MEGOSZTÁS

Immáron szettben is lehet kapni a Godox multifunkcionális vakutartóját és az ehhez tartozó speedboxot. Magát a vakutartót már kiveséztük egy korábbi cikkünkben, most magáról az összehajtható softboxról lesz szó.

A szettben egy, a Lastolite Ezybox Hotshoe fényformálójához hasonló, gyorsan összecsukható, 80x80cm-es softboxot találunk. Több tesztben kifejtettem már, hogy az eredeti Lastolite és a kínai kópiák közti különbség elsősorban a felhasznált anyagokban, és a részletmegoldásokban rejlik, a kínaiak közül ki jobban, ki rosszabbul oldja meg az utánzást. A Godox megoldása a jobbak közé tartozik, de ez is hagy némi kívánnivalót magaután.

Ezen a gyors-softboxok lényege az, hogy nincs bennük merev fém feszítőrúd, mint a hagyományos boxokban, hanem a derítőlapok keretéhez hasonló, hajlékony merevítést kapnak, ezáltal összecsukhatók. Először félbe kell hajtani, majd a derítőlapokhoz hasonlóan mecsavarni, és kör alakúra hajtani. Ennek a megoldásnak köszönhetően kis helyen elférnek, és gyorsan hadrafoghatók, illetve elpakolhatók, annak, aki nem stúdióban dolgozik állandó körülmények között, egy ilyen box ajándék. A speedboxokat rendszervakukhoz fejlesztették, a vakut tartó megoldásban a multifunkcionális adapterrel meggyőződésem, hogy a Godox jár legelőrébb, még az eredeti Lastolite-ot is megelőzi, mert a Godox megoldása biztosabban tartja a rendszervakut, praktikusabb, és használhatjuk akár ernyővel vagy Bowens bajonettes egyéb fényformálókkal is.

A box belseje ezüst színű, és dupla diffúzorral rendelkezik. A belsőt hagyományosan gumis fülekhez kell csatolni, a külső pedig tépőzárral rögzül a boxhoz. Ezek anyaga (főleg a külsőé) vékonyabb a Lastolite-énál, de a dupla vászonnak hála így is szépen szórja a fényt. Ezeket azért írtam le elsősorban, mert még mindig akad a piacon olyan kínai speedbox, amiben csak egy darab, külső diffúzor van, ezeknek a fénye nem olyan egyenletes, mint a dupla diffúzorosoké.

A Godox softboxánál is nagy peremeket találunk a külső diffúzor körül, ezáltal még irányítottabb a fénye. A cikk elején említettem ugyanakkor, hogy hagy némi kívánnivalót maga után. Azért írtam ezt, mert ez a 80×80-as box is lóg a tartómegoldásán, épp úgy, mint az összes többi kínai speedbox. Eddig úgy tűnik, hogy együl a Lastolite-nak sikerült megoldania azt, hogy a nagyobb méretű speedbox ne fittyedjen le. A 60×60-as méreteknél nincs ilyen probléma, mert azoknak a súlya a mervítő teherbírásához képest még arányos, így egyenesen állnak, de a 80×80-as boxok már nehezebbek, mint amit a beléjük varrt műanyag merevítés egyenesen tudna tartani, emiatt kissé lóg az egész. Annyi a szerencse a dologban, hogy a legtöbb esetben a softboxszal amúgyis fentről elfelé világítunk, így kevésbé kell buktatni a vakuadapterrel, de ettől függetlenül nem néz ki valami szépen, és amikor a softboxot ráakasztjuk a vakupadapter peremére, érezni is, hogy a fizika határait feszegetjük. Leesni (a peremből kibillenni) nem fog, de nem áll olyan stabilan, mint a 60×60-as. Csak azt tudnám, hogy a Lastolite hogyan tudja kiküszöbölni mindezt? Gondolnánk, hogy erősebb merevítéssel, de akkor nehezebb is lenne összecsukni, márpedig nem nehezebb.

A képpáron jól látható a softbox lógása az egyenes álláshoz képest, illetve megfigyelhető a “határokat súroló” tartógyűrű az adapter felső részén.
Egy szó mint száz a Godox szettje elég jó, használható, de nem 100%-ig tökéletes és nem igazán professzionális felhasználásra való (legalábbis a softbox része, a vakutartó adapter a legjobb a világon!). Vegyük figyelembe ugyanakkor, hogy a Godox 80×80 softbox ára a Lastolite szettjének kb fele, így azért már más a gyermek fekvése.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here