MEGOSZTÁS

Lassan már Yongnuo blogra keresztelhetjük át a vaku.hu-t, dehát mi mást tehetnénk, ha egyszer így pörög a márka? Legalább történik valami.

A minap került ki a Mikrosat facebook oldalára, hogy megérkeztek az első YN560-TX rádiós kioldók, mellyel az YN560-III manuális vakukat tudjuk gépvázról irányítani. Még aznap elfogyott az összes beérkezett példány, pedig szerettem volna egyet elhozni, hogy tesztelhessem itt a blogon.

Az érdekesség az, hogy manuális kioldó ide vagy oda, kiderült róla, hogy ennél is létezik Canon és Nikon változat. Ugyan az alapvető funkciókat mindegyik típus tudja mindegyik márkájú gépvázon, néhány dolog azonban márkaspecifikus. Az egyik nyilván a talpkiosztás, középérintkező mindegyikben van, de a segédérintkezők a Canonnál és a Nikonnál értelemszerűen máshogy vannak elhelyezve. Ezek az YN560-TX esetében a távoli vaku sleep módból való ébresztésére szolgálnak, amely funkció a középérintkezős manuális vakuknál eddig nem létezett, de mivel az YN560-III a Yongnuo kioldóit használva nem a talpán keresztül kapja a jelet, hanem rádióhullámon keresztül, ezért mindegyik manuális Yongnuo kioldó felébreszit ezt a típusú vakut, ha az alvó módba vált. Ez pozitív dolog, de sajnos azt hozza magával, hogy ha élni szeretnénk ezzel a funkcióval, kénytelenek vagyunk márkaspecifikus kioldót venni hozzá (legyen szó RF602, 603, 603-II vagy YN560-TX kioldóról).

A másik funkció ami márkaspecifikus a TX-nél, az a kamera kioldás, értelemszerűen olyan vezetéket adnak hozzá, amilyen gépünk van. Ennél csak két dolgot nem értek. Az egyik, hogy ki használ egy ilyen vezérlőt kamera-távkioldónak, a másik pedig, hogy ha mégis megtesszük, és az YN560-TX-et egy kábellel a kamerához kötjük, mivel hozzuk működésbe? Minek jelét veszi a TX? Valószínűleg az RF kioldókon található Teszt/Kioldás gomb süti el, de ezt már csak egy teszt mondhatja meg. Canon verzió viszont sajnos még nem jött a Mikrosatba, így türelmeteket kérem.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here