MEGOSZTÁS

Mivel egy időben mindkét állvány nálam volt, így kézenfekvő volt egy összehasonlítás, hiszen nagyjából egy liga a kettő, és bizonyára sokan dilemmáznak, hogy melyik legyen. Az ismeretlenebb, de olcsóbb, nagy teherbírású Induro? Vagy a csillivilli, ismertebb, de drágább Manfrotto? Próbálok picit segíteni a kérdésben.

Az Induro állványokat a Mikrosat már ezer meg egy éve árulja, mégis akad még fotós, aki nem ismeri őket, és bőven akad olyan, aki hallott már róla, de nem mert belevágni, pedig az áruk kedvezőbb, mint a versenytársaké, és a teherbírásuk jellemzően szinte duplája az azonos kategóriájú konkurenciáénál. A Manfrotto 190-es és 055-ös szériája pedig olyan népszerű már, hogy gyakorlatilag eladja magát, lazán piacvezető mindkettő a professzionális és prosumer felhasználás terén.

A tesztelt két állvány nagyjából egyforma kategória. Hangsúlyozom nagyjából, mivel a Manfrotto 055-t én inkább valahová az Induro AT213 és az AT313 közé tenném, de az Induronak ott nincs külön típusa. Most a 313-mal foglalkozunk, mert ez volt háznál, illetve a maximális magassága is közel egyforma a Manfrottoéval, továbbá a súlyuk és a lábak vastagsága is nagyon közel áll egymáshoz.

A Manfrotton az MK055XPRO3-3W szettben kapható 3D fej volt, az Induro-n pedig egy Cullmann Magnesit 40200 gömbfej, amit sajnos már nem gyártanak, pedig akkora a gömbje, mint egy billiárdgolyó, és a teherbírása (30kg) is passzol az Induro brutál teherbírásához.

Nézzük az adatokat először: az Induro AT313 összecsukva a fent említett fejjel együtt 84cm, ami épp belefér az állványhoz adott hordtáskába (maga az állvány fej nélkül 71cm). A Manfrotto összecsukva 74cm a fejjel együtt, ez a gyári adat, én 72,5-73-at mértem. A fej nélküli Manfrotto 055 összecsukva 61cm. Itt tehát nyert a Manfrotto, hiszen jó 10cm-rel kisebb, ami szállításnál bizony számít.

Az Induro súlya ezzel a fejjel 3,6kg, a Manfrotto 3,4kg. Ez a különbség nem sok, kézben tartva nem is érezni, de nyilván más-más állványfejek használata esetén ez a különbség nőhet vagy csökkenhet a két állvány között.

Balra a Manfrotto 055XPRO3, jobbra az Induro AT313

A két állvány közti alapvető különbség, hogy a 3 tagú szekcionálás ellenére az Induro lábainak szekciói hosszabbak a Manfrottoénál, ellenben a nyaka, vagyis a kihúzható középoszlopa rövidebb. Ez azt eredményezi, hogy amíg a középoszlop nincs kihúzva, az Induro minden állásban magasabb a Manfrottonál, de a legvégén, amikor kihúzzuk a középoszlopot, a maximális magasságnál a Manfrotto beéri az Indurot. Ez az állványfejjel és a kamera magasságával együtt már tekintélyes méret, a keresőbe átlagember csak sámlira állva tud belenézni. A legfőbb probléma azonban az lehet az Induroval, hogy egy 170-175cm körüli embernek a teljesen kihúzott lábakkal, de betolt középoszloppal már szemmagasság fölött lesz a kamera, így a lábakból vissza kell engedni, ha a keresőt a szemünkkel egy szintre szeretnék helyezni. Így viszont nehéz mindehárom lábat egyforma mértékben visszaengedni, míg a Manfrottonál a rövidebb lábak miatt a teljesen kinyitott állvány betolt középoszloppal épp szemmagasságba emeli a fényképezőgépet.
A hosszabb lábak miatt az Induro terpesze is jóval nagyobb átmérőjű körben helyezkedik el, vagyis kinyitva nagyobb a helyigénye a Manfrottoénál.

