifejtés kell az adapter (és a fényformáló) billentéséhez.

Az állványfoglalata is műanyag, de csak kívülről, a belseje, szorítója fémből készült.

Bizony az árát elkérik, 9.490 Ft, tudom, hogy nem olcsó, de ilyen frankó rendszervaku tartót még nem pipáltatok! Az első szállítmányt tudtommal el is kapkodták, az utolsó darab nálam maradt a tesztre, de ezt se fogjátok viszontlátni a boltban, az tuti, megy szépen a táskába! 😀 Hamarosan újabb szállítmány érkezik, érdeklődjetek a Mikrosatnál (pláne úgy, hogy a webshopból be sem tudom linkelni, nem találom sehol…ejnye :P)

UPDATE: Link a webáruházba

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .