MEGOSZTÁS

Ha a Yongnuo YN622 TTL rádiós kioldóddal problémád akadt, nem biztos, hogy egyből szervízbe kell szaladni, leírom én hogy jártam, hátha másnak is segít.

Régóta megvan a Yongnuo kioldóm, amit egy szintén Yongnuo YN500EX vakuval használok, bár ez utóbbinak valószínű semmi köze a sztorihoz. Sokáig szépen működött, aztán elkezdett vacakolni. A tünet végül állandósult, miszerint hiába volt a rendszer szabályszerűen összeszerelve, a Canon menüjéből nem tudtam átváltani a vakut E-TTL-ről Manuál üzemmódba, és a Zoom beállítások is inaktívak lettek. TTL-ben ugyanakkor jól működött a vaku, de manuálba állításkor azt írta ki “Kézi vaku”, ahelyett, hogy bejött volna a menüben a szokásos “E-TTL – Manual – Multi” üzemmód változtatási lehetőség. A vaku zoomfejéhez a kamera menüből egyáltalán nem lehetett hozzáférni, a menüpont szürkére változott.

A neten találtam a megoldásra. A Flashhavoc weboldal írta, hogy mikor tesztelte az YN622 egy korai darabját, problémák merültek fel, és az alábbi trükköt mindenkinek ajánlják, aki hasonló helyzetbe kerül a kioldóval. Csatlakozom, rajtam is segített:

Factory resetet, vagyis gyári beállítások visszaállítását kell végrehajtani a kioldón, ami egyeszerű, mint egy pofon:
1. kapcsoljuk be a kioldót
2. egyszerre nyomjuk meg és tartsuk lenyomva a CH SET és a GP SET gombokat a kioldó két oldalán.
3. várjunk amíg a bekapcsolást jelző LED háromszor villan (piros-zöld villanás váltja egymást háromszor).
4. ismételjük meg minden adóvevő egységgel, amink van.

Voilá, a rendszer ismét tökéletes!

UPDATE: olvasói visszajelzésből derült ki, hogy a fenti tünetet a CH SET többszöri véletlen megnyomása okozza, és a kioldó átvált vegyes üzemmódba, ám az említett gomb 3mp-es lenyomásával visszaállítható. És mindez le van írva a használati útmutatóba is 😀 RTFM – vagyis read the f.cking manual! 🙂 Mentségemre szóljon, hogy nekem nincs olyanom…
Ennek ellenére, ha bármi működési probléma lép fel a kioldóval (kompatibilitási vagy vakuszinkron probléma), a factory reset még segíthet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here