MEGOSZTÁS

Ennek a cikknek sem mertem Teszt nevet adni, mert amit műveltem nem igazán nevehető tesztelésnek. Az elsődleges problémám az, hogy fogalmam sincs mire jó egy ilyen makro-körvaku. Oké persze, árnyékmentes makrózáshoz. De akkor miért lehet állítani a jobb és baloldali villanócső erejének arányát? Hogy “fordulós” világítást tudjunk kreálni? Akkor már nem körvaku. Na lényeg, tegye fel a kezét, aki ilyennel tudott valaha jó képet készíteni!

Ennek a vakunak van egy E-TTL verziója is, melyről korábban írtam is már. A most tárgyalt változat lényegében ugyanaz, mint a korábban tárgyalt, annyi különbséggel, hogy nincs benne automatika, manuális vaku, ami bármilyen gépvázzal használható és akkorát villan amekkorára beállítjuk.
Alapesetben választhatunk, hogy csak A, vagy csak B oldal villanjon, vagy mindkettő egyszerre (MODE gomb) és ezek teljesítményét 1/1 és 1/64 között állíthatjuk egy, vagy egyharmad fényértékenként. A RATIO gombot megnyomva valójában nem arányt állítunk (mint a TTL veziónál 1:1 és 1:8 között), hanem külön-külön tudjuk szabályozni az A és B oldali villanók erejét. 
A villanócsövek között itt is kapunk fókuszálást segítő LED fényeket, közelfotózásnál ezek komoly segítséget jelenthetnek, de szükség esetén egy gombnyomással kikapcsolhatjuk őket.
Hát nagyjából ennyiben ki is merült az YN-14M tudása, már csak olyan finomságokat kapunk, amit a Yongnuotól megszokhattunk: megvilágított LCD kijelző, hangjelzés és néhány Fn funkció, melyhez sajnos a használati útmutatóra van szükségünk, a kijelzőn csak 01-től 06-ig látjuk a listát. Hogy ezek a számok milyen funkcióállítást takarnak, az a használati útmutatóból derül ki, úgymint energiatakarékos mód ki-be kapcs, hangjelzés ki-be kapcs (ezt dedikált gombbal és végezhetjük egyébként), sleep mód aktiválásának ideje, gyors ki-bekapcsolás aktiválása, LCD háttérvilágítás ideje, gyári beállítások visszaállítása.
Maga a körvaku felpattintós, a hozzá való adaptereket a csomagolásban találjuk, 52mm-től 72mm-es szűrőméretig (kivéve 62mm). A vaku elforog az adapteren, így nem csak jobb-bal világítást hozhatunk létre, hanem alsó felsőt is igény szerint.
A helyzet viszont az, hogy annyira közel van egymáshoz a két villanócső, hogy csak nagyon közeli témáknál tudunk velük kontrasztos világítást létrehozni. Biztos megvan ennek a felhasználási területe. Azt viszont ebben a cikkben is elmondanám, hogy senki ne vegyen ilyen vakut azért mert olyan portrét akar készíteni, amiben kör alakú csillanás van a modell szemében. Azok NEM ilyennel készülnek, hanem komolyabb 50-60cm átmérőjű körvakukkal vagy akár 1m átmérőjű, házilag gyártott ringlighttal.
A vaku vezérlőjén találunk még PC szinkroncsatlakozót, és külső elemtartó csatlakozási lehetőséget. A Yongnuo YN-14M ára 32.500 Ft.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here