MEGOSZTÁS

Én azt se tudtam, hogy ez a márka még él, annyira Sekonic-súlyozott a piac. Szóval a Gossen bemutatta a Sixtomat F2 fénymérőt, 200 angol fontos áron. Ez átszámolva…hát mondanám, hogy kb 70ezer Ft, de leragadtam a pár hónapja még aktuális 360Ft-os font árfolyamnál, ami ma már 380, szóval több mint 70ezer.

A Sixtomat F2 képes állandó és villanófényt is mérni egytized fényérték pontossággal. Ez egy végletekig lecsupaszított fénymérő, lehet vele beeső és visszavert fényt mérni és nagyjából ennyi, a tudása, ennél több nem is igazán kellhet. Cserébe nem is annyiba kerül, mint a mindenféle extrákkal felvértezett, 100ezer+ Ft-os high-end fénymérők.

Mondjuk van még egy hasznos funkciója a Sixtomat F2-nek: képest megmutatni a környezeti fény és a villanófény arányát, így könnyebben állíthatjuk be kültéri fényeinket. Külsőben fotózók ezt biztosan szeretni fogják. Egyéni beállítástól függően a kis Gossen képes 1/2 és 1/3 FÉ skálával is mutatni az eredményeket. Az oldalán PC szinkron csatlakozó van, így a fénymérővel is elsüthetjük a vakukat, vagy használhatjük a CELL módot.

Videósok számára szolgál a “Cine” mód, mely 25 és 30fps-t is támogat. A készülék egyetlen AA elemmel működik.

Felmerülhet a kérdés, hogy a mai világban szükség van-e fénymérőkre, hiszen az eredményt látjuk az LCD-n. Én ezt az állítást cáfolnám, jóllehet nekem sincs fénymérőm, de régóta szeretnék egyet, csakhát drágák (egyszer vettem egy halál gagyi 15ezer Forintosat, olyan anyagból készült, mint a céllövöldében szerezhető műanyag játékpisztolyok kb, de sajnos nem pontos a mérése).
Azért cáfolnám az előbbi állítást, mert egyrészt az LCD sokszor nem a valós eredményt mutatja, ugyanis az egy kamera által generált JPEG kép amit látunk, mi meg RAW-ban fotózunk, ráadásul az LCD által mutatott kép világossága erősen függ az LCD aktuális fényerejétől. Ha van olyan szerencsénk, hogy ez automata a gépvázunkon, némileg jobb a helyzet, de ha manuális, akkor meggyűlhet vele a bajunk. A Sekonicnak láttam egyszer egy katalógusában a fénymérővel kimért fotó hisztogramját és egy kissé félreexponált majd utólag kijavított fotó hisztogramját. Hát mondanom sem kell, hogy utóbbi csipkésebb volt. De nem is ez a lényeg. A lényeg az szerintem, hogy egy vakus, pláne egy többvakus beállítást egy fénymérővel sokkal hamarabb fel tudunk állítani egy helyszínen, mintha az LCD-vel próbálkoznánk. Ezért jó a fénymérő, nem azért mert nélkülözhetetlen lenne. Egész egyszerűen időt spórolhatunk vele.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here