MEGOSZTÁS
Mikrosat Kft jóvoltából Szabó Pali kollégámmal együtt tesztelésre kaptuk a nemrégiben piacra került Flash-Mob 6 akkumulátoros stúdió vakut. Jómagam már második éve használom ennek kistestvérét a Flash-Mob 4 -est ezért izgatottan vártam hogy mivel tud többet nyújtani a nagytesó számunkra. A látványosan nagyobb méretű test – több kondenzátor – elsőre rögtön azt sugalta hogy valóban nagyobb fényteljesítményt képes leadni, ami részben igaz is, de sajnos az akkuk kapacítása a Flash-Mob 4  -hez képest nem változott. Ez gyakorlatilag kódolta a nagyobb teljesítmény szint mellett a rövidebb üzemidőt. De ne szaladjunk ennyire előre.

Használata ennek sem sokkal bonyolutabb mint a kistesónak, ráadásul ugyanazt a rádiós vezérlést kapta így aki ennek a beszerzésén is gondolkodik és már rendelkezik a Flash-Mob 4 -el az rendszerbe fűzve is tudja majd használni. 
A Flash-Mob 6 -nál viszont több újdonság is várt ránk. 
Kétfajta üzemmódja már nem számít újdonságnak, F-módban a teljesítményt szabályozzuk míg D-módban a villanási idő hosszát. Mivel mi nem a mozgás kimerevítésén fáradoztunk, így az F-módot választottuk. Teljesítménye 1 és 7.9 között szabályozható 0.1 -es lépésközökkel!!  Igen ez nem elírás volt. 
Rögtön felvetődik a kérdés hogy a gyakorlatban egy hordozható akkumulátoros vaku esetében erre mi szükség van? 
Nos, terepen külső környezetben napfényes időben ennek az ég egy adta világon semmi hasznát nem vesszük, mert csak egész lépésekben érdemes teljesítményt változtatni hogy észlelhető változást érjünk el. 
De aki ezt a Flash-Mobot stúdió munkákra is használná, önmagában vagy akár egyszerre többet egymáshoz összehangolva, abban az esetben fontos a vakuk közötti fénymennyiség nagyon pontos beállítása. Így, bár a tesztnapon ennek a funkciónak nem vettük hasznát máris egy plusz pontot szerzett a Flash-Mob 6. 

További újdonság hogy 2-es teljesítményszinttől lefelé, három különböző sebességű stroboszkóp üzemmód is a rendelkezésünkre áll. Nem kell mondanom hogy ezt a képességét a mozgás kimerevítésére, a tánc és pl. extrémsport fotósok tudják remekül kiaknázni. Alacsony teljesítményszintje viszont jelentősen korlátozza is egyben az ez irányú felhasználást. Így külső terepen csak erős szürkületi időszaktól alkalmas a használatra.

És még egy pozitív fejlesztés, hogy ennél a szériánál már lehet üzem közben is használni a töltőt. Persze a külső helyszínen – lévén hogy nem volt áramforrásunk – mi nem vettük konkrét hasznát, de ennek előnyét nem kell külön megmagyarázni.

 

A stúdióvakuk világában a jóval lassabb újratöltési ideje miatt biztosan nem pótolja a professzionális vakukat, de egy haladó fényképésznek így is igen hasznos “társa” lehet.

Az új vakut előző nap hozta el Szapó Pali kollégám és tette fel először töltőre. Az üzletben azt mondták hogy az akkukat többször kell lemeríteni és feltölteni, hogy majd a valódi névleges kapacitásukat elérjék. Ezt magam is így tapasztaltam a Flash-Mob 4 -nél, ahol kb. a tizedik töltési ciklus után már érezhetően tovább tudtam használni teljes teljesítmény mellett. Kis teljesítményű használat esetén mindegy, mert nem merült le egy teljes nap alatt sem. Például tárgyfotózás esetén 1200 villanást után is bírta volna még, nem úgy mint én aki már izomlázat kaptam a nap végére.
És akkor jöjjön maga a teszt. aminek a célja az volt hogy kipróbáljuk mire is elég a vaku teljesítménye és meddig használható az akkumulátor, azaz hány teljes teljesítményű kisütést bír ki. 
Egy igazi meleg nyári nap kora délutánján egy homokbányában teszteltük az általunk először munkába fogott vakut. Brutálisan erős napfény közepette kellett megküzdenünk a kívánt hatás elérése céljából. Szerettük volna a nap fényerejével szemben nem csak kiexponálni a modellünket hanem egy esteledő képi hatást is elérni.
Már jártunk itt régebben is és akkor a kistesó teljesítménye – munkatávolsága – kevés volt, illetve erősen korlátozottnak bizonyult. Persze még így is jóval nagyobb fényteljesítményt adott mint a két vagy három rendszervakuból összeállított szett. Személy szerint én ez utóbbiakban nem hiszek, mert időigényesnek tartom az összeállításukat, és azt a hatást soha meg sem közelítik amit egy stúdió vakuval játsznyi könnyedséggel elérhetek. Nem beszélve annak esetlenségéről, az alkalmazható fényformálók variálhatóságáról és a várható élettartamról. A két “rendszer” közötti árkülönbözet pedig abszolút nem eget verő.