Balra a Manfrotto 055XPRO3, jobbra az Induro AT313
Van tehát egy rövid lábú, hosszú nyakú modellünk, és egy hosszú lábú rövid nyakú. 🙂 Egy állványnak azonban a középoszlop a rákfenéje, ha a teherbírás kicsi, az rendszerint a középoszlop számlájára írható, nem véletlen, hogy a legkomolyabb teherbírású tripodokban egyáltalán nincs középoszlop. A Manfrotto állvány teherbírása 9kg, a 3D fejé 8kg, tehát összesítésben a gyártó az egész szettre 8kg-os teherbírást ad meg. Az Induro AT313 teherbírása 15kg. Ez a súlyt kevés állványfej bírja el ami jelenleg megfizethető árban kapható, tehát ha nem akarunk egy vagyont költeni fejre, akkor valószínűleg a fej lesz a szűk keresztmetszet, és visszatérünk a 8-9kg körüli értékre az Induroval is. Felhívnám a figyelmet ugyanakkor az Induro saját állványfejeire is, amiknek a teherbírása hasonlóan nagy. Sajnos azt tudni kell, hogy a megfizethetőbb árban lévő (értsd 30-35.000 Ft alatti) Induro állványfejek hiába erősek, a működtetésük kevésbé kifinomult, mint pl a tesztelt Manfrotto állványon lévő fejé. Rossznak nem rosszak, de ég és föld különbség van például egy Induro 5D fej és egy olcsóbb Induro 3D fej vagy gömbfej között. A jobb Induro fejek mind 10kg+ teherbírásúak és nagyon precízek, de sajnos mind 40-50ezer Ft fölött vannak. Nekem speciel nagy szerencsém volt ezzel a Cullmann fejjel,  utolsó kifutó darab volt a boltban, a gömb már-már teniszlabda mérete miatt a működése nagyon precíz, a teherbírása meg 30kg, több mint az állványé, így az összesített teherbírás 15kg (vagyis az Induro AT313 lett a szűk keresztmetszet az én szettem esetében). Kérdés, hogy kinek kell ekkora teherbírás? Még egy pro váz + egy 600-800mm-es objektív kombó sem éri el a 10kg-ot. Azt tudjuk, hogy érdemes azért fölélőni az adott felszerelésnek, de tény, hogy átlag fotósnak bőven elég a 8-9kg-os teherbírás, hiszen egy pro vagy egy markolatos fél-pro váz + 70-200mm-es vagy 100-300-as objektív is max 3kg. Nem tagadom, ágyúval lövök verébre, hiszen 70-200/2.8-nál nagyobb objektívem nekem sem volt, most meg már az sincs.

Beszéltünk a magasságokról, de mi van a földszinttel? A makrofotózás szerelmeseinek melyik állvány a kedvezőbb? Igazából mindkét állványt lehet úgy állítani, hogy a fényképezőgép a talajközelbe kerüljön, de itt a Manfrotto nyer az oldalra kibillenthető középoszloppal és a vízszintesbe kihajtható lábakkal. Így a kamera úgy kerül talajszintbe, hogy a talpán van, vagyis nem fejjel lefelé áll, és pár gombnyomással és mozdulattal meg tudjuk oldani a helyzetet. Az Induronál csak úgy tudjuk ezt kivitelezni, ha a lábakat nem a legszélesebb terpeszbe, hanem a középső állásba állítjuk, majd a középoszlop aljából kicsavarjuk a súlyzsák rugós kampóját, a középoszlopot kivesszük és megfordítva visszahelyezzük. Ekkor a kamera nagyon alacsonyra kerülhet, de fejjel lefelé áll, így némileg macerásabb használni.

A lábszögek állítása a Manfrottonál 4 fokozatú, az Induronál csak három, utóbbinál a teljesen vízszintes állás hiányzik, de már a legszélesebb terpesznél is gondunk akad a középoszloppal mert leér a földre, így ki kell húznunk, de így meg magasra kerül a fényképezőgép, vagyis hiába eresztettük lejjebb a lábakkal, ha a középoszloppal meg vissza kell húznunk.

Lehet kapni az Indurohoz rövid középoszlopot is, de plusz pénz, plusz cipelendő alkatrész. Ilyen esetben a Manfrotto középoszlopa is leérne, de ott lehetőség van ugye oldalra kibillenteni és onnantól úgy állítjuk a lábakat ahogy nem szégyelljük. Az Induronál a lábszögek állításához a vállán lévő reteszeket kell két ujjal megfogni és kihúzni, majd a kívánt állásnál visszatolni, ha vissza hajtjuk ugyanez az eljárás. Ezzel szemben a Manfrottonál csak a hüvelykujjunkkal kell a rugós alumínium reteszelőt lefelé húzni és a kívánt állásban elengedni, a lábak visszahajtásánál meg csak kattog a retesz a fokozatokon, nem kell semmit húzni vagy vonni, összecsukáskor automatikusan visszaáll az eredeti állásba.

