MEGOSZTÁS

Állítólag ez most már tényleg az. Mondom röviden a sztorit.

Pár hónapja cikkeztünk arról, hogy a Cononmark nevű kínai vakugyártó konkurenciát kívánt állítani a Profoto B1 stúdióvakunak, mely a világ első TTL vezérlésű, akkumulátoros stúdióvakuja. Borzasztó izgalmasan hangzott, hiszen a Profoto a stúdióvakuk Rolls Royce-a, ennek megfelelően az ára is csillagászati, így nagy reményeket fűztünk a kínaiakhoz, hátha sikerül nekik olcsóbban megcsinálni ugyanezt.

Aztán nem sikerült. A mai napig nem tudjuk mi volt a célja a Cononmarknak a K4S vakuval (melynek tesztjéről itt olvashattok), ugyanis már azt is E-TTL + HSS vakuként hirdette, de valójában csak egy manuális vaku volt, mely az E-TTL technológiát használta a gyorsszinkron eléréséhez, ámde automatikus TTL teljesítményszabályozásra nem volt képes. Csakhogy ezt a cég elfelejtette közölni a vásárlókkal. Leteszteltük, nem találtuk nyomát TTL vezérlésnek, letesztelte a Pixinfo is, ők elegánsan kikerülték ezt a kérdéskört, és letesztelte a LightingRumours.com weboldal is, ahol szintén leírták, hogy a cég állításával ellentétben nincs TTL funkció a vakuban, de ott már belengették az utódmodell érkezését, amiben lesz.

Nem kellett sokáig várni a Cononmark K4T Leopard nevű akkus stúdióvakura végül, ma jelentette be a gyártó. A K4T már valóban TTL teljesítményszabályozást ígér (a jelek szerint egyszerre Nikon i-TTL és Canon E-TTL kompatibilitást!) a manuális mód mellett, és elődjéhez hasonlóan ebben is van HSS gyorsszinkron mód, ami 400Ws teljesítménnyel bizony lelkesítő dolog, bátran lehet rövidíteni a záridőt, mert a vakunak vannak teljesítmény tartalékai. Ezzel a Cononmark K4T a Profoto B1 vakut is veri, három szempontból, az egyik a HSS gyorsszinkron megléte, a másik a kompakt méret és könnyű súly, a harmadik pedig az olcsóbb árfekvés (975 dollár). Ami a Profoto mellett szól az nyilván a kifinomultabb minőség, a +100Ws teljesítmény és a különféle kiegészítők sora.

Merthogy azzal sajnos számolni kell, hogy a Conomark Comet bajonettel rendelkezik, így a Bowens fényformálóinkat nem tudjuk használni vele csak extra adapter segítségével.

Visszatérhet hát a kezdeti lelkesedés, amit akkor éreztünk, amikor a Cononmark K4S megjelent, bár jó lenne, ha valaki ezt végre megcsinálná Bowens bajonettel is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here