MEGOSZTÁS

Tegnap nyilvánosságra hozta a Yongnuo a régóta várt csúcskategóriás vakuját, az YN600EX-RT-t.

A Yongnuo YN600EX-RT gyakorlatilag a Canon Speedite 600EX-RT klónja, némi extra tudással felvértezve – és persze várhatóan töredék áron. A Yongnuo korábban bemutatta már a szintén Canon-klón YN-E3-RT rádiós vakuvezérlőt, a most bemutatott vaku ennek a párja, de természetesen önállóan és meglévő rendszerbe is illeszthető. A Yongnuo rádiós vezérlője és a most bemutatott YN600EX-RT vakuja teljeskörűen, oda-vissza kompatibilis a Canon hasonló rendszerével, így akár már meglévő Canon RT rendszerbe is beilleszthetők.

Az YN-E3-RT kioldó segítségével az YN600EX-RT vaku(kat) a gépvázról tudjuk irányítani, akár TTL, akár manuális módban, ezeket vegyítve, és akár egyszerre, vagy épp külön-külön csoportokba rendezve. Az YN600EX-RT természetesen beépített vevővel rendelkezik, így a fenti, RT-rendszer használata esetén nincs szükség extra vevőegységekre.

Eddig teljesen megegyezik a Canon RT rendszerével, de a Yongnuo termékei ennél még többet is tudnak. A vezérlőegységbe AF segédfény is került, ami a Canonéból kimaradt, az YN600EX-RT vaku pedig kompatibilis a korábbi évtizedekben népszerű optikai (infrás) vakuvezérlési rendszerrel is, így egy meglévő Master vakuval, vagy egy infrás ST-E2 kioldóval is irányíthatjuk, nem különben egy olyan gépvázzal, aminek a beépített, felugró vakuja is képes külső vakut irányítani. Ezt tudja a Canon 600EX-RT is ugyan, de a Yongnuo rátett egy lapáttal és úgy alkotta meg a vakuját, hogy az egyben kompatibilis a Nikon rendszerével is – természetesen csak a fenti optikai slave üzemmódban, de így infrajellel távvezérelve irányítani tudjuk egy SB910, SU800 Masterrel vagy egy Nikon gépvázba épített felugró vakuval. (Épp úgy, mint a Yongnuo YN510EX-et, hiszen az is egyszemélyben kompatibilis a Canon és a Nikon távvezérlési rendszerével, igaz választani kell, vagy ezt, vagy azt használjuk, Canon és Nikon rendszert egy időben kombinálni nem enged)

“Buta” slave módot is tud az YN600EX-RT, vagyis a hagyományos S1 és S2 módokat, amikor csak simán egy másik vaku fényére villan el, mint egy manuális vagy egy stúdióvaku. Megjegyzem a Canon vakujába ez sem került bele.

A Yongnuo RT rendszere ezeken kívül tud HSS gyorsszinkront és 2. redőny szinkront, az YN600EX-RT pedig 60-as kulcsszámú (200mm-es zoomállásban), a zoomfeje 20-200mm között állítható, illetve találunk rajta PC-szinkron csatlakozót, külső elemtartó csatlakozást, és USB-s firmware frissítési lehetőséget is.

Várhatóan októberben fog piacra kerülni, árról még nem tudni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here