MEGOSZTÁS

Brutális LED lámpát kaptam tesztelésre. Több szempontból is más ez a lámpa, mint a szokásos LED tablók. Az egyik a teljesítménye, a másik a kialakítása, ami megkülönbözteti a Jinbei termékét az eddig megszokottól.

A Jinbei EF-200 ugyanis egy 200W-os LED fényforrás, márpedig LED-ek között a 200 watt nem semmi. A használható fénymennyiség persze függ az alkalmazott fényformálótól is, de nagyjából elmondható, hogy ez kb 1500-2000W halogén fényteljesítménynek felel meg. Erről mindjárt lesz még szó.

Az EF-200 LED 5500K színhőmérsékletű fehér fényt bocsájt ki, látszólag egy hatalmas dióda van benne, ami teljesen sík. (valójában sok apró diódát látni, de nem értek a LED technológiához, hogy ez most egy nagy diódának számít-e vagy sok kicsinek).

A fényforrás közelről

Egy halogén izzóhoz képest ez jóval barátságosabb megoldás, nem olyan sérülékeny és persze nem termel annyi hőt. A lámpa háza meglehetősen nagy és nehéz, épp olyan, mint egy fejgenerátoros stúdióvakué, és aktív (ventillátoros) hűtéssel rendelkezik, ami kell is, mert ha a dióda felől nem is sugároz annyi hőt, a ház azért melegszik rendesen. Ellenben a rácsatolt fényformálókat nem fenyegeti a megégés/elszíneződés veszélye, továbbá kikapcsolás után megfoghatjuk, nem fogják szénnéégetni a kezünket a fémrészek.

Merthogy csatolhatunk rá szinte bármilyen fényformálót, ugyanis Bowens bajonettes a “kicsike”, illetve ellátták egy ernyőtartóval is az állványcsatlakozásnál, ahogy kell. A sík fényforrás miatt azonban egy beauty-dish használata esetén kiszökik a direkt fény is a fényformálóból, így egy fényes gyűrűt eredményez a lágyabb fényt produkáló középső területek körül, ahová ráadásul így kevesebb fény jut. Egy jobban kiálló halogén izzó fényét a beauty jobban koncentrálja középre és nincs gyűrű kívül. Ellenben egy ernyőreflektorral használva egyértelmű a sík fényforrás előnye, sokkal jobban tudja a reflektor koncentrálni a mélyen ülő dióda fényét, mint egy 5-10 cenitre kiálló halogén izzóét. Egy long focus reflektorral valószínáleg megint más lenne a helyzet.

Ernyőtartó
Beauty dish-vel

Összehasonlításképpen nem maradt más tehát, mint a softbox, aminél nagyjából mindegy, hogy mennyire áll ki a fényformáló a bajonettből. Ez alapján nagyjából 0,5 Fényértékkel többet tud a Jinbei EF-200 LED egy 1000W-os halogén izzónál, vagyis valóban kb 1500W teljesítménynek felel meg. Ezt én csak szemre, RAW konverterrel néztem, a srácok a Mikrosatban fénymérővel 1Fé pluszt mértek ki, ha azt vesszük alapul, akkor 2000W.

Napsütéses délután LED-del

Hogy ez mire elég? Egy 2000W-os Fresnel reflektorral már lehet napsütést imitálni (ne feledjük a filmesek ezt 20.000W-tal teszik), de a Fresnel azért jobban hasznosítja az izzó fényét, ellenben egy reflektor feltéttel a Jinbei EF-200-zal is bátran bevilágíthatunk pl teraszról a szobába, látszani fog a fénye. Déli napsütés árnyékában is adhatunk némi főfényt vele kb 2-3 méter távolságból, közelről használva pedig akár verőfényes napsütést is deríthetünk vele, de ez már nagyon feszegeti a határait. Mindenesetre erősebb bármelyik LED tablónál és a Bowens bajonett miatt sokrétűbb is a használata.

Gyenge főfényként kora délutáni árnyékban

A teljesítményét 10 lépésben szabályozhatjuk a hátulján lévő +/- gombokkal, kijelző nincs, csak szemre megy a dolog, az egész cucc egyszerű mint a faék. Találunk a hátulján még egy kis antennát és egy csatornakapcsolót is, ugyanis létezik hozzá távirányító, a Mikrosatnál egyelőre csak távirányító  nélkül vásárolhatjuk meg. Ha ez változik, biztosan jelezni fogják a webshopban, ahol egyébként a Jinbei EF-200 LED a cikk írásakor 142.600 Ft, vagyis egy jobb stúdióvaku árában van.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here