MEGOSZTÁS

Teszkógazdaságos vaku járt nálam. Röhögtem, de működik! 🙂 A Cononmark USA350 típusú gépsárkánya kezdő fotográfusoknak való, esetleg profiknak pénztakarékos backup-vakuként. Ezzel a vakuval visszautazunk az időbe.

Miért mondom ezt? Azért, mert a mai szemünkkel már megmosolyogjuk ezt a vakut, pedig 20 évvel ezelőtt minden vaku ilyen volt. Fapados funkciók, fapados kezelőszervek és némileg korlátozott használat. Mesélem sorban.

Fapados funkciók alatt azt értem, hogy ez a vaku tud villanni, 300Ws teljesítménnyel, az erejét is állíthatjuk természetesen egy tekerővel, de aztán ennyi. Se TTL, se extragyors villanási idő, se extragyors feltöltési idő, se semmi. Nincs digitális kijelzés, de még a teljesítményszabályozó potméter fölött sem jelzik, hogy hol van az 1/4 meg az 1/2 erő. Érzésre toljuk, 1/1-től 1/8-ig. Jó az, úgyse nézegeted a feliratot! A teljesítménye egyébként a tesztem alapján konstans, nem igadozik.

A vaku másik vaku fényére is el tud villanni (CELL), ezt a funkciót, ha akarjuk ki tudjuk kapcsolni, ugyanígy a feltöltés hangjelzését is, aminek három állása van, de egyre nem jöttem rá micsoda: B – OFF – BB (vagyis csipog-kikapcsol-???). BB módban nem csipog. Természetesen nagy-jack szinkronaljzatot is találunk a hátulján.

Na mindegy, a kapcsolókon mosolyogtam a legjobban, a 80-as években használt kazettásmagnómon voltak ilyen kapcsolók. Lehet, hogy a Videotonban megmaradt pártízezer, és a Cononmark felvásárolta a készletet? 😀 De végülis teszik a dolgukat, a Videoton, Akai, és TDK készülékekben még ma is működnek ezek a kapcsolók, hacsak a Bambit bele nem öntöttük, és/vagy túlélték az elmúlt 3 évtizedet.

A Cononmark USA350 feltölési ideje full erőn kb 3-3,5 másodperc méréseim szerint, mondanám, hogy gyengébb módban nincs feltöltési idő, ezért folyamatosan nyomhatjuk az expokat, de ezt nem ajánlom senkinek, ugyanis a vakuban nincs aktív hűtés (magyarul hűtőventillátor), így egy komolyabb sorozatnál biztosan túlmelegszik, és megfőzzük benne a kondenzátort. Ez nem professzionális vaku, kíméletesen használjuk! UPDATE: időközben tájékoztattak, hogy ha hűtés nincs is a vakuban, túlmelegedés védelem van, így előbb tilt le a rendszer, minthogy megfőznénk a kondit!
Nincs benne leszabályozásnál a vakut elsütő automatika sem, ezért ha a teljesítményét lejjebb vesszük, kézzel ki kell sütni a kondenzátort (elvillantani egyszer a vakut), és csak utána kapjuk meg a csökkentett teljesítményt.

A vakuban a beállítóizzóra sem kell sokat költenünk, ha a gyári Philips kiég, ugyanis E27-es foglalatú, hagyományos „háztáji” izzó van benne, mégpedig 60W-os. Ez nem sok, de rejt magában némi „csalási” lehetőséget, ugyanis, ha megpróbáljuk egy hasonló foglalatú, 60W-os LED izzóval helyettesíteni, jobb eredményt érhetünk el, és a vakut sem égetjük le. A fej egyébként Bowens bajonettes, de az is picit fura, az ember megszokta, hogy a Bowens tüskéit beilleszti a helyére, pár fokot fordít a bajonetten és be is kattan. Ennél egy jó negyed fordulatot kell tekerni, így sínben csúszik a három Bowens tüske, mire elér a zárig és bekattan. Nézzük a jó oldalát, a véletlen kioldás és a fényformáló leesése teljesen kizárt. Lehet, hogy mindez tudatos, hiszen gondolták, hogy ezt a vakut kezdők fogják vinni?

Maga a vaku felépítése egyébként szintén nem egy nagy szám, a ház javarésze fémből van, de a hátlapja, a szorítója mind műanyag, mégpedig az igazi gagyi kopogós fajta.

DE! És itt jön a de. Legyen akármilyen egyszerű is a Cononmark belépőszintű stúdióvillanója, ennek is épp ugyanolyan fénye van, mint egy méregdrága Broncolornak. Oké, bele lehet kötni, bizonyára egy Broncolor sokkal inkább tartja a színét, sokkal stabilabban villan, bla-bla…mind olyan tulajdonság, amit egy kezdő fotós jópár évig még nem fog megtapasztalni és nem is kell neki. A fotográfia a fényről szól, ezzel a vakuval és a rá csatolható Bowens bajonettes softboxok, octaboxok, stripboxok, parabola boxok, beauty dishek, reflektorok, szűkítők, ernyők, parabola ernyők garmadájával épp olyan gyönyörű fényt lehet csiholni, mint bármi mással. Tanuljuk meg a csínját bínját, tanuljuk meg használni, megzabolázni a fényt, tanuljuk meg a mondanivalónkat kifejezni vele. Ehhez nem az a lényeg, hogy van-e aktív hűtés, digitális kijelző, vagy 1mp-es újratöltési idő a vakunkban. Ehhez az a lényeg, hogy villanjon és lehessen formálni a fényét. Azt meg lehet evvel a vakuval is, mi kellhet még a tanuláshoz? Drágább vakut nagyobb tudással ráértek venni később is!

99.000 Ft egy dupla szett a Cononmarkból, és 39.900 Ft csak a fej. Ilyen olcsón nem nagyon kaptok stúdióvakut, pláne nem 2 év garanciával, ami a villanócsőre is kiterjed!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here