Egyetlen egy dolgoban viszont teljesen azonos tulajdonságú mindkét rendszer, mégpedig abban hogy rendkívűl szélérzékenyek azaz egy szempillantás alatt könnyedén feldöntheti egy kósza szélroham is. Így aszisztens nélkül – pláne egyedül – meg se próbáljuk nyílt terepen illetve szeles időben használni. Az így keletkezett károkra garancia sincs és akár végzetes is lehet a vakura és fényformálóra tekintve egyaránt. (sajnos már jómagam is megtapasztaltam ezt)
A Flash-Mob 4 -es vakuval és 75 centiméter átmérőjű gyorsan nyitható és összeállítható oktoboxal tűző nyári napsütésben az előző alkalommal csak 2.5 méteres vakutávolságot tudtunk elérni, ami azért valljuk be elég kevés volt.
Így izgatottan vártuk hogy a nagyobb teljesítményű Flash-Mob 6 vakunk vajon mennyivel fogja megnövelni ezt a munkatávolságot. A szabályt ismerjük, tudjuk hogy a fény ereje a vakutól a modell felé távolodva a távolság arányával négyzetesen csökken. Nos, nagyon hamar csalódtunk mert érezhetően nagyobb munkatávolságunk sajnos nem lett. Mellé állítva és felváltva exponálva a Flash-Mob 4 -es vakut – mindktetőt teljes teljesítményre állítva – azt tapasztaltuk hogy csak fél fényértékkel exponálja fölé az azonosan beállított modellünket. Ez gyakorlatilag elenyésző érték, távolságban kifejezve pedig alig 50-60cm plusz.
Így abban maradtunk Szabó Pali kollégámmal, hogy a továbbiakban egyszerre egymás mellé helyezve használjuk majd mindkettőt. A terv bevált mert 3-4 méteres munkatávolságot sikerült elérnünk ami elegendő volt ahhoz, hogy egyes beállításoknál a teleobjektívünknek már a 200-as végével is dolgozhassunk anélkül hogy az oktobox beletakart volna a kívánt kompozícióba. 

Bele is merültünk a gyönyörű modellünk Bakos Szintia fotózásába, akivel öröm volt minden pillanat, mert nem csak szép volt, de nagyon profin is mozgott a kameránk előttOly annyira hogy bő két óra elteltével azt vettük észre hogy a Flash-Mob 6 vaku már nem képes teljes teljesítményen működni. Ekkor ránéztünk a fényképezőgép expószám értékére és 276 expozíciónál jártunk. Első töltés után teljes teljesítményen ennyit bírt. Nem mondom hogy kevés, de váratlanul ért bennünket. Az újratöltési idő is kicsit hosszabb volt a Flash-Mob 6 -os vakunál olyan 3-4 másodperc, de ez nem igazán volt zavaró. Kialakult egy fotózási ritmusunk és csak nagyon ritkán exponáltunk a teljes töltöttség hiánya mellett. Az akkuk használati idejét valószínűleg a tűző nap és a folyamatos használat miatt a bekapcsolt hűtőventilátor is csökkentette. A készülék fekete burkolata a 34 fokos hőségben és tűző napon használat nélkül is pillanatok alatt nagyon meleg lett és még mielőtt igazából el kezdhettük volna nyúzni a vakut a hűtés is bekapcsolt, akkor még ok nélkül. Ennek fogyasztásáról nincs adatunk de az biztos, hogy nem az áramot termelte. 

Konklúzió. A profi stúdióvakuk világában a közepes teljesítménye és a jóval lassabb újratöltési idő miatt biztosan nem pótolja a professzionális vakukat, de egy haladó fényképésznek így is igen hasznos “társa” lehet.
Kiknek ajánlanánk? Elsősorban haladó és profi fotósoknak akik a kreatívitásukat megfelelően kamatoztathatják egy gyorsan üzembe helyezhető viszonylag hosszú üzemidejű stúdióvakuval és annak minden további előnyével. 
Be kellett látnunk, hogy a rendelkezésünkre álló 3-4 méteres vakutávolság volt az elérhető maximum.
Így a két vaku teljes teljesítményen történő használatával (400+600 Ws) sikerült abszolút erős napfényben korrekt módon kiexponálni a modellünket. (nyilván a fényerejük nem teljes egészében adódott össze, hiszen nem egy pontból és nem egy irányból vetítette a két oktobox a modellünk felé a fényt)

Mindezt ISO100, 1/160, és jellemzően f/2.8 – 3.5 rekeszértékek között. A 70-200 optika elé egy Hoya ND8 szűrőt tettünk hogy beférjünk a szinkronidőbe. 
Apropó vakuszinkron. Sajnos azt tapasztaltuk hogy a 1/200-s szinkronidőt nem mindig tudta tartani a rendszerünk. Időnként láthatóvá vált a kép alján, hogy a redőny még nem futott le teljesen. Ezért inkább biztosra mentünk és 1/160 záridővel voltunk kénytelenek beérni. Gyanítjuk, hogy ennek oka a rádiós vezérlés késlekedésében kereshető, de biztosan nem tudjuk megmondani.
(Jelenleg fejlesztés alatt az 1/8000 sec zársebességet támogató kioldó).
Sajnos még a két vaku teljesítménye sem volt elegendő az égbolt bekékítésére, az esti hatás elérésére. Hogy ezt egyáltalán megközelítsük ehhez másfél-kétméteres vakutávolságra volt szükségünk a modellünktől mérve. Így viszont erősen korlátozottá vált a fotózhatósága.

De nem adjuk fel és hamarosan lesz folytatása, mert már ígéretet kaptunk arra, hogy a négy stúdió vakut befogadó 150cm -es oktoboxot kapjuk a következő tesztelési lehetőségre amit izgatottan várunk.
Modell: Bakos Szintia
Smink: Kökényesi Vera

Asszisztens: Illés Boglárka

Fürdőruhákat a J.Press biztosította
Fotókat készítette és a cikket írta: Szabó Pál és Toplak Zoltán

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here