A lábteleszkópok szorítása az Induronál csavaros, de csak egy negyed vagy fél fordulat szükséges a nyitáshoz-záráshoz, a Manfrottoé csatos. Egyesek mondják, hogy nem szeretik a csavaros lábszorítást, mert sosem tudják merre kell fordítani. Igen, az elején néha előfordul, de hozzá lehet szokni, mert az állványt általában mindig ugyanúgy fogjuk meg, ugyanúgy működtetjük, így egy idő után rááll az ember keze. A Manfrotto csat-kialakítása is olyan egyébként, hogy az első napokban biztos, hogy másik irányba akarjuk húzni majd párszor, mire megszokjuk, hogy nem a kiálló csatrésznél kell húzni/nyitni, hanem a lábhoz hozzásimuló részt kell megemelnünk.

A teleszkópok működése, ki-behúzkodása között is nagy különbség van, az Induroé sokkal feszesebb, simábban lehet kihúzni a lábait, a Manfrottoé lötyögősebb, kotyogósabb, csak akkor válik merevvé, ha rázárjuk a csatot. Érzésre az Induro a frankóbb, mintha jobban egyben lenne, mintha precízebben tervezték volna, de fennáll a veszélye, hogy ha kosz kerül bele (annak ellenére, hogy van benne porvédelem), akkor a lábak könnyebben megszorulhatnak, mint a Manfrottonál

A középoszlop szorítómechanizmusa is más, a Manfrottonál egy gagyi szárnyasanyát tettek be erre a célra, ami a dolgát végzi, de mondjuk ki, elég “egybites” megoldás, az állvány többi eleméhez hasonlítva, ezt leírtam a tesztjében is. Az Induro középoszlop szorításáért egy nagy csavar felel, mely körülöleli a középoszlopot, ami nagyon jól működtethető, masszív, könnyű használni, de a konstrukciója, kialakítása miatt én már többször odacsíptem vele az ujjamat, néha egészen durván is. Volt hogy az ujjbegyemen a bőrt csípte össze szorításkor, volt hogy a kihúzott állapotban meglazított középoszlop a saját súlya miatt lecsúszott, és ráesett az ujjamra, ugyanis a szorítót fogó kéz pont az útjába esik a nyakba becsúszó oszlopnak. Nem túl ergonómikus megoldás, de legalább masszív. Ami a vállat illeti, a Manfrottonál lehetőség van extra kiegészítőt (kart, LED lámpát, stb) tenni az állványra, az Induronál erre nincs lehetőség.

Az Indurohoz alapból jár egy minőségi, párnázott pánttal rendelkező hordtáska, amibe egy gömbfejjel, vagy egy lehajtható karokkal rendelkező 3D/5D fejjel együtt is belefér az állvány, illetve jár hozzá lábtüske és szerszámkészlet is, mindez egy kis szütyőben, amit a táska pántjára lehet felcsatolni, így nem veszítjük el. Ellenben a Manfrottohoz gyárilag semmi sincs, lábtüskét, szerszámot és táskát is külön kell vegyünk hozzá.

Nem maradt más hátra, mint az ár kérdés. Az Induro AT313 teherbírásban, magasságban, súlyban némileg a Manfrotto 055 fölött van, az ára viszont jóval alatta. Az AT313 fej nélkül 35.900 Ft, az eggyel kisebb AT213 (ami viszont a Manfrotto 055-nél kisebb, könnyebb, ámde teherbírásban hajszálnyival többet tud) csupán 26.900 Ft. Egy ehhez való, teherbírásban megfelelő gömbfej vagy 3D fej kb 30.000 Ft-tól indul, az igazán frankó Induro PHQ-1 5D fej már 51.900 Ft. Tehát az Induro ezen kategóriája összesen kb 55-65.000 Ft-tól indul, és kb 88.000 Ft-nál végződik.
A Manfrotto 055XPRO3 fej nélkül 56.900 Ft, a kitben kapható, középkategóriás 3W 3D fejjel együtt 81.400 Ft. Ehhez kell még pluszban táskát venni, ami kb 25.000 Ft, illetve ha szükségünk van rá lábtüskét, mely további kb 8.000 Ft.

Az Induro AT313 állvány és az Induro PHQ-3 5D állványfej tesztjét ide kattintva olvashatjátok, az Induro BHL2 gömbfej tesztje itt található, az Induro PHT2 3D állványfej tesztje ide kattintva jelenik meg, végül a Manfrotto 055XPRO3-3W állvány + 3D fej szett tesztje itt olvasható.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here