MEGOSZTÁS

Nemrég jelent meg az Aurora fényformáló gyártó új rendszervaku tartó megoldása, az Aurora SRSB, melyet softboxokkal használhatunk, és egy időben két rendszervaku fogadására is alkalmas. A Mikrosatnál nem sokkal a megjelenést követően a polcra is került, így lehetőségem volt kipróbálni.

Két darab rendszervakut sima Bowens bajonettbe sajnos nem lehet beerőszakolni, mert a szabványnak nincs akkora átmérője, hogy beférjenek. Erre kínált megoldást az Aurora azzal, hogy SRSB adapterén nem Bowens bajonettet kínál, hanem saját speedringet, aminek a nyílása jóval nagyobb a Bowenses softboxok speedringjénél, így két darab élére állított rendszervaku könnyedén belefér, még a nagyobb fejjel rendelkezők is.

Ennek persze ára van, a meglévő softboxainkat nem a saját Bowens bajonettes speedringjükkel kell használnunk, hanem az Aurora gyűrűjébe kell a box pálcáit beilleszteni és ezzel összeszerelni a boxot. A ring úgy van kialakítva, hogy betűzhetjük sima softboxok, stripboxok és octaboxok pálcáit is az erre kialakított helyekre. Ez még nem is lenne annyira nagy kompromisszum, a dupla vakus lehetőség árát akkor kell megfizetnünk, ha másfajta fényformálót szeretnénk használni (pl. beauty dish, reflektor, szűkítő, ernyő), ugyanis ezek nem kompatibilisek az Aurora SRSB-vel: se Bowens bajonett, se ernyőtartó nincs rajta, csak softboxokkal lehet használni. Az már más kérdés, hogy a többi fényformálót (mondjuk az ernyőt leszámítva) érdemes-e egyáltalán rendszervakuval használni?

Ha két azonos rendszervakut használunk egy helyett, akkor 1 FÉ plusz erőt kapunk, ami kültéren, erősebb nappali fényben jól jöhet. A két vakut egymással szembe fordítva praktikus felszerelni, hogy a kezelőfelületük kifelé nézzen és hozzáférhető legyen. A “kövérebb” vakukkal azért itt lehet tili-tolizni, hogy elférjenek egymás mellett, de szerintem minden típus belefér az adapterbe.

Ami egyébként egy kör alakú hordtáskában érkezik szétszerelve, összerakva ne is nagyon akarjuk szállítani, mert túl nagy helyet foglal, az egész adapter szerintem kategóriájában a legnagyobb és legnehezebb darab. Minden alkatrésze fémből van, az állvány adapterre kell a speedringet és a két vakut tartó T-elemet rögzíteni, szétszereléskor pedig mindegyiket érdemes eltávolítani. Ezeket egy-egy kézzel működtethető csavar tartja, és egy-egy dudor illeszkedik a tartósínekbe, hogy az egész cucc az egy tartócsavar körül ne tudjon elforogni.

Apropó elforgás: azt elfelejtettem említeni az elején, hogy az Aurora speedringje úgy van kialakítva, hogy a softboxot szabadon forgathatjuk, a vakuk benne persze fixen maradnak.

Az egész adaptert rögzítő billenőfej nem fogazott, de masszívnak tűnik, jól megtartja a nagyobb boxokat is, a szorítócsavarja is kellően nagy, de mivel a már említett síneket mindenhol egy csavar (és egy dudor) tartja, ezért az egész rendszer nekem egy kicsit kotyogós, lötyögősnek tűnik, mert az egész rendszer nagy és terjedelmes. Persze minden fixen a helyén van, a vakuk is szépen rögzíthetők a saját szorítóval rendelkező vakupapucsokba, bár itt a fém talpas vakuk és rádiós kioldók favorizáltak, egy műanyag talpra azért nem bíznám a vakuim biztonságát.

Az Aurora SRSB dupla rendszervakus adapter ára közel 19.000 Ft, szóval megkérik az árát. Ennyi pénzért kapunk egy minőségi rendszervaku tartót, amiből nem spórolták ki az anyagot, illetve kapunk plusz egy fényérték előnyt. Nem kapunk viszont hozzá softboxot, azt külön kell megvenni (persze saját speedringgel, amit aztán a fiókba tehetünk, ha csak és kizárólag az Aurora SRSB-hez vettük).

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here